Ζούμε την εποχή της ενημέρωσης, όπου όλοι με ένα κλικ έχουμε διαθέσιμη οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστούμε. Παρόλα αυτά είναι σχεδόν οξύμωρο το πόσο άγνοια έχουμε για πολλά από αυτά που αφορούν, εμάς και το περιβάλλον μας. Γνωρίζατε ότι ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 17 δέντρα, 26.500 λίτρα νερού και 1.750 λίτρα πετρελαίου; Ή ακόμα ότι για την αποσύνθεση των πλαστικών αντικειμένων, ανάλογα με τον τύπο πλαστικού, μπορεί να χρειαστούν από 50 έως 600 χρόνια;

Μία τέτοια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση πραγματοποιήθηκε φέτος, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε από το πρόγραμμα προώθησης και επιβράβευσης της ανακύκλωσης THE GREEN CITY με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτές που έτρεξαν το πρόγραμμα, πήγαν σε περισσότερα από 650 σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και συζήτησαν με τους μαθητές για περιβαλλοντικά θέματα, για τη σημασία της ανακύκλωσης και για τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν υλικά 8 κατηγοριών τοποθετώντας τα στους αντίστοιχους κάδους.

Στη συνέχεια, πηγαίνοντας από τη θεωρία στην πράξη, οι μαθητές ανακύκλωσαν υλικά στο ειδικό όχημα ανακύκλωσης, όπου τα ανακυκλώσιμα ζυγίζονταν και οι πόντοι που συλλέγονταν πιστώνονταν σε έναν λογαριασμό του σχολείου. Αυτοί οι πόντοι μπορούσαν να εξαργυρωθούν σε δωροεπιταγές, είτε μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είτε μέσω του Διευθυντή του Σχολείου.

Στην ενημέρωση αυτή για τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης συνέβαλαν και στελέχη της ΔΕΗ, ενώ στο τέλος της επιτυχημένης -κατά γενική ομολογία- δράσης οι μαθητές έλαβαν παιχνίδια ανακύκλωσης και κασετίνες από ανακυκλωμένο υλικό.

Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της THE GREEN CITY, είναι απολύτως σύμφωνο με τη φιλοσοφία της ΔΕΗ που οραματίζεται έναν βιώσιμο και πιο πράσινο κόσμο για τις νέες γενιές. Η βιωσιμότητα άλλωστε και οι δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας βρίσκονται στην καρδιά της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας. Γι’ αυτό θα υπάρξει και συνέχεια, καθότι θα συνεχίσει να στηρίζει την εκπαιδευτική δράση και τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε στην Αττική. Η ΔΕΗ βρίσκεται πάντα δίπλα σε τέτοια προγράμματα ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης, ειδικότερα στα παιδιά που με τη σωστή περιβαλλοντική παιδεία θα γίνουν πιο υπεύθυνα και ενεργά σε θέματα που άπτονται στο σήμερα και φυσικά στο αύριο που θα πρωταγωνιστήσουν. Η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ένα βασικό συστατικό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η ανακύκλωση, η διαδικασία δηλαδή μετατροπής των άχρηστων υλικών σε νέα ώστε να μην καταλήξουν σε κάποια χωματερή ή στον ωκεανό, είναι μία απαραίτητη συνθήκη αν θέλουμε να μην γίνει ο πλανήτης μας ένας μεγάλος κάδος σκουπιδιών. Από το χαρτί, τα πλαστικά, το μέταλλο, το γυαλί, τα υφάσματα, τις μπαταρίες, τα ηλεκτρονικά είδη μέχρι και τα υπολείμματα τροφίμων, όλα ανακυκλώνονται και μέσω της κυκλικότητας αποκτάνε έναν νέο ρόλο στο ταξίδι της ζωής. Για αυτό, όλοι μας θα πρέπει να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε σε τέτοια προγράμματα που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.