Κρασί: Σε πτώση η ευρωπαϊκή παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Ποια χώρα χάνει την «πρωτιά» του μεγαλύτερου παραγωγού στην ΕΕ
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Λιγότερη αναμένεται η συνολική παραγωγή κρασιού στην ΕΕ τη φετινή χρονιά, με τις κύριες παραγωγικές χώρες την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία να χάνουν σημαντικό μέρος των ποσοτήτων τους.
Σε χαμηλό επίπεδο κινείται και η παραγωγή στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 23%. Η φετινή μείωση της ελληνικής οινοπαραγωγής είναι η δεύτερη συνεχής, καθώς και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.
Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση στη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι οποίες κατατάχθηκαν στις πρώτες χώρες παραγωγής για το έτος.
Σύμφωνα με τις Copa – Cogeca, το αποτέλεσμα της συγκομιδής του 2023 είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 2022, με τις συνολικές ποσότητες να είναι λίγο πάνω από τα 150 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl), μειωμένες κατά 5,5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας.
Οι συνολικές ποσότητες είναι λίγο πάνω από τα 150 εκατομμύρια εκατόλιτρα (Mhl), μειωμένες κατά 5,5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας
Λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή ενός ξηρού χειμώνα, των χαλαζοπτώσεων, των πλημμυρών και των ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων, σημειώθηκε επίσης απότομη μείωση της παραγωγής σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής, όπως η Αυστρία (-6%), η Ελλάδα (-23%), η Κροατία (-31%) και η Σλοβακία (-20%) σε σύγκριση με το 2022.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, ο τομέας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, και όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας του Covid, τα κλιματικά φαινόμενα και την απότομη αύξηση του κόστους παραγωγής, στην οποία πρέπει να προσθέσω τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί συνεχίζουν να αποδίδουν και να επιδεικνύουν την ανθεκτικότητά τους», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο των Copa – Cogeca, Luca Rigotti,.
Γαλλία και Πορτογαλία
Πρώτη ευρωπαϊκή παραγωγός οίνου για το 2023 είναι η Γαλλία, με εκτιμώμενη παραγωγή τα 45 εκατ. ml, η οποία είναι αυξημένη κατά 1,47% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η Γαλλία επλήγη από τον περονόσπορο και την ξηρασία, κυρίως στο Νότο, αλλά κατάφερε να παραμείνει «ζωντανή» χάρη στα μέτρα κρίσης που εφαρμόστηκαν, όπως η ενίσχυση της απόσταξης και η πράσινη συγκομιδή.
Στην Πορτογαλία, σημειώθηκε αύξηση κατά 8,6% με παραγωγή συγκομιδής λίγο κάτω από 10 εκατ. χιλιόλιτρα, η οποία οφειλόταν στα μέτρα απόσταξης, που τέθηκαν σε εφαρμογή. Κυρίως όμως η αύξηση οφειλόταν στη συγκομιδή του 2022, η οποία ήταν μειωμένη κατά 8%, γεγονός που εξισορρόπησε το σύνολο για το μέλλον.
Έχασε την πρωτιά η Ιταλία – Η θέση της Ισπανίας
Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η Ιταλία έχασε την πρωτιά της ως παραγωγός κρασιού με την εκτιμώμενη παραγωγή να φτάνει τα 43,9 εκατ. χιλιόλιτρα, η οποία αντιπροσωπεύει απώλεια 11,92% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι έντονες βροχοπτώσεις της άνοιξης που μετατράπηκαν σε πλημμύρες στην περιοχή της Emilia Romagna και τα έντονα επεισόδια περονόσπορου, κυρίως στο κέντρο και το νότο των αμπελώνων της χώρας, εξηγούν αυτή τη σημαντική πτώση.
Με εκτιμώμενη παραγωγή 30,8 εκατ. χιλιοστόλιτρα, η Ισπανία παρέμεινε ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, παρά τη μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με πέρυσι (-14,42%). Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ξηρό φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη, και έντονες βροχοπτώσεις στο τέλος της άνοιξης, καύσωνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και χαλάζι, έκαναν τους ισπανικούς αμπελώνες να υποφέρουν πολύ από άποψη παραγωγής. Ωστόσο, λόγω της χαμηλής υγρασίας, τα αμπέλια ήταν σχετικά υγιή και παρείχαν σταφύλια υψηλής ποιότητας.
Στη Γερμανία, η εκτιμώμενη παραγωγή ανήλθε σε 8,86 εκατ. χιλιόλιτρα, γεγονός που σήμαινε απώλεια 2,1% στην παραγωγή οίνου λόγω του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους παραγωγής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Από την άλλη πλευρά, δεν σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών, οι οποίες παρέμειναν αρκετά σταθερές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις