Ισραήλ: Οργή για τον γιο του Νετανιάχου – Οι επικρίσεις από ισραηλινούς στρατιώτες
Η παραμονή του Γιαΐρ στο Μαϊάμι, εξόργισε τους εφέδρους που επέστρεψαν στο Ισραήλ διακόπτοντας ακόμη και γαμήλια ταξίδια.
Σάλος στο Ισραήλ, με τον γιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να είναι στο Μαϊάμι, την ώρα που 360.000 έφεδροι κλήθηκαν να πολεμήσουν τη Χαμάς.
Ο 32χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου, σύμφωνα με την Daily Mail, βρίσκεται στη Φλόριντα από τον περασμένο Απρίλιο, αφότου ο πατέρας του του ζήτησε να σταματήσει να κάνει «εμπρηστικές» αναρτήσεις στα social media, εξαιτίας των οποίων βρέθηκε αντιμέτωπος και με μηνύσεις για δυσφήμιση. Κι αυτό την ώρα που επιστρατεύτηκαν 360. 000 έφεδροι – πολλοί εκ των οποίων ζούσαν στο εξωτερικό, ενώ κάποιοι διέκοψαν ακόμη και τα γαμήλια ταξίδια.
Ο Γιαΐρ όμως, παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων από τους στρατιώτες. «Αυτός απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς, ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε στους Times ένας στρατιώτης, εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ.
«Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ;»
«O Γιαΐρ δεν είναι εδώ»
«Εμείς αφήνουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους δικούς μας και τη χώρα μας και δεν το κάνουν εκείνοι που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση», σημειώνει ο ίδιος.
«Τα αδέλφια μας, οι πατεράδες, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαϊρ δεν είναι εδώ. Αυτό δεν βοηθά καθόλου στο να έχουμε εμπιστοσύνη προς την ηγεσία της χώρας».
Ένας άλλος στρατιώτης που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα εξέφρασε και αυτός τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του γιου του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται η δουλειά μου, η ζωή μου, η οικογένειά μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να έμενα εκεί και να εγκατέλειπα τη χώρα, τον λαό μου, αυτή τη κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν βρίσκεται στο Ισραήλ;» ρωτά ο στρατιώτης.
«Εμείς είμαστε αυτοί που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας στην πατρίδα και τη χώρα, όχι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.
«Τα αδέλφια μας, οι πατεράδες μας, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Yair δεν είναι ακόμα εδώ. Δεν βοηθάει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας»
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να είναι ενωμένοι και παρόντες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και φυσικά δεν εξαιρείται ο γιος του Νετανιάχου.
Όπως υπενθυμίζει η Daily Mail, κατά την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία ο Γιαΐρ Νετανιάχου είχε υπηρετήσει κυρίως ως εκπρόσωπος τύπου των IDF, αντί να είναι στρατιώτης μάχης.
Η έλλειψη εμπειρίας δεν το απαλλάσσει
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.
Μετά από αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς μπορούν να κληθούν σε εφεδρικές μονάδες μέχρι την ηλικία των 40 ετών, ή ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας, σε περίπτωση εθνικής ανάγκης, και πολεμούν μαζί με τα τακτικά στρατεύματα σε καιρό πολέμου.
Οι έφεδροι χρησιμοποιούνται επίσης σε μη πολεμικούς ρόλους, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη εμπειρίας του Yair στην πρώτη γραμμή δεν τον απαλλάσσει αυτόματα, αναφέρει η ίδια πηγή.
Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Yedidya Shalman, 26 ετών, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη για το μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία από τη Γάζα.
«(Δημιουργήσαμε) ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να ενταχθούν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», είπε.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου