Σκύλος: Όταν παρουσιάζει κτητική συμπεριφορά
Είναι κάποιοι σκύλοι που θεωρούν πολύτιμο θησαυρό οτιδήποτε έχουν στην κατοχή τους. Και δεν το μοιράζονται. Μήπως , φταίμε κι εμείς;
Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που δεν θέλουν να μοιράζονται τα πράγματα τους.
Αλλά και ούτε να τους πλησιάζουν την ώρα που τρώνε.
Όπως επίσης, δεν δέχονται την παρουσία ανθρώπων που δεν γνωρίζουν στον χώρο τους.
Και «απαγορεύουν» σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους να εισέλθει στο δωμάτιο όπου βρίσκονται.
Σε έναν σκύλο, από τη νεαρή του ηλικία, πρέπει να του διδάξουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και να του θέσουμε όρια. Για να αποφύγουμε συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε και δεν είναι επιτρεπτές.
Εννοείται και πως ένας μεγαλύτερος σκύλος μπορεί να μάθει τι επιθυμούμε από αυτόν.
Γιατί όμως, ένας σκύλος εκδηλώνει κτητική συμπεριφορά;
Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Μυρτώ Κουτούλια εξηγεί τις αιτίες που ένας σκύλος έχει τη τάση να εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά.
«Ένα φαινόμενο που συναντάμε συχνά είναι η επιθετικότητα των σκύλων με αφορμή αντικείμενα ή την περιοχή.
Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να πυροδοτείται, εν μέρει, από γονιδιακά αίτια, αλλά εδραιώνεται μέσα από την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο. Άλλες φορές προκύπτει καθαρά από λάθος χειρισμό του ανθρώπου.
Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη προσέγγιση του προβλήματος και η συμβουλή ειδικού όταν ακόμα υπάρχει υποψία αυτού, μπορεί να δώσει τη λύση.
Το ένστικτο είναι αυτό που καθοδηγεί το ζώο να προστατέψει τα κεκτημένα του, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Δηλαδή, εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά με αφορμή το φαγητό όταν τον πλησιάσουμε την ώρα που τρώει από το πιάτο του. Ή όταν μασουλάει ένα κόκκαλο – παιχνίδι του.
Αρχικά, να εξηγήσουμε ότι, ποτέ δεν παρουσιάζεται ξαφνικά μια συμπεριφορά. Ο σκύλος πάντα δείχνει σημάδια, αλλά, δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες είτε δεν είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν είτε, ακόμα χειρότερα, τα αντιμετωπίζουν σαν κάτι αστείο.
Πολλές φορές, καλλιεργούν την αρνητική συμπεριφορά, καθώς δεν είναι υποψιασμένοι για την εξέλιξη της.
Για παράδειγμα: Ο σκύλος μασουλάει το παιχνίδι του και ο ιδιοκτήτης τον πλησιάζει. Αρχίζει να τον προκαλεί με νευρικές κινήσεις, κάνει πως θα του το πάρει και στο τέλος του το κλέβει.
Ακόμα κι όταν το επιστρέψει, στο ζώο έχει χαθεί η έννοια της εμπιστοσύνης.
Ο τρόπος αυτός δημιουργεί στον σκύλο την αίσθηση ότι θα χάσει το κεκτημένο του και το ένστικτο του τού λέει να αμυνθεί. Κι αυτό θα κάνει, σε βάθος χρόνου.
Γι΄ αυτό χτίζουμε την εμπιστοσύνη σε σχέση με το φαγητό και τα αντικείμενα από όσο είναι κουτάβι. Δεν διεκδικούμε βίαια το παιχνίδι του, αλλά το ανταλλάσουμε με φαγητό. Ή χαϊδεύουμε με ηρεμία το ζώο όταν έχει το παιχνίδι στο στόμα του. Του δίνουμε τον χρόνο να ευχαριστηθεί το παιχνίδι και δεν το διεκδικούμε επί μόνιμου βάσεως.
Γενικότερα, η επιθετικότητα έχει στάδια έκφρασης.
Ο σκύλος, δεν θα δαγκώσει ξαφνικά μια μέρα.
Ο σκύλος δεν δέχεται ανθρώπους που δεν γνωρίζει στον χώρο του
Αντίστοιχη συμπεριφορά βλέπουμε να εκδηλώνεται με αφορμή τον προσωπικό χώρο του ζώου.
Όπως χαρακτηριστικά θα δούμε σκύλους, που όταν βρίσκονται εκτός του χώρου τους είναι φιλικοί, ενώ όταν είναι εντός παρουσιάζουν επιθετικότητα.
Φυσικά, με αυτήν την αντίδραση δηλώνουν στον άγνωστο ότι πλησιάζει στην περιοχή τους. Έτσι θα λειτουργούσε το ζώο αν ζούσε ελεύθερο στη φύση. Και έτσι θα λειτουργήσει και μέσα στον αστικό ιστό.
Γενικότερα, η επιθετικότητα έχει στάδια έκφρασης. Ο σκύλος, δεν θα δαγκώσει ξαφνικά μια μέρα
Και σε αυτήν την περίπτωση, ο τρόπος εκδήλωσης δεν θα εξελιχθεί σε δάγκωμα από την πρώτη φορά.
Ακόμα και στην περίπτωση που το ζητούμενο είναι η φύλαξη, ο έλεγχος του σκύλου από τον ιδιοκτήτη είναι απαραίτητος.
Άλλες φορές, συναντάμε την ίδια συμπεριφορά ακόμα και ως προς τα μέλη της ίδιας του της οικογένειας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος βρίσκεται σε ένα δωμάτιο, δεν επιτρέπει σε κάποιο μέλος της οικογένειας να μπει.
Προφανώς, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι επιτρεπόμενες συμπεριφορές, όπως επίσης, δεν του έχουν τεθεί όρια από τα μέλη της οικογένειας».
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων, είναι πως κάθε συμπεριφορά συσχετίζεται με τη συνολική εικόνα της ζωής του σκύλου.
Δεν διορθώνεται μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά μεμονωμένα, αλλά μέσα από τη διαδικασία της συνεργασίας σε κάθε επίπεδο της σχέσης.
Οι σωστές βάσεις συνεργασίας ορίζονται από την περίοδο που το σκυλάκι είναι κουτάβι. Αυτό δεν σημαίνει πως με την κατάλληλη καθοδήγηση δεν διορθώνονται συμπεριφορές σε μεγάλες ηλικίες.
Όμως, είναι προτιμότερο να καλλιεργούμε επιθυμητές συμπεριφορές από το να διορθώνουμε τις λάθος. Η καθοδήγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή από την πρώτη ημέρα απόκτησης του νέου μέλους είναι το κλειδί στη σχέση που θα διαμορφώσουμε με το κατοικίδιό μας».
*Η κυρία Μυρτώ Κουτούλια είναι εκπαιδεύτρια σκύλων με δεκαετή εμπειρία. Διατηρεί κλειστή σχολή εκπαίδευσης στο κέντρο της Αθήνας και ειδικεύεται στην επίλυση προβληματικών συμπεριφορών: ανασφάλεια και επιθετικότητα.
Ασχολείται με το το κυνάθλημα igp με τον Ταζ (εργασιακό Γερμανικό Ποιμενικό) και με το κυνάθλημα dog dancing freestyle με τον Όναρ (Bordercollie).
Στο ενεργητικό της έχει πάνω από 300 διαφημίσεις και κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με την ειδίκευση της εκπαίδευσης σκύλων για γυρίσματα.
Έχει διατελέσει γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Σκύλων, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, και επί τρία χρόνια ήταν στην κριτική επιτροπή των pet awards. Και όπως λέει: «Στόχος μου είναι να μάθει ο ιδιοκτήτης να συνεργάζεται με τον σκύλο του σε πραγματικές συνθήκες αστικού περιβάλλοντος, και να γίνει γνώστης της ψυχολογίας του ζώου».
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία