Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανασυγκρότηση στην υγεία για αποτελεσματικότητα και ελεγχόμενες δαπάνες

Ανασυγκρότηση στην υγεία για αποτελεσματικότητα και ελεγχόμενες δαπάνες

Περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ οι ελληνικές φαρμακευτικές ζητούν μείωση της υπερφορολόγησης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τομέας υγείας διεθνώς, αφενός λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και αφετέρου λόγω της επανάστασης που έχουν προκαλέσει οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές τους στην ιατρική επιστήμη και την περίθαλψη.

Ταυτόχρονα όμως, τα συστήματα υγείας διεθνώς αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης προσωπικού – μόνο στην Ευρώπη λείπουν ένα εκατομμύριο επαγγελματίες υγείας, με την πίεση της έλλειψης να γίνεται ασφυκτική όσο ο πληθυσμός γερνά.

Αντίστοιχα και στη χώρα μας οι ελλείψεις προσωπικού έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανείς προσλήψεις που φέτος ξεπερνούν τις 5,5 με 6 χιλιάδες και το 2024 ήδη έχουν προγραμματιστεί 6,5 χιλιάδες.

«Tα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή κατακλύσει νέες τεχνολογίες»

Εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο 27ο Συνέδριο του Economist, επαναλαμβάνοντας την θέση του επανεκκίνηση του συστήματος υγείας, ώστε να είναι πιο ευέλικτο και ελκυστικό, προσαρμοσμένο σε ένα γηρασμένο πληθυσμό, παρότι διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό μεγάλο μέρος του οποίου έχει φύγει στο εξωτερικό.

Ο υπουργός μίλησε για νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προκαθορισμένους προϋπολογισμούς και ορθολογική διαχείριση, ανάλογη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης, με διαγωνισμούς και ανταγωνισμό. Είπε χαρακτηριστικά, ότι όταν το δημόσιο επιβάλλει κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, τότε όλα τα πράγματα δουλεύουν πολύ σωστά και στην αγορά και στην υγεία. Όπου δεν τηρούνται κανόνες, τότε νοθεύεται και ο ανταγωνισμός.

Αναφέρθηκε στην καθολική εφαρμογή έως το Μάρτιο, των DRGs, ώστε να υπάρχουν δεδομένα για τα νοσήλια, τις δαπάνες, τα κόστη, την ψηφιοποίηση και την ομαδοποίηση και διαγωνισμούς συνολικά μέσα από την ΕΚΑΠΥ της προμήθειας των υλικών και της λειτουργίας του ανταγωνισμού.

Τόνισε τη δημιουργία τριών νέων νοσοκομείων μέσω του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος στην Κομοτηνή, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Σπάρτης, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, «τα νοσοκομεία μας έχουν αυτή τη στιγμή κατακλύσει νέες τεχνολογίες», ενώ νέες εγκαταστάσεις δημιουργούνται για αντικαρκινικές θεραπείες. Η επανάσταση όπως είπε θα συντελεστεί μετά από ενάμισυ χρόνο με τον ψηφιακό χάρτη υγείας.

Προανήγγηλε επίσης τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστική εταιρεία, και με την ψηφιοποίηση που έρχεται στην υγεία, θα γίνονται έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο και με εξορθολογισμό των δαπανών.

Το φάρμακο

Στην ανασυγκρότηση εντάσσεται τόσο ο ΕΟΦ, όσο και η πολιτική φαρμάκου.

Εδώ ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως παρότι κάθε χρόνο η δαπάνη αυξάνεται, «δεν πρόκειται να στερήσουμε καμία, μα καμία, καινοτόμα νέα φαρμακευτική δράση που εισέρχεται στη χώρα». Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας και του κόστους.

Δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να αναφέρει ότι η πρόθεση είναι να στηριχθούν περαιτέρω οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά άλματα. «Τη στηρίζουμε με επενδύσεις και κίνητρα, τη στηρίζουμε με το επενδυτικό clawback, τη στηρίζουμε με πάρα πολλούς τρόπους. Και η Ελλάδα πραγματικά είχε την τύχη να διαθέτει μια βιομηχανία εξαιρετικά εύρωστη, η οποία κάνει αρκετές εξαγωγές» κατέληξε.

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων και ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε ειδικό στρογγυλό τραπέζι στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε πως «H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.».

Στη συζήτηση συμμετείχαν η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας σε πανευρωπαϊκό αλλά και τοπικό επίπεδο, η σημασία της διασφάλισης της φαρμακευτικής κάλυψης για όλους τους ασθενείς, καθώς και οι προτεραιότητες της χώρας μας σε ότι αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων τόνισε ότι «η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ύπαρξης εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, ενός κλάδου που επενδύει, δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια και παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που προσθέτουν αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τρύφων στις επενδύσεις που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στα πλαίσια του σημαντικού κινήτρου που δίνει η κυβέρνηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών καθώς και την δημιουργία νέων. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία θα τονώσουν την απασχόληση και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την κάλυψη των ασθενών».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις για τον κλάδο, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι «η σοβαρότερη απειλή για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος είναι η υπερβολική άμεση και έμμεση φορολόγηση του κλάδου. Όπως υπογράμμισε «η τεράστια αυτή επιβάρυνση, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες οριακής βιωσιμότητας για εκατοντάδες φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την Ανάπτυξη». Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι η  μείωση της υπερβολικής φορολόγησης θα ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία αυξάνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα ασθενή και της ελληνικής κοινωνίας ήδη εδώ και 90 χρόνια χτίζοντας μια μοναδική σχέση με βαθιές ρίζες. Οι επενδύσεις μας  διασφαλίζουν την επάρκεια της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς και φέρνουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού γίγνεσθαι.

Must in

Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το επιθετικό μπάσκετ, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Αμαρουσίου με το εντυπωσιακό 106-94 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο