Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: «Το Ιράν εκπαίδευσε μαχητές» - Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: «Το Ιράν εκπαίδευσε μαχητές» – Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανέφεραν ότι η Δύναμη Κουντς του Ιράν βοήθησε στον σχεδιασμό και είχε δώσει το «πράσινο φως» για την επίθεσης της Χαμάς.

Τον ρόλο του Ιράν στην επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου αποκαλύπτει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Η αμερικάνικη εφημερίδα επικαλείται άτομα που γνωρίζουν πληροφορίες σχετικά με την επίθεση και όπως αναφέρουν τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της 7ης Οκτωβρίου, εκατοντάδες μαχητές της παλαιστινιακής ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης στο Ιράν.

Περίπου 500 μαχητές της Χαμάς και της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισλαμική Τζιχάντ, συμμετείχαν στις ασκήσεις τον Σεπτέμβριο, τις οποίες διηύθυναν αξιωματικοί της διεθνούς στρατιωτικής ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, της Δύναμης Κουντς.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές στην εκπαίδευση συμμετείχαν ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ο Ιρανός ταξίαρχος επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Ισμαήλ Καανί.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αχρηστεύσουν ισραηλινά παρατηρητήρια και εξοπλισμό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας.

Ορισμένοι χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς για να πετάξουν στο Ισραήλ. Άλλοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, που χρησιμοποιούνται συνήθως από ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες αλλά όχι από τη Χαμάς μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση ειδικά για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν εκπαιδεύει τακτικά μαχητές τόσο εντός της χώρας όσο και αλλού, αλλά δεν έχουν ενδείξεις για μαζική εκπαίδευση ακριβώς πριν από την επίθεση.

Πάντως, τόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όσο και οι άνθρωποι που γνωρίζουν τις πληροφορίες δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι δεν έχουν πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι το Ιράν διεξήγαγε εκπαίδευση ειδικά για να προετοιμαστεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση κινδυνεύει να επεκταθεί σε μια περιφερειακή αντιπαράθεση κατά του Ισραήλ με το Ιράν και τις ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζει, οι οποίες εξαπλώνονται από την Υεμένη και το Ιράκ μέχρι τη Συρία και τον Λίβανο.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αναδείξουν τον ρόλο του Ιράν στην υποστήριξη της Χαμάς και άλλων εχθρικών προς το Ισραήλ ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ, η οποία έχει εμπλακεί σε σποραδικές ανταλλαγές πυρών με ισραηλινά στρατεύματα στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Όμως, με το φάσμα ενός ευρύτερου πολέμου να ελλοχεύει, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στον σχεδιασμό ή στην έγκριση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Οι συναντήσεις πριν την επίθεση

Υπενθυμίζεται ότι  Wall Street Journal, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι η Δύναμη Κουντς βοήθησε στον σχεδιασμό της επίθεσης και είχε δώσει το «πράσινο φως», καθώς συμφώνησε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε συνάντηση με τους ηγέτες των δύο οργανώσεων στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου. Ένας σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος έδωσαν την ίδια περιγραφή για τον ρόλο του Ιράν.

Αυτές οι αναφορές για τη συνάντηση της 2ας Οκτωβρίου έχουν αμφισβητηθεί από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους που γνωρίζουν τις πληροφορίες γύρω από την επίθεση. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει «αδιάσειστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι οι Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς.

«Οι πληροφορίες που έχουμε δεν δείχνουν άμεση σύνδεση με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όσον αφορά το Ιράν. Και πάλι, αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε προσεκτικά», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου και ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Πατ Ράιντερ.

«Το Ιράν παρέχει εδώ και καιρό εκπαίδευση σε μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Γάζας»

Μαχητές της Χαμάς

Αξιωματούχοι της Χαμάς καυχιόντουσαν για την υποστήριξη του Ιράν μετά τις επιθέσεις. «Η Χεζμπολάχ και το Ιράν μας υποστήριξαν με όπλα, τεχνογνωσία και τεχνολογία», είχε δηλώσει ο Χαλέντ Μεσάαλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Ντόχα, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya.

Καθώς η επίθεση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Δυτικούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, η Χαμάς επικοινώνησε με αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ στο εξωτερικό για να τους ενημερώσει ότι η επίθεση είχε ξεκινήσει.

«Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης»

Έκτοτε, οι Φρουροί της Επανάστασης, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή λένε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή για να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους. Ο διοικητής της Δύναμης Κουντς, βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στο Λίβανο για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσαν ηγέτες των μαχητών και ένας σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, αναφέρονται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Λειτουργούν ανεξάρτητα από την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ιράν και τον συμβατικό στρατό του, με δικό τους ναυτικό και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Το Ιράν παρέχει εδώ και καιρό εκπαίδευση σε μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών της Γάζας, των Αφγανών μισθοφόρων που πολεμούν στη Συρία, των μαχητών της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, των σιιτικών δυνάμεων από το Ιράκ και των Χούτι από την Υεμένη», δήλωσε ο Σαΐντ Γκόλκαρ εμπειρογνώμονας ειδικός στους Φρουρούς της Επανάστασης, στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί Τσατανούγκα.

«Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης. Η Χαμάς δεν έχει την ικανότητα να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Γκόλκαρ.

Ο Νόρμαν Ρουλ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το Ιράν από το 2008-2017, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, εμπλέκονται εδώ και καιρό στην εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη ομάδων στην περιοχή, αλλά δήλωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν κατεύθυνε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. «Σπάνια είναι απαραίτητο για το Ιράν να εμπλέξει το προσωπικό του», υπογράμμισε.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024