Μυστήριο καλύπτει τον «λαβύρινθο» της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας
Εχει ανασκαφεί σχεδόν με το χέρι, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα σηράγγων και στοών στον πλανήτη
Το αμμώδες έδαφος της Γάζας είναι ο χειρότερος εχθρός του Ισραήλ. Εχει ανασκαφεί σχεδόν με το χέρι, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα σηράγγων και στοών στον πλανήτη σε μια από τις μικρότερες περιοχές.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ βάφτισε το στρατηγικό δίκτυο δεκάδων χιλιομέτρων στοών για στρατιωτική χρήση ως «μετρό» και θεωρείται το μυστικό όπλο της Χαμάς κατά της εισβολής.
Σε αντίθεση με τις σήραγγες λαθρεμπορίου στα σύνορα με την Αίγυπτο ή τα περάσματα που έχουν σκαφτεί κάτω από τα σύνορα με το Ισραήλ και χρησιμοποιούνται για επιθέσεις, υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το «μετρό» κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο κεντρικός στόχος της επερχόμενης εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων θα είναι πιθανότατα το δίκτυο υπόγειων καταφυγίων όπου κρύβονται οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς και οι διοικητές της ένοπλης πτέρυγάς της, γράφει η «El Pais». Το 2014 το Ισραήλ ξεκίνησε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, ο οποίος περιελάμβανε μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση διάρκειας δύο μηνών για την καταστροφή των υπόγειων στοών.
Για να καταστρέψουν τις σήραγγές τους θα πρέπει να τις πλημμυρίσουν, όπως έκανε η Αίγυπτος με τις νότιες υπόγειες διαβάσεις λαθρεμπορίου ή να τις ανατινάξουν
Οι ισχυρισμοί της Χαμάς
Το 2021, στην τελευταία μεγάλη εισβολή του στρατού, κήρυξε για άλλη μια φορά ως στόχο την καταστροφή του, ενώ έτσι δικαιολόγησε τους βομβαρδισμούς της κατοικημένης γειτονιάς Ριμάλ, στην πόλη της Γάζας, με δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι κρατήρες που άνοιξαν οι βόμβες σε εκείνη την περιοχή έδειξαν, έπειτα από 11 ημέρες έντονων βομβαρδισμών, το χαρακτηριστικό αμμώδες έδαφος της Γάζας, χωρίς υπολείμματα από σκυρόδεμα ή μεταλλικά δοκάρια.
«Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 500 χιλιόμετρα τούνελ. Αλλά νομίζω ότι αυτός ο αριθμός είναι ένας τρόπος να αποθαρρύνει το Ισραήλ από το να εισβάλει στη Γάζα» εξηγεί ο Χάρελ Τσόρεφ, ιστορικός και ερευνητής στο Κέντρο Dayan στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
«Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα κατασκευασμένα, από όπου εκτοξεύονται ρουκέτες και αποθηκεύονται όπλα. Υπάρχουν επίσης χώροι ανεφοδιασμού, αποθέματα νερού, ηλεκτρονικές συσκευές και ό,τι μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση επίθεσης».
Το μυστικό του λαβυρίνθου
Ο λαβύρινθος των σηράγγων, μερικές από τις οποίες έχουν βάθος πάνω από 30 μέτρα, αποτελεί ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των διοικητών της Χαμάς. Σε αντίθεση με υπόγεια περάσματα της Αλ Κάιντα στο ορεινό Ανατολικό Αφγανιστάν πριν δύο δεκαετίες ή τις υπόγειες πόλεις που έσκαβαν οι Βιετκόνγκ στα σύνορα της ζούγκλας του Βιετνάμ πριν από 50 χρόνια, οι στοές της Χαμάς βρίσκονται κάτω από πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές.
Για να καταστρέψουν τις σήραγγές τους θα πρέπει να τις πλημμυρίσουν, όπως έκανε η Αίγυπτος με τις νότιες υπόγειες διαβάσεις λαθρεμπορίου ή να τις ανατινάξουν, όπως οι στοές επίθεσης και διείσδυσης κάτω από τα σύνορα. Οι Ισραηλινοί έχουν επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσουν ρομπότ βομβών για να εξουδετερώσουν την παγίδευση με εκρηκτικά που σίγουρα έχει κάνει η Χαμάς πριν εισβάλουν.
«Οι σήραγγες κατασκευάστηκαν με κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια πραγματικά ακριβή υποδομή, γιατί απαιτεί τσιμέντο, σίδηρο και άλλα στοιχεία που αυξάνουν τα έξοδα» καταλήγει ο ειδικός του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο οποίος επισημαίνει ότι τα υλικά εκτρέπονται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό.
Πριν κατασκευάσει ένα υπόγειο τείχος γύρω από τη Λωρίδα με κόστος σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το Ισραήλ βομβάρδισε συστηματικά τις σήραγγες, όπου δεκάδες μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ θάφτηκαν ζωντανοί. Τώρα δεν είναι εύκολο να κάνει το ίδιο. Οι δύο γυναίκες-όμηροι που απελευθερώθηκαν είπαν ότι τις κρατούσαν σε υπόγειες στοές. Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύει και για τους υπόλοιπους 222 ομήρους.
- Σάκοτα: «Είχαμε πει στους παίκτες μου ότι πρέπει να είμαστε σοβαροί» (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Aνακοίνωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησή του
- Προκρίθηκαν στη φάση των «16» του FIBA Europe Cup, ΠΑΟΚ και Μαρούσι
- Vardis Vardinogiannis: ‘On a Ship’s Bridge You Always Look Forward’
- Kυπριακό: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος στη συνέχιση του άτυπου διαλόγου»
- H βαθμολογία της Euroleague – Στην τετράδα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (pic)