Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέες κορυφές για τη MYTILINEOS

Νέες κορυφές για τη MYTILINEOS

Το διεθνοποιημένο προφίλ της MYTILINEOS, μοχλός ανάπτυξης για όλες τις δραστηριότητές της

Το τελευταίο διάστημα μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι οίκοι – και δη του εξωτερικού– όπως η Morgan Stanley και η CITI κατατάσσουν τη MYTILINEOS στις κορυφαίες εταιρείες στη χώρα, αναβαθμίζοντας σταθερά την τιμή-στόχο της μετοχής που πλέον «κοιτάζει» νέα υψηλά άνω των 45 ευρώ. Αναγνωρίζουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, το διαφοροποιημένο προφίλ και το συνεργατικό μοντέλο λειτουργίας, τις προοπτικές ανάπτυξης σε ΑΠΕ και μεταλλουργία, αλλά και τη στρατηγική κατεύθυνση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως αποτέλεσμα μίας πορείας που έχει τις βάσεις της σε έναν σχεδιασμό ετών, με εξαιρετικές επιλογές από το διορατικό management. Οι κινήσεις των τελευταίων ετών κατέγραψαν αξιοσημείωτη αντοχή στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του πολέμου, κάτι που επέτρεψε στη MYTILINEOS να παρουσιάζει δυναμικά αποτελέσματα ανεξαρτήτως των επιμέρους συνθηκών. Συνδυάστηκαν, όμως, με αναπτυξιακές κινήσεις, μεγάλες επενδύσεις και έντονη εξωστρέφεια που διαμόρφωσαν μία νέα εικόνα. Και σε αυτήν πρωταγωνιστεί μία διεθνής εταιρεία που μετά τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό, κατακτά τους στόχους της βήμα-βήμα.

Η προσήλωση στις επενδύσεις και τη διεθνή διάσταση της MYTLINEOS σε όλα τα επίπεδα δραστηριοποίησης, σχημάτισαν τελικά έναν ελληνικό κολοσσό. Υπολογίσιμο και ανταγωνιστικό στο παγκόσμιο πλέον περιβάλλον, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επένδυση στη Βόρεια Αμερική, με την οποία η MYTILINEOS υλοποιεί την απόβασή της σε μία σημαντική νέα αγορά.

Αύξηση 61% στα Καθαρά Κέρδη το Α’ Εξάμηνο

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή. Δεν παύουν όμως να είναι από μόνα τους αξιοσημείωτα: με μία νέα μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη, που υπερβαίνει κατά 61% την επίδοση του Α’ εξαμήνου του 2022 (€268 εκατ. έναντι €166 εκατ.), η εταιρεία ουσιαστικά εδραιώνει τις υψηλές επιδόσεις των τελευταίων εξαμήνων και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στο διεθνές στερέωμα.

Την ίδια στιγμή, και παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,05x. Πρόκειται για επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας. Σημειώνεται ότι μετά από την πιο πρόσφατη αναβάθμιση της MYTILINEOS από τη FITCH σε «ΒΒ+» , η εταιρεία απέχει πλέον μόλις ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σε αυτό το περιβάλλον ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η έκδοση 7-ετούς Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €500 εκατ. με επιτόκιο 4,0% και σημαντική υπερκάλυψη, που ξεπέρασε το €1δισ. Η συγκεκριμένη έκδοση ήταν η πρώτη για την ελληνική αγορά το 2023, ενώ σημειώθηκε και η υψηλότερη ιστορικά συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές στους οποίους κατανεμήθηκε ποσοστό 91% της έκδοσης. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης έκδοσης, ενισχύεται αφενός η ρευστότητα της εταιρείας και αφετέρου η απρόσκοπτη υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της πλάνου.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, που ενημερώνοντας τους αναλυτές, προ μηνών, είχε προϊδεάσει πως τα αποτελέσματα του 2023 «θα είναι η βάση» για τη συνέχεια, επανήλθε μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων του Α’ εξαμήνου για να σημειώσει:

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ εξάμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Πιστοποιούν, επίσης, τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της MYTILINEOS Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων».

Με τιμή-στόχο τα 45 ευρώ και υψηλότερα…

Πράγματι, με αφορμή την ανακοίνωση εξαγοράς της IMERYS Βωξίτες από τη MYTILINEOS, οι αναλυτές της Morgan Stanley και της CITI επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σημασία αυτής της εξαγοράς για τη MYTILINEOS, διατηρώντας τη σύσταση BUY και θέτοντας την τιμή-στόχο στα €45.

Στο τελευταίο πρόσφατο report της, η Morgan Stanley ανέβασε την τιμή-στόχο στα €45,0 (με upside >26%), ενώ στο θετικό σενάριο ο αναλυτής εκτιμά ότι η τιμή για τη μετοχή της MYTILINEOS θα μπορούσε να φτάσει τα €60. Στο ίδιο περιβάλλον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναδεικνύει τη MYTILINEOS πλέον μεταξύ των top εταιρειών (σε Precious and Industrial Metals) με το μεγαλύτερο upside potential (26.5%), πίσω μόνο από τη Norsk Hydro.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη Morgan Stanley, η υψηλή κερδοφορία της MYTILINEOS από τις άλλες δραστηριότητές της, επανεπενδύεται με επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κρίσιμου

πλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, εκτός και εντός Ελλάδος.

Η ίδια αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου (MRenewables) στα >€2,2 δισ., καθώς αντιλαμβάνεται ότι η MYTILINEOS υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού, βάσει ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου (και σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στο στάδιο ανάπτυξης έργων) που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της. Για τους λόγους αυτούς, η Morgan Stanley έχει ξεκινήσει επίσημα την κάλυψη της MYTILINEOS, η οποία γίνεται πλέον η 1η εταιρεία που επιλέγει να καλύψει στην Ελλάδα, εκτός τραπεζών.

Τα πρώτα πολύ εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022 (και τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα της χρονιάς αυτής), πιστοποιούν ότι η εταιρεία έχοντας αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, έχει ταυτόχρονα ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της στον κλάδο της Ενέργειας, ο οποίος αναδεικνύεται πλέον στον βασικό πυλώνα κερδοφορίας.

Οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν από τους Χούθι

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Ισραήλ, ενώ δηλώνουν την υποστήριξή τους σε Παλαιστίνιους και Χεζμπολάχ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024