Ψηφιακή μαστογραφία: Ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού
Γράφει ο: Δρ. Ταταρίδας Βασίλειος, Ιατρός Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Απεικόνισης Μαστού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Κάθε χρόνο, ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού με καθιερωμένη την 25η του μήνα ως παγκόσμια ημέρα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Στην χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες και υπολογίζεται ότι τα νέα περιστατικά ετησίως αφορούν περίπου 7.500 γυναίκες. Εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν κακοήθεια μαστού κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής τους.
Διαπιστώνοντας την υψηλή συχνότητα της νόσου θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σημαντική πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και της βιοϊατρικής τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις με συνέπεια να απειλείται λιγότερο η ποιότητα της ζωής των γυναικών.
Σημαντικότατο μερίδιο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων έχει όμως και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτονται αλλοιώσεις ύποπτες καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με σύγχρονες μεθόδους και η γυναίκα να έχει μια καλύτερη πρόγνωση για το υπόλοιπο της ζωής της.
Παγκοσμίως αναγνωρίζεται ότι η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα από την ασθένεια (25% – 30%).
Η μαστογραφία πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο και στα τμήματα Μαστογραφίας του Ομίλου μας εκτελείται από νέους ψηφιακούς μαστογράφους και όπου χρειασθεί με την μέθοδο της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης (DBT).
Η Ψηφιακή Μαστογραφία με Τομοσύνθεση είναι η πλέον σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος τρισδιάστατης τεχνολογίας (3D) που παρέχει μια πλέον αξιόπιστη εξέταση, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους λανθασμένης διάγνωσης. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας από την συγκεκριμένη εξέταση παραμένουν χαμηλά.
Στον Ψηφιακό Μαστογράφο του νοσοκομείου μας οι τιμές ακτινοβολίας τόσο στην δόση εισόδου όσο και στη μέση δόση αδένα (average glandular dose) μόλις και πλησιάζουν κατά το ήμισυ των ορίων αποδοχής που έχουν θεσπίσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Δόση εισόδου < 12mGy και μέση δόση αδένα < 2mGy).
Θυμηθείτε λοιπόν, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης: «Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν… Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύει
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου