Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Λωρίδα της Γάζας: Κραυγή αγωνίας από χειρουργό - «Χωρίς ρεύμα τα νοσοκομεία θα είναι ένας μαζικός τάφος»

Λωρίδα της Γάζας: Κραυγή αγωνίας από χειρουργό – «Χωρίς ρεύμα τα νοσοκομεία θα είναι ένας μαζικός τάφος»

«Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτούς τους τραυματίες», δήλωσε ο δρ. Γκασάν Αμπού-Σιτάχ περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας.

Την αγωνία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας «έβγαλε» ένας Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός που ταξίδεψε στον παλαιστινιακό θύλακα για να βοηθήσει, καθώς όπως προειδοποίησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται «θα είναι απλώς ένας μαζικός τάφος».

Ο δρ. Γκασάν Αμπού-Σιτάχ περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και δήλωσε ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα «δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτούς τους τραυματίες» που βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα όπου εργάζεται.

«Έχουμε πλέον έναν όρο στο νοσοκομείο Σίφα που ονομάζεται ‘τραυματισμένο παιδί χωρίς επιζώντα συγγενή’ για να χαρακτηρίσουμε πάνω από 50 παιδιά που ανασύρθηκαν μόνα τους από τα ερείπια, έχουν υποστεί τραυματισμούς και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο»

Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί από τους βομβαρδισμούς στο Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

«Το σύστημα αποσυντίθεται και χωρίς κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικό διάδρομο – όχι συμβολικά 14, 15, 20 φορτηγά για δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά έναν πραγματικό ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει την εκκένωση αυτών των τραυματιών και θα επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την είσοδο ιατρικών ομάδων – χωρίς αυτό, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που ήδη υπάρχει εδώ», δήλωσε ο Αμπού-Σιτάχ στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν επίδεσμοι για εγκαύματα

Ο Αμπού-Σιτάχ δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει ξεμείνει από επιδέσμους για εγκαύματα. Μάλιστα όπως υπογράμμισε υπάρχουν περισσότεροι από 100 ασθενείς με εγκαύματα που καλύπτουν πάνω από το 40% του σώματός τους.

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 ασθενείς σε αναπνευστήρες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ξεμείνει από «εξωτερικούς σταθεροποιητές, τις καρφίτσες και τις ράβδους που απαιτούνται για ορθοπεδικές επεμβάσεις».

Έχουν μεταφερθεί τραυματίες και νοσηλευόμενοι από το Αλ Αχλί

Ακόμα ανέφερε πως ένας αριθμός τραυματιών και νοσηλευομένων ασθενών από το νοσοκομείο Αλ Αχλί, το οποίο βομβαρδίστηκε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Όπως είπε το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αρχίσει να κόβεται και δεν υπάρχει επαρκής πίεση νερού για να λειτουργήσει το μηχάνημα αποστείρωσης που είναι απαραίτητο για τα χειρουργικά εργαλεία.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ξεμείνει από χώρο. Το νοσοκομείο που είχε δυναμικότητα μεταξύ 550 και 700 κλινών έχει τώρα 1.700 ασθενείς σε στρώματα στους διαδρόμους, στα πατώματα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Η κατάσταση είναι τραγική και βρισκόμαστε ακριβώς στο τέλος του συστήματος, καθώς αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει», είπε.

Ο χειρουργός περιέγραψε τη θεραπεία ενός 16χρονου αγοριού που «είχε εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια του». Δήλωσε ότι το αγόρι του είπε πως «έτρωγε δείπνο με τους γονείς του και ο πατέρας του, που καθόταν δίπλα του, σκοτώθηκε και η μητέρα του ασφυκτιούσε από τη φωτιά που οδήγησε το ίδιο στα εγκαύματα που είχε».

«Έχουμε πλέον έναν όρο στο νοσοκομείο Σίφα που ονομάζεται ‘τραυματισμένο παιδί χωρίς επιζώντα συγγενή’ για να χαρακτηρίσουμε πάνω από 50 παιδιά που ανασύρθηκαν μόνα τους από τα ερείπια, έχουν υποστεί τραυματισμούς και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο», δήλωσε ακόμα.

«Για ένα σύστημα που είχε συνολική δυναμικότητα 2.500 κλινών πριν από την έναρξη του πολέμου, περιμένουμε απλώς να τελειώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα και τότε αυτό θα είναι ο θάνατος… του συστήματος υγείας», κατέληξε.

 Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα για τη θεραπεία αμάχων, καθώς η πολιορκία του Ισραήλ στον θύλακα εξαντλεί κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εν μέσω επίμονων βομβαρδισμών, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης», δήλωσε ο Λίο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN.

«Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά. Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς μεταξύ των τραυματιών και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος παρέλαβε χθες έναν 10χρονο, με εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχε να του δώσει παυσίπονα. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμποδίζουν αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό», πρόσθεσε ο Κανς.

Sports in

Επίσημο: Ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Αργεντινής

Ο Σαντιάγο Έσε είναι και επίσημα στην αποστολή της εθνικής Αργεντινής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024