Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες αλλαγές φέρνει στον κόσμο της Εργασίας η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία; Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ απαντάει

Ποιες αλλαγές φέρνει στον κόσμο της Εργασίας η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία; Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ απαντάει

Οι τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν νέες δεξιότητες και ικανότητες από τους εργαζόμενους και για αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ζούμε σε μία ψηφιακή εποχή που επηρεάζει το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και φυσικά μεταμορφώνει τον τρόπο που όλοι εργαζόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας κλάδος στην Οικονομία που να μην απαιτεί έστω ένα ελάχιστο χρήσης των νέων τεχνολογιών, γεγονός που θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο στα χρόνια που έρχονται.

Για αυτές ακριβώς τις αλλαγές στον κόσμο της Εργασίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) έκανε πλήθος μελετών προκειμένου να αποτυπώσει τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Συγκεκριμένα, το ΙΝΕ προέβη στη χαρτογράφηση 25 επαγγελμάτων που ανήκουν σε κρίσιμους κλάδους της αγοράς, φωτογραφίζοντας την κατάσταση όπως έχει σήμερα, τις ανάγκες που θα προκύψουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις αύριο, καθώς και τις εκπαιδεύσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η σωστή προετοιμασία για όσα έπονται, δεδομένης μίας μακράς περιόδου επαγγελματικής ανασφάλειας που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, που συν τοις άλλοις έβαλε τα εργασιακά δικαιώματα σε αμφισβήτηση. Σε αυτό λοιπόν το σημείο, το ΙΝΕ συμβάλλει στο να αναδειχθεί ένας σχεδιασμός πολιτικών απασχόλησης πιο αποτελεσματικός που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και που θα είναι σύμφωνος με την κεντρική θέση της ΓΣΕΕ: Κανένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς ποιοτική αναβάθμιση της Εργασίας.

Όπως παρατηρεί ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, κ. Χρήστος Γούλας: «Σε αυτήν την αναβάθμιση γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν έχουν ευθύνη αποκλειστικά οι εργαζόμενοι αλλά θα πρέπει να γίνει συνολικά από όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά: τις επιχειρήσεις, την πολιτεία και τους εργαζόμενους. Αν θέλουμε να τονώσουμε την Οικονομία αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσω ενός ποιοτικού και βιώσιμου παραγωγικού μετασχηματισμού.»

Προχωρώντας λοιπόν το ΙΝΕ στη χαρτογράφηση και ανάδειξη των κρίσιμων δεξιοτήτων που απαιτεί η νέα ψηφιακή πραγματικότητα, δίνει τα εργαλεία ώστε αφενός να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι ως προς τις νέες απαιτήσεις και αφετέρου να ενισχυθεί συνολικά ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Οι έρευνες που διενεργήθηκαν έγιναν με επιστημονικά κριτήρια, κάνοντας χρήση ποσοτικών και ποιοτικών αναλυτικών εργαλείων, δίνοντας τη δυνατότητα εξαγωγής ευρύτερων συμπερασμάτων για κάθε επάγγελμα.

Παίρνοντας ως παράδειγμα το επάγγελμα του δημοσιογράφου για το οποίο μπορώ και εγώ η γράφουσα να τοποθετηθώ, είναι αλήθεια ότι είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί κριτική σκέψη, τη δυνατότητα να ακούμε τον άλλο, όπως και τον απαραίτητο έλεγχο των πηγών μας. Τα τελευταία είκοσι χρόνια με την επανάσταση του διαδικτύου τα δεδομένα για εμάς έχουν αλλάξει ριζικά. Οι πηγές είναι χιλιάδες και η ακρίβεια των πληροφοριών σε συνεχή αμφισβήτηση, την ώρα που οι ειδήσεις μεταδίδονται αστραπιαία. Τα εργαλεία της δουλειά μας επίσης έχουν αλλάξει και από το σημειωματάριο και το αναλογικό κασετοφωνάκι τη δεκαετία του ‘90, περάσαμε στο ψηφιακό κασετοφωνάκι την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας και πλέον στα ψηφιακά μέσα και στις ειδησεογραφικές πλατφόρμες. Ζούμε στην εποχή που το «Συμβαίνει τώρα» έχει μεγαλύτερη απήχηση ακόμα και από μία αποκλειστικότητα είδησης. Ο χρόνος πλέον για τον δημοσιογραφικό κόσμο τρέχει με ταχύτητες που αρκετές φορές δεν προλαβαίνει να τις επεξεργαστεί ο ανθρώπινος νους.

Προφανώς και υπάρχουν κάποιες διαχρονικές δεξιότητες που απαιτεί το επάγγελμά μας όπως σωστά αναφέρει το ΙΝΕ, που είναι οι: Ενεργητική ακρόαση, Επαγωγικός συλλογισμός, Τεχνικές συνεντεύξεις, Κοινωνική αντιληπτικότητα, Συνεργασία και Δημιουργικότητα. Πλέον όμως γίνεται μεγάλη κουβέντα που έχει μπει και στις ακαδημαϊκές αίθουσες, για το ρόλο που θα παίξει στο χώρο μας η χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όλα αυτά όπως μπορείτε να φανταστείτε έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον για κάθε έναν κλάδο ξεχωριστά και για την Αγορά ως σύνολο, με ένα μέλλον που φαντάζει άλλοτε αβέβαιο και άλλοτε πολλά υποσχόμενο.

Το εν λόγω έργο αποτελεί συνέχεια μιας ερευνητικής δουλειάς που πραγματοποίησε και ολοκλήρωσε πρόσφατα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε ακόμη έντεκα επαγγέλματα, στο πλαίσιο του Υποέργου 2 «Δράσεις διάγνωσης, παρακολούθησης και ανάλυσης εξελίξεων και μεταβολών δεξιοτήτων επαγγελμάτων/ ειδικοτήτων – Β Κύκλος» της Πράξης «Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εργασίας, των επαγγελμάτων και τη συστηματική παρακολούθηση των μεταβολών του παραγωγικού περιβάλλοντος», η οποία υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία».

Τις νέες τους μελέτες το ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα μας τις παρέχει σύντομα στον ιστότοπο www.inegsee.gr.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο