Ο κύβος ερρίφθη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Αναπόφευκτη η διάσπαση μετά τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα
Για ένα καθόλου βελούδινο διαζύγιο ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μία ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα απανωτά «φάουλ» του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως κορυφώθηκαν με την αντικαταστατική -αν και έμμεση- διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα και ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα με τις διάγραφες Φίλη, Σουρλέτη και Βίτσα. Με τον εσωκομματικό πόλεμο να μαίνεται και χωρίς ο νέος πόλεμος να καταφέρνει να τον κατευνάσει, μόνος δρόμος φαίνεται πως είναι πλέον η διάσπαση.
Για ένα καθόλου βελούδινο διαζύγιο ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μία ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές. Οι ιδεολογικές διαφορές που ήρθαν στην επιφάνεια, αλλά και η αυταρχικότητα του Στέφανου Κασσελάκη περισσότερο έχουν πυροδοτήσει την ήδη μεγάλη ένταση, παρά έχουν καταφέρει να καθησυχάσουν τα πνεύματα.
Ο νέος πρόεδρος κατηγορείται για μία σειρά αντικαταστατικών επιλογών, με αποκορύφωμα τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα.
Μάλιστα, οι διαγραφές έγιναν με τρόπο… τραγελαφικό, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε μέσω X (πρώην twitter) ότι οι τρεις «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος», μόνο και μόνο για να απαντήσει μισή ώρα αργότερα η Κουμουνδούρου ότι ο πρόεδρος του κόμματος χρησιμοποίησε την επίμαχη φράση «εκ παραδρομής» και οι Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης θα παραπεμφθούν στα όργανα, όπως ορίζει το καταστατικό.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ιστορικά στελέχη του Συνασπισμού και ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (οι Φίλης και Σκουρλέτης).
Δεν έχω ανάγκη την άδεια κανενός
Ερωτηθείς μετά την διαγραφή Τζουμάκα για την τακτική του, δεν δίστασε να απαντήσει «δεν έχω ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός από οποιοδήποτε όργανο από τη στιγμή που ήταν εναντίον μου για να κερδίσω την ηγεσία του κόμματος και τώρα μερικοί από αυτούς παραμένουν εναντίον μου. Εγώ ανήκω στα μέλη του κόμματος, στη βάση του».
Και συμπλήρωσε πως «είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι και όλες ότι την πιο νωπή εντολή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ την έχει ο πρόεδρός του, ο οποίος εκλέχθηκε με μεγάλη διαφορά. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».
Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη με μία διαφορά μόνο περί τις 15.000 ψήφους έναντι της Έφης Αχτσιόγλου. Μια διάφορα, μάλιστα, που όχι μόνο δεν βοήθησε στην κομματική ενότητα, αλλά ειδικά μετά την -διαβόητη, πλέον- ομιλία στον ΣΕΒ, τελικά μετράει ηχηρές αποχωρήσεις. Πιο ηχηρή όλων, αυτή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.
Το παρασκήνιο των διαγραφών και οι διαρροές προς τα αριστερά
Το πλήγμα για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα είναι μικρό, αφού έχει εκλεγεί πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος. Οι διαρροές αρχικά των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γίνονται από τα αριστερά, ενώ το αυτό ισχύει και για τις αποχωρήσεις μελών.
Κι ενώ η Δώρα Αυγέρη απάντησε ειρωνικά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αντέδρασαν για την αποπομπή Τζουμάκα με ένα «και γιατί δεν φεύγετε;», η χθεσινή παρουσία του Δημήτρη Βίτσα, πυροδότησε αντιδράσεις.
Ο Δημήτρης Βίτσας εκτίμησε ότι θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πολλά μέλη, αλλά περίπου 60-70.000 ψηφοφόροι, ενώ σαφώς είπε ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση».
Ταυτόχρονα, ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε ότι θα θέσει ζήτημα ηγεσίας, αφού «με όσα λέει ο Κασσελάκης, δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα της Αριστεράς».
Μάλιστα, είχαν ανακοινώσει ότι μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα καταθέσουν ένα κείμενο προβληματισμού, το οποίο θέτει ζητήματα κρίσης της Αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το συγκεκριμένο κείμενο φαίνεται ότι προσπαθεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τα μέλη της κοινής, αριστερής συναντίληψης και τις αποφάσεις του για την επόμενη μέρα.
Οι επικείμενες διαγραφές, όμως, διαφάνηκαν και από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος νωρίτερα την Δευτέρα απευθύνθηκε στον Νικο Φίλη λέγοντας «άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει». Ο δε Παύλος Πολάκης, πριν προλάβει η Κουμουνδούρου να ενημερώσει ότι τελικά θα τηρηθεί το καταστατικό και μόλις τρία λεπτά μετά την ανάρτηση Κασσελάκη, έσπευσε να πανηγυρίσει για τις διαγραφές των, όπως φαίνεται, πρώην συντρόφων του.
Κέρδος ή «χασούρα» η διάσπαση;
Για αρχή έχει μια αξία η ανάλυση του φιλοσόφου και θεωρητικού της Αριστεράς, Αριστείδη Μπαλτά. Ο κ. Μπαλτάς μίλησε για ακραιφνή αυταρχισμό και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Ο Κύρκος Δοξιάδης, καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας, ευθέως είπε ότι ο τρόπος της διαγραφής και η φρασεολογία Κασσελάκη, είναι ο πυρήνας του φασισμού.
Οι «κασσελακικοί» μπορεί να έχουν κατά νου τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη -μετέπειτα- ΛΑΕ, όπου ένα μήνα αργότερα το κόμμα ξανακέρδισε τις εκλογές, αλλά τώρα τα δεδομένα δεν είναι καθόλου τα ίδια.
Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ηττηθεί ήδη σε δύο μεγάλες εκλογικές μάχες και, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, διατηρεί ένα σχετικά μικρό ποσοστό (17%) απέναντι σε μία παντοδύναμη και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ δέχθηκε το πρώτο της πλήγμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μα ακόμη και έτσι νικητής βγήκε το ΠΑΣΟΚ. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ή μάλλον ο Στέφανος Κασσελάκης, αντί αυτοκριτικής επιλέγουν να κατηγορήσουν για την ήττα τους τα αριστερά στελέχη του κόμματος.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κερδίσει στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, στην Αθήνα. Το ίδιο και στην Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στην Κρήτη. Στην Θεσσαλία κέρδισε ο συνδυασμός του Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από το ΠΑΣΟΚ. Την στιγμή, λοιπόν, που το παραδοσιακό κέντρο και ο παραδοσιακός αντίπαλος της ΝΔ ισχυροποιείται, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο προσεγγίζει το κέντρο -με όρους νεοφιλελεύθερους- αλλά και χάνει το αριστερό του κομμάτι.
Ο δε νέος πρόεδρος έχει στο ενεργητικό του την πρώτη του μεγάλη ήττα: αντί να διαφυλάξει την ενότητα, επιβράβευσε τους πιο αψείς εκ των υποστηρικτών του. Το γεγονός ότι έδωσε την θέση του υπερτομεάρχη στον απολύτως συγκρουσιακό Παύλο Πολάκη, όχι μόνο δεν αύξησε τη δημοφιλία του, αλλά όξυνε τα εσωκομματικά πνεύματα.
Ως πρόσφατο παράδειγμα, η επίθεση προς τον Γιάννη Ραγκούση. Ο Γιάννης Ραγκούσης κατηγορήθηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία μάλιστα ισχυρίζεται ότι συνέλεξε πληροφορίες από μέλη της εκλογικής περιφέρειας του κου Ραγκούση, ότι συγκεντρώνει χρήματα με σκοπό την ανατροπή Κασσελάκη!
Στον Γιάννη Ραγκούση επιτέθηκαν ο Μάρκος Χατζησάββας, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Παύλου Πολάκη και νυν διευθυντής επικοινωνίας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και η Νίνα Κασιμάτη, βουλεύτρια στην Β’ Πειραιά.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, προχώρησε στο πρώτο «άδειασμα» των «πρωτοπαλίκαρων», αφού από τις ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Γιάννη Ραγκούση και δήλωσε την στήριξή του.
Απωθεί
Όλο αυτό το νοσηρό κλίμα περισσότερο απωθεί, παρά κερδίζει τους ψηφοφόρους και κυρίως πια, μετά τις διαγραφές των ιστορικών στελεχών της Αριστεράς, απωθεί τους αριστερούς και πολλούς ακόμη προοδευτικούς ψηφοφόρους.
Με δεδομένη και την αδύνατη συμβίωση κάτω από την κοινή στέγη της Κουμουνδούρου, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάει στο συνέδριο του Φεβρουαρίου με μεγάλες απώλειες.
Εκεί πιθανότατα θα αλλάξει ριζικά το καταστατικό του κόμματος και ίσως το ίδιο του το όνομα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νέος πρόεδρος έχει καταφέρει να ταράξει απολύτως τα νερά. Μένει να αποδειχθεί αν και πόσο θα του κοστίσει αυτή η τρικυμία ή, κατά τη μαρξιστική ρήση, αν η ιστορία θα επαναληφθεί ως τραγωδία ή ως φάρσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις