Η Τζόρτζια Μελόνι πήρε μια μέρα άδεια λόγω… ραγισμένης καρδιάς – Μήπως τη δικαιούμαστε όλοι;
Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δίνει τον ίδιο έντονο πόνο που προκαλείται σε έναν εθισμένο, ο οποίος προσπαθεί για πρώτη φορά να απεξαρτηθεί.
- Νέο θρίλερ με την υγεία του Χαμενεΐ - Αναφορές ότι έχει πέσει σε κώμα
- Τραμπ και Ευρώπη: Πώς φτάνουν στην Αθήνα οι αλλαγές πολιτικής από τον Λευκό Οίκο
- «Θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα χρήσιμο για την κοινωνία» - Πώς σχολιάζει ο Φάμελλος τις εξελίξεις στη ΝΔ
- Το Υπουργείο Εξωτερικών βάζει στόχο την «Ισότητα» – Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης
Μπορεί οι ακροδεξιές πολιτικές απόψεις της να μην βρίσκουν σύμφωνους τους πολλούς, ωστόσο δεν υπήρξε γυναίκα επί γης που να μην παραδέχτηκε το θάρρος της Τζόρτζια Μελόνι να πάρει μια μέρα άδεια λόγω… ραγισμένης καρδιάς.
Αυτό συνέβη την ημέρα που η Ιταλίδα πρωθυπουργός δημοσιοποίησε τον χωρισμό της από τον σύντροφο της για μια 10ετία και πατέρα της κόρης, Αντρέα Τζαμπρούνο, μετά την κυκλοφορία βίντεο που τον δείχνει να κάνει σεξουαλικές προτάσεις και απρεπή σχόλια σε συνάδελφο του, δημοσιογράφο, στην εκπομπή Diario del Giorno του καναλιού Rete 4.
Μάλιστα, όταν μερικές μέρες αργότερα πιέστηκε από τους δημοσιογράφους για να σχολιάσει σχετικά, είπε ότι «είμαι καλά, συνεχίζω τη δουλειά μου και δεν θέλω να συζητήσω γι’ αυτό το θέμα ξανά». Λίγα 24ωρα μετά, σε μια σκηνή ιδιαίτερα φορτισμένη και ενώ ήταν συνδεδεμένη μέσω βίντεο με το συνέδριο του κόμματος της, Αδέλφια της Ιταλίας, ζήτησε την κατανόηση των στελεχών του για την προσωπική της περιπέτεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «συγνώμη που δεν είμαι μαζί σας αυτοπροσώπως, αλλά είμαι κι εγώ άνθρωπος».
Πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο οι γυναίκες
Κι αν η αιτία της ραγισμένης καρδιάς, παραξενεύει κάποιους, να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα πραγματικό σύνδρομο, που δίνει τον ίδιο έντονο πόνο που προκαλείται σε έναν εθισμένο, ο οποίος προσπαθεί για πρώτη φορά να απεξαρτηθεί. Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς ονομάζεται επίσης Takatsubo και είναι μια νοσογόνος κατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας, όπως εξηγεί στο BBC η Δρ. Γιελένα Γκάντρι, ειδική σε ζητήματα καρδιολογίας. «Περίπου το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Ίσως οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, γι’ αυτό και πιο επιρρεπείς στο συγκεκριμένο σύνδρομο», συμπληρώνει η ίδια.
We should all get ‘heartbreak leave’ – but oh, the irony that it’s Giorgia Meloni leading the charge | Elle Hunt https://t.co/wFXffP7crE
— The Guardian (@guardian) October 25, 2023
Για τους ενδιαφερόμενους, τα συμπτώματα της ραγισμένης καρδιάς μιμούνται αυτά ενός εμφράγματος, δηλαδή είναι έντονος πόνος, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας και πόνος στο αριστερό άνω άκρο και συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες μέρες ή μετά από κάποιες εβδομάδες. Ένας μικρός αριθμός τέτοιων περιστατικών έχει συνδεθεί ακόμα και με θάνατο, δικαιώνοντας όσους παίρνουν μια μέρα άδεια για «προσωπικούς λόγους».
Γιατί πολύ απλά κανείς δεν θέλει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με μια συνάδελφο που κλαίει, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα του YouGov που συμπέρανε ότι το 70% των εργαζομένων δυσκολεύονται να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, η οποία μάλιστα μπορεί να επηρεάσει και τη επαγγελματική πρόοδο κάποιου ατόμου.
Λεπτές ισορροπίες
Κι αυτό, γιατί, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν αρκεί οι γυναίκες να είναι έμπιστες, ικανές και φιλόδοξες σαν τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά οφείλουν να έχουν «φιλοκοινωνικό προσανατολισμό», δηλαδή να δείχνουν την ενσυναίσθηση τους, φροντίδα και ευαισθησία προς τους άλλους, αλλά μόνο αν είναι για το καλό της εργασίας τους και όχι για την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις λεπτές ισορροπίες, που πρέπει να κρατήσει μια γυναίκα στο χώρο εργασίας, όπου οφείλει να νοιάζεται για τους άλλους, αλλά όχι υπερβολικά, να δείχνει τα συναισθήματα της αλλά να μην επηρεάζεται από αυτά σε σημείο να μην είναι παραγωγική. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που η Μελόνι μίλησε για «βάρος στους ώμους της» από τότε που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, και εξηγείται απόλυτα γιατί η Σάνα Μαρίν και η Τζασίντα Άρντερν, που ηγήθηκαν της Φιλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας την έκαναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νωρίς.
Όσον αφορά τέλος το ερώτημα, αν δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι μια μέρα άδεια για έναν σημαντικό χωρισμό της ζωής τους, η βρετανική εφημερίδα δίνει το πράσινο φως για μια τέτοια απόφαση, παραθέτοντας δημοσκόπηση του 2014 που φανερώνει ότι οι εργαζόμενοι την περίοδο που χωρίζουν είναι… περαμένα λεφτά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις