Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Αποπέμφθηκε μετά την «εξαφάνισή» του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας – Νέα «καρατόμηση» κορυφαίου αξιωματούχου

Κίνα: Αποπέμφθηκε μετά την «εξαφάνισή» του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας – Νέα «καρατόμηση» κορυφαίου αξιωματούχου

Η εξαφάνιση και η καρατόμηση του Λι Σανγκφού έρχεται να προστεθεί σε αυτήν Τσιν Γκανγκ μετά τις φήμες για εξωσυζυγική σχέση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις απότομες αλλαγές στην ηγεσία της Κίνας,

Η Κίνα απομάκρυνε τον στρατηγό Λι Σανγκφού από τις θέσεις του υπουργού Άμυνας και μέλους του μέλους Κρατικού Συμβουλίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κρατική τηλεόραση (CCTV).

Πρόκειται για τη δεύτερη αποπομπή ανώτερου αξιωματούχου στην Κίνα μέσα σε τρεις μήνες, μετά την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ τον Ιούλιο, ο οποίος επίσης αποπέμφθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο.

Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα επικαλούμενος «ιατρικούς λόγους», αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα ερευνάται για μια υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου διόρισε τον Γιν Χετζούν ως υπουργό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και τον Λαν Φουάν ως υπουργό Οικονομικών.

Τελευταία δημόσια εμφάνιση στις 29 Αυγούστου

Σύμφωνα με στοιχεία από το Reuters, η τελευταία δημόσια εμφάνιση του 65χρονου στρατηγού, Λι Σανγκφού έγινε στις 29 Αυγούστου, όταν μίλησε στο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας – Αφρικής. Στη συνέχεια, ο Λι απουσίαζε από τη συνάντηση για την αμυντική συνεργασία που φιλοξένησε το Βιετνάμ στα σύνορά του με την Κίνα στις 7-8 Σεπτεμβρίου, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε. Ο λόγος της αναβολής ήταν ότι ο υπουργός είχε ένα «πρόβλημα υγείας».

Βρισκόταν στη θέση του μόλις από τον Μάρτιο, όταν ο Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε την τρίτη του θητεία ως αρχηγός του κινεζικού κράτους. Ο Λι, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά από το Πεκίνο πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τη Ρωσία, είναι ο πιο βραχυχρόνιος σε θητεία υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τσιν Γκανγκ απομακρύνθηκε από τη θέση του ως κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου μετά από έρευνα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) που αποκάλυψε ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση κατά τη διάρκεια μιας 18μηνης θητείας του ως πρέσβης στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Οι εξαφανίσεις των Λι και Τσιν έχουν εγείρει ερωτήματα από διπλωμάτες σχετικά με τις απότομες αλλαγές στην ηγεσία της Κίνας

Ο Τσιν Γκανγκ

Η φημολογούμενη σύντροφος του Κινέζου πρώην ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ, έχει «εξαφανιστεί» από τον Απρίλιο, ενώ το όνομά της «κόβεται» από τις πλατφόρμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι η φερόμενη σχέση του πρώην ΥΠΕΞ

Ενώ η ταυτότητα της συντρόφου του δεν έχει αποκαλυφθεί επισήμως, οι αναφορές στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, το Weibo, έχουν εδώ και καιρό κατονομάσει την πρώην παρουσιάστρια της τηλεόρασης Phoenix, Φου Ξιαοτιάν, ως την εξωσυζυγική σχέση του Γκανγκ.

Όπως αναφέρει η New York Post, κάθε συζήτηση γι’ αυτήν έχει μπλοκαριστεί από τους συντονιστές και οι χρήστες πρέπει να αναφέρονται στο όνομά της με συντομογραφίες.

Η τελευταία ανάρτηση που έκανε η Ξιαοτιάν στα social media ήταν στις 10 Απριλίου, όταν έγραψε σε ανάρτησή της ότι επέστρεφε στο Πεκίνο από το Λος Άντζελες. Η 40χρονη γυναίκα είχε δημοσιεύσει μάλιστα και μια φωτογραφία της αγκαλιά με τον γιο της Ερ Κιν, που φημολογείται ότι είναι το παιδί της με τον πρώην ΥΠΕΞ. Επίσης, είχε επισυνάψει μια φωτογραφία της από μία συνέντευξη, με έναν άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο Τσιν Γκανγκ.

Οι εξαφανίσεις των Λι και Τσιν έχουν εγείρει ερωτήματα από διπλωμάτες σχετικά με τις απότομες αλλαγές στην ηγεσία της Κίνας σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι υποτονική και οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποχωρήσει για μια σειρά από ζητήματα.

Sports in

Ολυμπιακός: Η αποστολή για την πρεμιέρα στον Βόλο (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024