Τα δύο «αν» που απειλούν τον Κασσελάκη
Ποια είναι τα σενάρια που θα δοκιμάσουν όχι μόνο τις αντοχές της νέας ηγεσίας της Κουμουνδούρου αλλά και την ενότητα του ίδιου του κόμματος
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και εκρηκτικών υλών – Συνελήφθησαν 5 άτομα
- Τσουνάμι εκλογικής παραπληροφόρησης στα social media - Ανησυχία για «ξένο δάκτυλο»
Δύο «αν» αιωρούνται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Αν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν ψηφίσει τις παραπομπές για διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη.
Και αν στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος βρεθούν οι 152 εκ των 302 μελών της που εγκρίνουν μια μομφή στη νέα ηγεσία. Και τα δύο «αν» απασχολούν το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη και όλα αυτά στην πιο κομβική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ που διανύει μια υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύει με τριχοτόμηση.
Το πρώτο δυσμενές σενάριο για τη νέα ηγεσία αφορά τις καταστατικές κυρώσεις των τεσσάρων.
Καταρχάς οι περιπτώσεις τους δεν είναι κοινές. Στο επεισόδιο Τζουμάκα για παράδειγμα, ακόμη και επικριτές του Κασσελάκη συμφωνούν πως ο πασοκογενής πρώην υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο. Και πάντως και εδώ υπήρχε η εναλλακτική της απλής αναστολής της κομματικής ιδιότητας που τη συζητούσαν σε μια βάση.
Οι άλλοι τρεις (Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης) έχουν άλλες ιδιομορφίες. Ιστορικά στελέχη, οι δύο εξ αυτών πρώην γραμματείς του κόμματος (Βίτσας, Σκουρλέτης), ο έτερος και για χρόνια διευθυντής της «Αυγής» (Φίλης). Ολοι υπουργοί στην πρώτη κυβέρνηση του Τσίπρα.
Η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας
Οι συνομιλητές του Κασσελάκη μιλούν πάντως πιο ήπια για τον Βίτσα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κείμενο-απόφαση για παραπομπή του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινωνικά δίκτυα. Αρα, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί αλλιώς. Πάμε τώρα στα ενδότερα της Επιτροπής. Τα ηνία εδώ έχει ο έμπειρος και προερχόμενος από την ουδετερόφιλη τάση της ΡΕΝΕ, Αντώνης Κοτσακάς (που δεν είναι βέβαιο πως συμφωνεί με την «εσχάτη» των ποινών για κανέναν).
Στη 15μελή Επιτροπή Δεοντολογίας συμμετέχουν σχηματικά 3 με 4 της Ομπρέλας, 6-7 προεδρικοί και 4-5 ουδέτεροι. Πηγές της πλειοψηφίας λένε πως έστω και οριακά, οι παραπομπές θα περάσουν.
Βέβαια, εδώ υπάρχει πάντα το θέμα πως επειδή είναι όλοι οι παραπεμπόμενοι και μέλη της ΚΕ, πρέπει να γνωμοδοτήσει και το εν λόγω όργανο. Οχι πάντως δεσμευτικά αφού η Επιτροπή έχει αυτοτέλεια και λογοδοτεί μόνον στο συνέδριο από το οποίο εκλέγεται. «Δεν δεσμεύει κανέναν η κρίση Κασσελάκη για Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη», είπε ο Κοτσακάς.
Ολοι έχουν βάλει κάτω τα σχέδια επί χάρτου για όλες τις εκβάσεις. Πάντως αν η Επιτροπή δεν περάσει τις παραπομπές (για τις οποίες προβλέπεται ενδελεχής εξέταση με μάρτυρες και καταθέσεις), είναι δεδομένο το πλήγμα στην ηγεσία. Ο Κασσελάκης, άλλωστε, έχει δεχθεί ήδη ένα μήνυμα στην πρώτη ΚΟ και στον ορισμό των τομεαρχών.
Η πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή
Πάμε στο δεύτερο «αν». Αυτό είναι η σύνοδος της ΚΕ στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Ο Φίλης είχε προαναγγείλει πως θα θέσει ζήτημα ηγεσίας. Αν το δει κανείς συνδυαστικά με το σκληρό κείμενο που διακινεί η Ομπρέλα για υπογραφές στα στελέχη του κόμματος, εδώ ανοίγει ένας δεύτερος φόβος για το επιτελείο Κασσελάκη. Η ΚΕ έχει 302 μέλη – σήμερα εδώ κυριαρχεί η προεδρική πλειοψηφία.
Αν βρεθούν τα 152 μέλη που θα συμφωνήσουν με μια μομφή στον πρόεδρο, η κατάσταση θα γίνει απόλυτα ρευστή και διαλυτική. Από το επίσημο απαράτ πάντως διαρρέει πως η όλη στάση των διαφωνούντων δεν είναι απλώς «υπονομευτική προς τον Κασσελάκη», αλλά του ίδιου του κόμματος και επιμένουν πως οι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης επέλεξαν «οι ίδιοι να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.
Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος».
Επαναλαμβάνουν δε πως οι μειοψηφούντες κάνουν «πόλεμο φθοράς», έτοιμοι για το νέο κόμμα που θα φτιάξουν. Σκληρά έχουν απαντήσει στις κατηγορίες οι «εγκαλούμενοι». Μαζί τους δε, τάχθηκε ο Νίκος Βούτσης (μαζί με Φίλη και Σκουρλέτη συγκροτούν μια άτυπη ιστορική τρόικα), αλλά και ιστορικά στελέχη όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μαζί τους συνέπλευσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της.
Παρέμβαση από την ομάδα της Αχτσιόγλου
Το όλο περιδινούμενο τοπίο θα έχει νέα δεδομένα, αφού χθες συνεδρίασε κλειστά η ομάδα των 6 συν 6 (Αχτσιόγλου κ.ά.) που αποτελούν και την κρίσιμη μεταβλητή της κρίσης.
Κι αυτό αφού είναι βουλευτές, σαραντάρηδες και ελέγχουν ένα μέρος του κόμματος. Προχθές πάντως οι Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης προχώρησαν σε κοινή δήλωση με ενωτικό πνεύμα, αλλά σε δραματικούς τόνους (παραδεχόμενοι πως η κατάσταση στο κόμμα είναι διαλυτική) και ζήτησαν να γίνει γρηγορότερα το συνέδριο (έχει αποφασιστεί για το τριήμερο 23-24-25 Φεβρουαρίου), αλλά και να συγκληθεί άμεσα η Πολιτική Γραμματεία, πριν από την ΚΕ.
Σε δήλωση προχώρησαν και οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με επίσης ενωτική πρόθεση και με την ενδιαφέρουσα αποστροφή πως οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις «θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση κι όχι στη διάλυση.
Και φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος». Συνθετικά κινήθηκε και η αντιπρόεδρος της Βουλής Ολγα Γεροβασίλη, η οποία υπήρξε η πιο στενή συνομιλήτρια του Τσίπρα, λέγοντας πως «έχουμε έναν εκλεγμένο νέο πρόεδρο ανεξαρτήτως του εάν κάποιος πριν διαφωνούσε ή συμφωνούσε», ενώ τόνισε ότι «ξεπεράστηκαν όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις