Τα τούνελ της Χαμάς κορυφαία πρόκληση για το Ισραήλ
Το δίκτυο τούνελ της Χαμάς αποτελεί κορυφαία πρόκληση για τους Ισραηλινούς σε περίπτωση που προχωρήσουν σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.
Το δίκτυο σηράγγων που έχει κατασκευάσει η μαχητική οργάνωση Χαμάς αποτελεί μοναδική πρόκληση σε περίπτωση ισραηλινής χερσαίας εισβολής στη Γάζα.
Aν εξαιρέσουμε το δίκτυο υπόγειων στοών της Βόρειας Κορέας για το οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά, το σύστημα τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο.
Σύμφωνα με τον Τζον Σπένσερ, επικεφαλής μελετών αστικού πολέμου στο αμερικανικό Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου, οι προκλήσεις του υπογείου συστήματος τούνελ για το Ισραήλείναι τεράστιες. Εκτιμάται ότι το δίκτυο των περίπου 1.300 τούνελ έχει μήκος περίπου 500 χιλιόμετρα με ορισμένα να βρίσκονται σε βάθος έως και 70 μέτρα κάτω από τη γη. Λέγεται μάλιστα ότι οι περισσότερες σήραγγες έχουν δύο μέτρα ύψος και δύο μέτρα πλάτος.
Οι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι εκεί κρατούνται οι περισσότεροι από 200 ισραηλινοί όμηροι, οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την εισβολή στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτές εκτιμάται ότι κρύβεται η ηγεσία της Χαμάς, αλλά και πολεμοφόδια, γεννήτριες, τρόφιμα και αποθέματα νερού.
Αναπάντητα ερωτήματα για το τι γνωρίζει το Ισραήλ
Ο Μάικ Μάρτιν, ειδικός στην ψυχολογία του πολέμου στο Kings College του Λονδίνου δηλώνει στην DW: «Παράλληλα στην τεράστια πρόκληση για τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να διαχωρίσουν στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, όπως οφείλουν να κάνουν βάσει του διεθνούς δικαίου, αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις σύγκρουσης εντός του αστικού ιστού. Στη Λωρίδα της Γάζας θα κληθούν να δώσουν μάχη τριών διαστάσεων: Με αντιπάλους που θα τους πυροβολούν από ψηλά, στο έδαφος, αλλά και από το υπέδαφος. Οι ένοπλες συγκρούσεις μέσα σε πόλεις είναι οι πιο δύσκολες».
Αρχικά οι υπόγειες σήραγγες σε αυτήν την περιοχή χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση εμπορευμάτων μεταξύ Γάζας – Αιγύπτου και στη συνέχεια Γάζας – Ισραήλ. Λόγω της αυξημένης εναέριας επιτήρησης από το Ισραήλ με μη επανδρωμένα και άλλο εξοπλισμό, η Χαμάς άρχισε να επενδύει ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα για την επέκταση του δικτύου τούνελ.
Ο ειδικός Μάικ Μάρτιν εκτιμά: «Υπάρχει πλήθος από σύγχρονες τεχνολογίες για τον εντοπισμό στοών στο υπέδαφος. Θα πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ένα σημαντικό στοιχείο. Η διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποκάλυψε ένα σημαντικό κενό στην λειτουργία των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών. Υπάρχουν δηλαδή πολλές νεκρές γωνίες. Έχω την εντύπωση ότι οι Ισραηλινοί δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της Χαμάς, πως σκοπεύει να υπερασπιστεί τη Γάζα και τι σχέδια έχει για το άμεσο μέλλον. Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά για το τί γνωρίζει το Ισραήλ και τί όχι».
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»