Ο Φόλκερ Τουρκ, Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε χθες Δευτέρα για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα (στη φωτογραφία του Reuters/Ibraheem Abu Mustafa, επάνω, κόσμος έχει συγκεντρωθεί μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη Χαν Γιουνίς της Γάζας).

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «έχουν ήδη χαθεί πάρα πολλές ζωές αμάχων, πολλοί από αυτούς παιδιά».

«Αυτή η βία δεν θα τελειώσει ποτέ αν δεν αντιδράσουν οι ηγέτες»

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ζωές αμάχων μέσω της παροχής άμεσης και αποτελεσματικής βοήθειας», τονίζει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτή η βία δεν θα τελειώσει ποτέ αν δεν αντιδράσουν οι ηγέτες και δεν πάρουν τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται από τη θεμελιώδη ανθρωπότητα», προσθέτει.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές κατά της Χαμάς στη Γάζα, ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε στις αρχές του μήνα και στην οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άτομα, ενώ φαίνεται να προετοιμάζει μια μαζική χερσαία εισβολή.

Περισσότεροι στο χείλος του θανάτου

Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη σχετικά με τη διακοπή των μαχών για τη διευκόλυνση της παροχής βοήθειας.

«Πάρα πολλές ζωές αμάχων, πολλοί από αυτούς παιδιά, έχουν ήδη χαθεί – και από τις δύο πλευρές – ως συνέπεια αυτών των εχθροπραξιών» σημειώνει ο κ. Τουρκ.

«Και αν δεν αλλάξει κάτι, τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερους αμάχους στο χείλος του θανάτου από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς», καταλήγει.