Την οργή του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις οποίες χαρακτήρισε τη Χαμάς «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ σε μία οργιασμένη ανακοίνωση κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «υπερασπίζεται» την «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ για ακόμα μία φορά το Τελ Αβίβ εξισώνει τη Χαμάς με τον ISIS.

Σε ανακοίνωση του Λίορ Χάιατ, εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, αναφέρει ότι: «Η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS που δολοφονεί βάναυσα και σκόπιμα μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, παίρνει ομήρους πολίτες και χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος και το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Χαμάς = ISIS».

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά»

Οι δηλώσεις Ερντογάν που εξόργισαν το Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ, παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών.

«Είχαμε σχέδια να επισκεφθούμε το Ισραήλ, αλλά ματαιώθηκαν. Δεν θα πάμε», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα της Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τις καλές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

«Έσφιξα το χέρι αυτού του ανθρώπου, είχαμε καλές προθέσεις, αλλά μας εκμεταλλεύθηκε. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αλλά αυτό δεν θα γίνει πια, δυστυχώς», είπε, την ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ!», «Αλλάχου Ακμπάρ!».

«Δεν θα βρείτε κανένα κράτος ο στρατός του οποίου συμπεριφέρεται με τέτοια απανθρωπιά», είπε αναφερόμενος στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σε αντίποινα της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Αναφερόμενος στην οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι δεν αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση, αλλά «ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για βιώσιμη ειρήνη, επετέθη στις δυτικές δυνάμεις «που χύνουν δάκρυα για το Ισραήλ και δεν κάνουν τίποτε άλλο», στιγματίζοντας «την ανικανότητά τους να φρενάρουν το Ισραήλ».

«Το γεγονός ότι αυτοί που κινητοποίησαν τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας, δεν έχουν μιλήσει για τις σφαγές στη Γάζα είναι ο πιο κραυγαλέος μάρτυρας της υποκρισίας τους», είπε. «Όσο αθώοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν στην Γάζα, κανένα πλοίο ή αεροσκάφος που θα σταλεί στην περιοχή μας δεν θα φέρει την ειρήνη».