«Βαριά» ατζέντα Μέσης Ανατολής, Προσφυγικού, οικονομίας – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Γιατί ο πρωθυπουργός διεκδικεί περισσότερους πόρους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – Ο ρόλος που δίνει στην Ελλάδα εν μέσω ανησυχίας για Ισραήλ και Γάζα – Το μήνυμά του στο Eurosummit και στο ΕΛΚ στο περιθώριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Στο τακτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο και, στο περιθώριο αυτού, στις συνόδους κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με «βαριά» ατζέντα συμμετέχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπό την ανησυχία για μια περιφερειακή ανάφλεξη και με διαρκείς προσπάθειες και της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας για αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και το Μεταναστευτικό και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι στην ημερήσια διάταξη στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις συζητήσεις με τους ομολόγους του με «καθαρές θέσεις» της χώρας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του. Ειδικά το Eurosummit πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s. Και αυτό προεξοφλείται ότι θα αξιοποιηθεί από τον ίδιο για να εκπέμψει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πλέον η «θετική έκπληξη» της ευρωζώνης ως προς τις αναπτυξιακές και τις δημοσιονομικές επιδόσεις της.
Έξτρα 2,5 δισ. ευρώ
Κεντρικό θέμα στην ατζέντα των «27» είναι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), μια συζήτηση που για πρώτη φορά σε επίπεδο ηγετών άνοιξε στο πρόσφατο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο στη Γρανάδα.
Η Αθήνα διεκδικεί αύξηση του προϋπολογισμού, με τον Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει τη θέση του ότι «είναι αδιανόητο» να προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ε.Ε τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και ταυτόχρονα να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε κομβικούς τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Από τη Γρανάδα άλλωστε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις άμεσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας, άνοιγε την ατζέντα… διπλής κρίσης (Προσφυγικού και κλιματικής αλλαγής) τονίζοντας ότι η Ελλάδα «θα εισηγηθεί την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ». Και αυτό προκειμένου όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, κατά τον ίδιο, «να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές».
Ειδικά για το Μεταναστευτικό, ο Μητσοτάκης διαμηνύει στους ομολόγους του ότι υπό την πίεση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή επείγει μια στρατηγική συνεργασία της Ε.Ε με την Αίγυπτο.
«Αξιόπιστος συνομιλητής»
Εν μέσω βαθιάς ανησυχίας στην Αθήνα για τη Μέση Ανατολή και ειδικότερη για την προοπτική περιφερειακής ανάφλεξης, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις επαφές του τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στη σύνοδο για την ειρήνη που προηγήθηκε στο Κάιρο το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή του Αράβων ηγετών.
Αντίστοιχα θα ενημερωθεί για τις συζητήσεις που είχαν ομόλογοί του οι οποίοι βρέθηκαν μετά από εκείνον στην περιοχή (όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε) αλλά και όσοι προηγήθηκαν (η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κ.ά).
Με τη δεδομένα αφενός τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ αφετέρου τους διαύλους που θέλει η Αθήνα να έχει ανοιχτούς με τον αραβικό κόσμο, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την Ελλάδα ως «αξιόπιστο συνομιλητή» με όλες τις χώρες τις ευρύτερης περιοχής.
Αυτός είναι ο ρόλος που θα προβάλλει για την Ελλάδα και στην σύνοδο κορυφής, επαναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «μόνο και πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και τους κανόνες εμπλοκής αλλά και επιμένοντας ξεκάθαρα στον διαχωρισμό της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού.
Η ανάγκη προστασίας των αμάχων από κάθε πλευρά και η αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι η διάσταση στην οποία επέμεινε και στη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση» θα επαναλάβει στις Βρυξέλλες, προβάλλοντας τη διαχρονική θέση της Ελλάδας (και θέση της Ευρώπης) υπέρ της λύσης δύο κρατών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις