Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ – Χαμάς: Ενα γεράκι υπεύθυνο για τη σωτηρία των ομήρων

Ισραήλ – Χαμάς: Ενα γεράκι υπεύθυνο για τη σωτηρία των ομήρων

Ο απόστρατος ταξίαρχος που συνέκρινε τον εαυτό του με τον... Προφήτη Ησαΐα και βρέθηκε επικεφαλής των ευαίσθητων χειρισμών εκ μέρους του Νετανιάχου

Ελπίδες για την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς με διπλή υπηκοότητα, πέραν των δύο Ισραηλινοαμερικανίδων που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή, δημιούργησε από νωρίς δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού.

Η Χαμάς μοιάζει όμως αποφασισμένη να απελευθερώνει ομήρους με το σταγονόμετρο, συντηρώντας την πίεση τόσο στο Ισραήλ όσο και τη διεθνή κοινότητα. Αργά το βράδυ, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγάς της ανακοίνωσε την απελευθέρωση ακόμη δύο γυναικών, για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, και ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Αν δημιουργείται κάποια αισιοδοξία για την επιστροφή περισσότερων από τους 220 ομήρους που κρατά ακόμη η Χαμάς, μια άλλη είδηση, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Πρόκειται για δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές, την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, που είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου μαζί με τον 85χρονο σύζυγό της από το Νιρ Οζ, και την 85χρονη Γιοσεβέντ Λίβσιτς, που είχε απαχθεί από το ίδιο κιμπούτς μαζί με τον 83χρονο σύζυγό της.

Εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση τις έδειξαν να μεταφέρονται σε ασθενοφόρα στο πέρασμα της Ράφας. Η Χαμάς είχε υποστηρίξει το Σάββατο ότι θέλησε να τις απελευθερώσει «αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να τις δεχθεί» – καταγγελία που επανέλαβε χθες – με το Ισραήλ να απορρίπτει τον ισχυρισμό της ως «ψευδή προπαγάνδα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ διεξάγει με τη Χαμάς ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τους ομήρους με διπλή υπηκοότητα και τους ομήρους μόνο με ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ το Ισραήλ δεν συμμετέχει στην επιλογή των ομήρων με διπλή υπηκοότητα που πιθανολογούνταν ότι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ο Γκαλ Χιρτς φωτογραφίζετοι χεράκι χεράκι με τις αμερικανίδες ομήρους Τζούντιθ και Νάταλι Ράαναν από τις ΗΠΑ 

Οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση, στηρίζουν τη δήλωση που έκανε στους «New York Times» από το Κάιρο ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών του αμερικανικού Κογκρέσου, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή ώστε να επιτρέψει περισσότερες διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς, ωστόσο, για τις εκκλήσεις για εκεχειρία που απευθύνει η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Οχι εκεχειρία. Να απελευθερωθούν πρώτα οι όμηροι και μετά μπορούμε να μιλήσουμε».

Αν δημιουργείται κάποια αισιοδοξία για την επιστροφή περισσότερων από τους 220 ομήρους που κρατά ακόμη η Χαμάς, μια άλλη είδηση, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ο απόστρατος ταξίαρχος Γκαλ Χιρτς που διορίστηκε από την κυβέρνηση ως υπεύθυνος για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα, θεωρείται γεράκι και του ασκείται έντονη κριτική.

«Εδώ είμαι! Στείλε με!»

Οπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», τον Αύγουστο του 2015, όταν ο Χιρτς ενημερώθηκε για την υποψηφιότητά του για αστυνομικός επίτροπος, βγήκε στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στο σπίτι του και είπε: «Αναφέρομαι στην αποστολή όπως γράφτηκε στον Ησαΐα: Εδώ είμαι, στείλε με!».

Εκείνη τη στιγμή έγινε σαφές, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε μία από τις κορυφαίες θέσεις ασφαλείας του Ισραήλ δεν είχε σταθερή αντίληψη της πραγματικότητας, συγκρίνοντας τον εαυτό του με έναν προφήτη.

Τελικά δεν ανέλαβε τη θέση, προσπάθησε να είναι υποψήφιος στις εκλογές με το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά ούτε εκεί τα κατάφερε. Την περασμένη εβδομάδα ο Χιρτς διορίστηκε από τον Νετανιάχου «υπεύθυνος για τον χειρισμό του ζητήματος των απαχθέντων και των αγνοουμένων εκ μέρους του πρωθυπουργού», μια εξαιρετικά ευαίσθητη θέση που απαιτεί ύψιστες ικανότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χιρτς κάλεσε ξένους πρεσβευτές, γράφει η «Χααρέτζ», για μια «ενημέρωση». Το βίντεο κυκλοφόρησε μόλις την Παρασκευή – «οι πρεσβευτές άκουσαν μια παιδαριώδη, κλισέ ανασκόπηση, που έσταζε ηθικολογία και ιερή κατακραυγή για τη σύγκρουση στην περιοχή.

Τους φώναξε και τους επέπληξε για την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους στις Συμφωνίες του Οσλο πριν από 30 χρόνια και την αποδέσμευση πριν από 18 χρόνια. Είναι αυτός τρόπος να καλέσει τις χώρες των πρεσβευτών σε μια διεθνή προσπάθεια για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων;», ρωτά ο δημοσιογράφος Γιόσι Βέρτερ. «Αλλά δεν πρέπει να τον κατηγορήσουμε. Η ευθύνη βαρύνει τον Νετανιάχου».

Μια συμφωνία

Λίγο αργότερα εκείνο το βράδυ, μετά την απελευθέρωση της Τζούντιθ και της Νάταλι Ράαναν από τη Γάζα, τράβηξε και μια φωτογραφία μαζί τους, κρατώντας τους τα χέρια.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα ρόλο στην απελευθέρωση αυτών των αιχμαλώτων. Αυτή ήταν μια συμφωνία Αμερικής – Κατάρ – Χαμάς.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι

Παρακολουθήστε live στις 14:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Μαρούσι για την 11η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο