Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Greg Baker), δήλωσε ότι το Πεκίνο «ανησυχεί βαθιά» για τον κλιμακούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και κάλεσε το Τελ Αβίβ να σεβαστεί το ανθρωπιστικό δίκαιο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό ομόλογό του Ελι Κοέν, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύγκρουση επηρεάζει όλον τον κόσμο

Ολες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά η Κίνα καταδικάζει όλες τις πράξεις που βλάπτουν τους αμάχους και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η σύγκρουση επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε, και «συνεπάγεται μια σημαντική επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης».

«Το οδυνηρό μάθημα του επαναλαμβανόμενου κύκλου της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης καταδεικνύει πλήρως ότι μόνο η εφαρμογή της έννοιας της κοινής ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη βιώσιμης λύσης και μόνο η τήρηση της κατεύθυνσης της πολιτικής διευθέτησης μπορεί να διευκολύνει τη διεξοδική επίλυση των νόμιμων ανησυχιών του Ισραήλ», είπε ο κινέζος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Xinhua.

«Η λύση των δύο κρατών»

«Η λύση των δύο κρατών αποτελεί τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας» πρόσθεσε.

Ο κ. Γουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εξετάσουν «μακροπρόθεσμα συμφέροντα ειρήνης και ασφάλειας που θα μοιράζονται οι μελλοντικές γενιές» και πως θα ξαναρχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.