Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παράνομοι μετανάστες στα ολυμπιακά έργα του Παρισιού

Παράνομοι μετανάστες στα ολυμπιακά έργα του Παρισιού

Ερευνα του Franceinfo

Τις μεθόδους του Κατάρ ζήλεψαν οι Γάλλοι και χρησιμοποίησαν παράτυπους μετανάστες στα ολυμπιακά έργα του Παρισιού.

Στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Χωριού στη Saint-Ouen, στην πισίνα στο Κολυμβητικό Κέντρο Μαρβίλ και στον πύργο Pleyel που μετατρέπεται σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Σεν Ντενί χρησιμοποιήθηκαν εργάτες χωρίς χαρτιά. Στις 20 Ιουνίου δέκα εξ αυτών προσέφυγαν στο βιομηχανικό δικαστήριο του Μπομπινί.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική ήταν επιφορτισμένοι με τις πιο δύσκολες δουλειές, είχαν προσληφθεί χωρίς σύμβαση εργασίας, δεν λάμβαναν εκκαθαριστικά, άδεια μετ’ αποδοχών, δεν πληρώνονταν υπερωρίες ή έξοδα μεταφοράς και γευμάτων.

Πληρώνονταν εναλλάξ σε μετρητά, επιταγές ή με τραπεζικό έμβασμα.

Η στρατολόγησή τους γινόταν από στόμα σε στόμα στο Ιλ ντε Φρανς στις διασπορές του Μάλι, της Γκαμπόν, της Σενεγάλης, του Κονγκό ή της Μαυριτανίας.

Μόνο ο Μαμαντού (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) σύστησε τέσσερις συμπατριώτες του στο «αφεντικό», το οποίο στη συνέχεια τους προσέλαβε σε εργοτάξια.

Ο 30χρονος Μαμαντού από το Μάλι, έφτασε στη Γαλλία στις αρχές του 2018 αφού πέρασε τη Μεσόγεια κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ισχυρίζεται ότι ο εργοδότης του έκανε τα πάντα για να καλύψει τα ίχνη του. Κάθε χρόνο η εταιρία, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, του άλλαζε το όνομα πάνω στη στολή του. Πέρυσι έγραφε Ουαλί. Τον επόμενο χρόνο Μούσα. Και τον επόμενο χρόνο Αντάμα. Ο Μαναντού υποστηρίζει πως δεν πληρωνόταν τις υπερωρίες παρά μόνο τα Σάββατα, όταν εργαζόταν.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίσης πως τα αφεντικά τους στα εργοτάξια τους παρείχαν μόνο γάντια. Επρεπε ν’ αγοράσουν τα δικά τους παπούτσια ασφαλείας, κράνη και ρούχα εργασίας. Επίσης οι τραυματισμοί ήταν συχνοί κι αν παραπονιόντουσαν απολύονταν χωρίς να λαμβάνουν τα χρωστούμενα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε ο Μαμαντού και οι εννέα σύντροφοί του εντοπίστηκαν δύο εντολείς και εννέα υπεργολάβοι. Ωστόσο τρεις από τις εταιρίες υπεργολαβίας έκλεισαν λίγες ώρες πριν από την παραπομπή στο εργατικό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει πως καμία ενέργεια δεν μπορεί να αναληφθεί εναντίον τους ή εναντίον των πρώην διευθυντών τους. Δεν υπάρχει πλέον κανείς για να καλέσει το εργατοδικείο.

Δύο ακόμα εμπλεκόμενες εταιρίες τέθηκαν σε εκκαθάριση στις 23 και 30 Νοεμβρίου 2022. Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρίες, η μία δεν μπορεί να βρεθεί και η δεύτερη υποστηρίζει πως δεν συνδέεται με ένα από τα επίμαχα έργα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Radio France, ακόμα 14 εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά έχουν οδηγήσει τους εργοδότες τους στο εργατικό δικαστήριο. Σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέκονται 11 εταιρίες εκ των οποίων οι εννέα έχουν επίσης τεθεί υπό εκκαθάριση.

Ερευνα φορολογικού επιθεωρητή αποκάλυψε πως οι εταιρίες έχουν εφήμερο χαρακτήρα, συστήνονται με κεφάλαιο 1.000 έως 2.000 ευρώ, δεν διαθέτουν εξοπλισμό και η έδρα τους είναι γραμματοκιβώτια που μερικές φορές βρίσκονται στο σπίτι του διευθυντή.

Μέσα σ’ αυτό το διαπλεκόμενο σύστημα πολλοί υπεργολάβοι δηλώνουν τις ίδιες διευθύνσεις στο Παρίσι, το Σαρσέλ και το Σεν Ντενί. Ο διευθυντής των ενοικιαζόμενων εγκαταστάσεων λέει πως στα γραφεία βλέπει πολλούς ανθρώπους τουρκικής, πακιστανικής ή πορτογαλικής καταγωγής. Θεωρείται πολύ εύκολο να ανοίξει μία εταιρία στην οποία θα μπει λουκέτο ύστερα από ένα ή δύο χρόνια, ειδικά στο χώρο των κατασκευών.

Στο δίκτυο που έχει ανακαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα η συντριπτική πλειοψηφία των δηλωμένων μάνατζερ είναι Τούρκοι, Γάλλοι από την Τουρκία ή μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Οσοι γεννήθηκαν στην Τουρκία προέρχονται όλοι από την ίδια πόλη: το Γιαπρακλί που βρίσκεται στην Κεντρική Ανατολία. Το αποκαλούν και Μικρό Παρίσι και είναι το πλουσιότερο χωριό της περιοχής χάρη στα χρήματα των ομογενών.

Στη SOLIDEO, τον δημόσιο φορέα που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των 68 ολυμπιακών έργων έχουν εντοπιστεί εκατό άτομα σε κατάσταση παράνομης εργασίας. Εκλεγμένος αξιωματούχος του Ιλ ντε Φρανς που δεν θέλησε να κατονομαστεί υποστήριξε πως ο κατασκευαστικός κλάδος είναι τόσο διεφθαρμένος που το σύστημα εποπτείας θα λειτουργεί πάντα σύμφωνα με την πραγματικότητα.

Must in

«Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Χουσεΐν Γιουτζέλ, ο τουρκικός σύλλογος είχε συμφωνήσει με τον Χρήστο Τζόλη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο