Συνεχής αξιολόγηση στη διοίκηση και στους πόρους του ΕΣΥ
Μέτρα για εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ με ψηφιακά μέσα, προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών προωθεί το υπουργείο Υγείας
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ένα γερασμένο ΕΣΥ που χρειάζεται αναμόρφωση για να εξασφαλίζει την κάλυψη των ασθενών με ασφάλεια, αλλά και με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα των πόρων που σήμερα δεν είναι αρκετοί, βλέπει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στο in.gr
Γι΄ αυτό και σχεδιάζει μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της αναμονής των ασθενών για την περίθαλψή τους, μέσω της ψηφιοποίησης του συστήματος, την κατάρτιση του ψηφιακού φακέλου ασθενή, την εισαγωγή δεικτών ποιότητας που θα φροντίζουν για την παροχή υπηρεσιών υγείας με ασφάλεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με αποτελεσματικές διοικήσεις, που θα αξιοποιούν την διαθέσιμη χρηματοδότηση.
Όσο για το «αγκάθι» του clawback, παραδέχεται πως είναι παρωχημένο μέτρο, το οποίο όμως πρέπει να αντικατασταθεί με μέτρα υπό συζήτηση με τους συναρμόδιους φορείς, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι για την αξιολόγηση της νέας τεχνολογίας, τα οφέλη και το κόστος της, η χώρα μας θα αποκτήσει ξεχωριστή υπηρεσία στον ΕΟΦ, μέσω της οποίας θα συντονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη από το 2025.
- Κε υπουργέ, είπατε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί «από το μηδέν». Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο από τη λειτουργία του όπως τη βιώνουμε όλοι σήμερα;
Κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Ας μην ξεχνάμε, πως πρόκειται για ένα σύστημα που ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια. Χρειάζεται προσοχή στην αξιολόγησή του, από τη στιγμή που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια πολίτες, χωρίς να πληρώσει κανείς ούτε ένα ευρώ. Ωστόσο, παρά τις αντοχές του, μετά από χρόνια, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση.
Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης στη λειτουργία και στον τρόπο διοίκησης του συστήματος και οι κατά τόπους ελλείψεις σε προσωπικό, που οδηγούν σε καθυστερημένη παροχή φροντίδας και διαμαρτυρίες των πολιτών, καθώς, επίσης, και σε αύξηση του φόρτου εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Ήδη έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις, περίπου 10.000 ατόμων στους τομείς της Υγείας έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, εκ των οποίων οι 6.500 θα είναι άμεσες. Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν αυτές και να γίνει πιο ελκυστικό το ΕΣΥ, χρειάζεται να δοθούν νέα κίνητρα και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα νοσοκομεία. Τα παραπάνω περιλαμβάνουν, τόσο την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και υλικών πρώτης ανάγκης, όσο και την παροχή ευκαιριών για περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ να αισθάνονται ότι έχουν ευκαιρίες ανέλιξης και καριέρας, εντός του συστήματος.
- Έχετε θέσει σε προτεραιότητα τα νοσοκομεία. Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας;
Μία από τις προτεραιότητές μας αποτελεί η βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο εξοπλισμό να είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση προωθούμε άμεσα το πρόγραμμα της κτιριακής και υλικοτεχνικής αναβάθμισης των 157 Κέντρων Υγείας, βελτιώνοντας πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και των 88 Νοσοκομείων σχεδιάζοντας την πλήρη αναμόρφωση όλων των μονάδων Επειγόντων Περιστατικών, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μείζον θέμα αποτελεί ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων. Χρειαζόμαστε άτομα με διάθεση, αφοσιωμένα, τα οποία θα μοιράζονται το όραμά μας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και θα μας βοηθήσουν να το οδηγήσουμε στην επόμενη μέρα. Οι νέοι Διοικητές οφείλουν να συνδυάζουν την εμπειρία και τα απαραίτητα προσόντα, όχι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά και της διοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στα νέα και απαιτητικά καθήκοντα.
Επιπλέον, προωθούμε την ψηφιακή αναβάθμιση όλου του συστήματος υγείας, με έναν από τους στόχους να αφορούν στη μείωση των καθυστερήσεων στην παροχή ασθενοκεντρικής φροντίδας. Η χρήση ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών, είναι σε θέση να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα. Η μεταρρύθμιση συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ασθενών, με τον Ψηφιακό Φάκελο Ασθενούς, που θα ενισχύει τη συνεργασία των διαφόρων υγειονομικών υπηρεσιών και θα βελτιώνει την παροχή προσαρμοσμένης φροντίδας στους ασθενείς. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε τον ψηφιακό υγειονομικό χάρτη, για να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει σε κάθε δομή υγείας της χώρας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής υγείας που θα βελτιώσει την ασφάλεια των ασθενών, θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ιατρικών φορέων και θα επιτρέψει σε όλο τον χώρο της υγείας να λειτουργεί ενιαία.
- Τι πιστεύετε πως είναι σημαντικότερο: η σωστή διοίκηση ή η μειωμένη χρηματοδότηση;
Τόσο η σωστή διοίκηση, όσο και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού τύπου, συστήματος υγείας. Οφείλουμε να επιδιώκουμε και τις δύο πτυχές ταυτόχρονα. Η σωστή διοίκηση εξασφαλίζει ότι οι διαθέσιμοι πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Συνεπώς, πρέπει να βελτιώσουμε τόσο τη διαχείριση όσο και να διασφαλίσουμε την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
Αυτό προϋποθέτει τη διαρκή αξιολόγηση των διοικήσεων, των τρεχουσών δαπανών και την αναζήτηση αποτελεσματικότερων τρόπων χρηματοδότησης που θα διασφαλίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών και θα εξυπηρετούν το όραμά μας.
- Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η περιορισμένη προτίμηση των ιδιωτών γιατρών να ενισχύσουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού; Τι εναλλακτικές βλέπετε για την πρωτοβάθμια υγεία;
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, βρίσκεται σε μια πρώτη φάση εφαρμογής. Ήδη προστέθηκε, μόλις χθες, και νέα πολιτική ώστε να εισέλθουν, για πρώτη φορά μέσω του προσωπικού γιατρού, χιλιάδες νέοι αγροτικοί ιατροί. Πρόκειται για έναν θεσμό που έχει την προοπτική να πετύχει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους ιατρό.
Στην πράξη, η σχέση αυτή, θα διευκολύνει την ανάπτυξη και του Φακέλου του Ασθενούς. Από τον προσωπικό ιατρό, θα ξεκινάει η απεικόνιση της πορείας της υγείας του ασθενούς, το ιατρικό και φαρμακευτικό του ιστορικό και, στη συνέχεια, θα μεταφέρεται ψηφιακά σε οποιονδήποτε ιατρό ή οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί. Πάντοτε, όμως, με τη χρήση των απαιτούμενων κωδικών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
- Προ των πυλών βρίσκονται καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες όμως δεν περνούν τα σύνορα της χώρας. Τι αλλαγές πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν στον τομέα του φαρμάκου;
Οι Έλληνες πολίτες, έχουν απόλυτη πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες. Δεν υπάρχει κανένα καινοτόμο φάρμακο, το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και, αμέσως μετά, να μην εισέρχεται και στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι περήφανη που διαθέτει τις πιο σύγχρονες θεραπείες, προκειμένου οι ασθενείς με δύσκολες ασθένειες να θεραπεύονται.
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διαχειριστούμε ορθολογικά και αυτές τις δαπάνες. Δρομολογούμε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική, με στόχο να συνδυάσουμε τη πλήρη πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της υγείας των ασθενών και το κόστος των φαρμάκων. Συμπληρωματικά, θα ήθελα να προσθέσω ότι η Ελλάδα, σε μικρό χρονικό διάστημα, θα αποκτήσει μέσα στο πλαίσιο του ΕΟΦ, μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, αλλά και φαρμάκων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HealthTechnologyAssessment, HTA).
Τέλος, από 1/1/25 η χώρα μας, εντάσσεται και στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική Αξιολόγησης Ιατρικών Τεχνολογιών και Φαρμάκων ώστε να υπάρχει ενιαία μέθοδος αξιολόγησης.
- Μετά από αρκετές παρατάσεις εφαρμογής του clawback, τόσο οι πάροχοι υγείας όσο και οι φαρμακευτικές κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο τις διαμαρτυρίες τους. Τι εναλλακτικές βλέπετε ώστε να μην αρχίσουν πάλι τα χρέη των νοσοκομείων και τα ελλείμματά τους;
Το clawback καθιερώθηκε στα χρόνια του μνημονίου, προκειμένου να μειωθεί οριζόντια και δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία είχε εκτοξευθεί τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα μέτρο και ένα μέσο, ούτως ώστε να υπάρξει μια άμεση παρέμβαση και οι φαρμακευτικές δαπάνες να περιοριστούν, από την στιγμή που περιορίστηκαν κατά πολύ τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το μέτρο, αυτό, ασφαλώς και έπειτα από τόσα χρόνια, χρειάζεται εξορθολογισμό. Σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΟΠΥΥ εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, για να έχουμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα σε ότι αφορά στον εξορθολογισμό των δαπανών, γενικά, και στην ορθολογική διαχείριση, ώστε το σύστημα υγείας της χώρας να λειτουργεί μέσα σε πλαίσια και κανόνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις