Ισραήλ: «Έτοιμη να απελευθερώσει τους αμάχους ομήρους η Χαμάς αν…» λέει το Ιράν
Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «εάν η "γενοκτονία" στη Γάζα συνεχιστεί, θα μπορούσαν να καούν από αυτή τη φωτιά».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους ομήρους που δεν είναι στρατιώτες «εάν απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι».
Ο κόσμος, πρόσθεσε ο Αμπντολαχιάν, πρέπει να υποστηρίξει την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Ταυτόχρονα, ο Αμπντολαχιάν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι «εάν η «γενοκτονία» στη Γάζα συνεχιστεί, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καούν από αυτή τη φωτιά».
Οι όμηροι της Χαμάς, οι ΗΠΑ και ο «θολός» ρόλος του Κατάρ
Ανήμερα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας το Ισραήλ.
Είναι «αποκλειστικά υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση», ανέφερε, «λόγω των συνεχών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».
Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ ήταν έτοιμο ακόμη και να τραβήξει την «πρίζα» στα εδάφη του στο καταριανό δίκτυο Al Jazeera, εγκρίνοντας εκτάκτως νέους κανονισμούς για τη δημοσιογραφική κάλυψη του νέου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Είναι ωστόσο το πλούσιο σε ενεργειακούς πόρους εμιράτο των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων που διαδραματίζει τώρα κεντρικό ρόλο -σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ- στο φλέγον θέμα της απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς.
Η θέση του είναι πράγματι ιδιάζουσα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του κόσμου.
Το Κατάρ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενώντας στα εδάφη του τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή.
Διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τη σουνιτική Χαμάς, ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας -κατ’ επέκταση και με την Τουρκία του Ερντογάν, τον οποίο στηρίζει οικονομικά- καθώς και με το σιιτικό Ιράν.
Η πρωτεύουσα Ντόχα αποτελεί εδώ και χρόνια έδρα του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, η οποία διατηρεί γραφείο και στην Κωνσταντινούπολη.
Ήταν επίσης από τις πρώτες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου -μαζί με το Ομάν- που απέκτησαν εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, τη δεκαετία του ’90.
Τις διέκοψε ωστόσο μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2009.
Τα τελευταία χρόνια το εμιράτο έχει κομβικό ρόλο στον παλαιστινιακό θύλακα.
Κυρίως ως μέγας δωρητής βοήθειας με τις «ευλογίες» του Ισραήλ και ενίοτε ως διαμεσολαβητής, μαζί με τους Αιγύπτιους, για εύθραυστες εκεχειρίες.
- Οι Χούθι στοχοθέτησαν βάση του Ισραήλ με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο
- Αυτές οι μαμάδες κάπνιζαν νόμιμα χόρτο. Μετά τους πήραν τα παιδιά τους
- Αντσελότι: «Το πρόβλημα του Εμπαπέ είναι πρόβλημα όλων»
- Πολυδιάστατες συζητήσεις και καινοτόμες προτάσεις στη δεύτερη μέρα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ
- Όλα κρίνονται από ένα πολύ απλό πράγμα – To πιο περίεργο τεστ σε συνέντευξη για δουλειά
- Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης