Οκτώ φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν το βράδυ χθες Τρίτη στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (στη φωτογραφία από PRCS στο X, επάνω, διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας).

Πέντε φορτηγά μετέφεραν νερό, δύο είχαν τρόφιμα, και ένα φάρμακα για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Δραματικές εκκλήσεις από υπηρεσίες του ΟΗΕ για τη Λωρίδα της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σημειώνει πως αυτή ήταν η τέταρτη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε ότι θα διακόψει τις εργασίες στη Λωρίδα της Γάζας έως το βράδυ σήμερα Τετάρτη λόγω έλλειψης καυσίμων.

Μέσω της ανακοίνωσης η υπηρεσία αρωγής ζητεί να λάβει περισσότερα καύσιμα καθώς «τίθεται σε κίνδυνο η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη».

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων, Μαρτίν Γκρίφιθς, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο X πως «χρειαζόμαστε περισσότερα (σ.σ. καύσιμα) και τα χρειαζόμαστε τώρα».

«Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Επίσης, ο Φόλκερ Τουρκ, Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απηύθυνε έκκληση προχθές Δευτέρα για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «έχουν ήδη χαθεί πάρα πολλές ζωές αμάχων, πολλοί από αυτούς παιδιά».

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ζωές αμάχων μέσω της παροχής άμεσης και αποτελεσματικής βοήθειας», τόνισε μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.