Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων όρισαν την Δευτέρα (24.10.2023) νέο υποψήφιο για το αξίωμα του «speaker», του προέδρου του σώματος, τον δεύτερο μέσα στην ημέρα και τον τέταρτο σε δυο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας το χάος στο οποίο παραμένει βυθισμένο το Κογκρέσο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μάικ Τζόνσον (Λουιζιάνα) επικράτησε σε αρχική εσωκομματική ψηφοφορία, δήλωσε η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ελίζ Στεφάνικ, μερικές ώρες αφού ο Τομ Έμερ, αρμόδιος για την πειθαρχία της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος είχε προταθεί νωρίτερα υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, απέσυρε την υποψηφιότητά του δεχόμενος πιέσεις από συμμάχους του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος στη Βουλή, έδωσε έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στη συμμετοχή των μελών του κόμματος.

«Είναι καθήκον μας τώρα να αποφασίσουμε για έναν υποψήφιο με συναίνεση που μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπιστος φροντιστής και καλός διαχειριστής του σφυριού της Προεδρία της Βουλής», είπε ο Τζόνσον σε επιστολή του, προσθέτοντας ότι «η πραγματική ηγεσία αναγνωρίζεται, δεν επιβάλλεται.»

Ο Τζόνσον είναι από τη Λουιζιάνα, την ίδια πολιτεία με τον βουλευτή Στιβ Σκαλίζε, του οποίου η προσπάθεια για την προεδρία της Βουλής είχε απορριφθεί νωρίτερα. Εάν ο Σκαλίζε παραμείνει στη θέση του ως ηγέτης της πλειοψηφίας, δύο κορυφαίες ηγετικές θέσεις θα προέρχονται από την ίδια πολιτεία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Μάικ Τζόνσον

Ο Μάικ Τζόνσον προτάθηκε για πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Παρέλυσε η Βουλή μετά την αποπομπή Μακάρθι

Η Βουλή έχει παραλύσει μετά την αποπομπή του Κέβιν ΜακΚάρθι από την προεδρία του σώματος στις 3 Οκτωβρίου, αναστέλλοντας την εξέταση δημοσιονομικών προτεραιοτήτων όπως το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια που επικεντρώνονται στη βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ πλησιάζει την επόμενη προθεσμία λήξης της χρηματοδότησής του τον Νοέμβριο.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής βρίσκεται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, δεδομένου ότι εκείνοι διατηρούν μια έστω και ισχνή πλειοψηφία στο σώμα (222 βουλευτές σε σύνολο 435).