Ένα απέραντο τοπίο καταστροφής στη Γάζα η οποία έχει ισοπεδωθεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός, απαντώντας στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει, είτε ολοκληρωτικά είτε εν μέρει, σχεδόν 200.000 κατοικίες.

Δορυφορικές εικόνες που μεταδίδει το Al Jazeera αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Αλ Καράμα

Αλ Ατάτρα

Μπέιτ Χανούν

Οι βομβαρδισμοί έχουν «εξαφανίσει ολόκληρες οικογένειες και γειτονιές»

Ο Mohammad Ziyara, ο Παλαιστίνιος υπουργός δημοσίων έργων, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι βομβαρδισμοί έχουν «εξαφανίζει ολόκληρες οικογένειες καθώς και γειτονιές και οικιστικές κοινότητες.

Καταστράφηκαν επίσης εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, χώρων λατρείας, αρτοποιείων, αγορών, σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών».

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 45% όλων των κατοικιών στον θύλακα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Beit Hanoon, Beit Lahiya, Shujaiya, οι γειτονιές γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Shati και η Abasan al-Kabira στο Khan Younis.

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών, ενώ περίπου 629.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε 150 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, ο πλήρης αποκλεισμός από το Ισραήλ των καυσίμων που εισέρχονται στον θύλακα επηρεάζει σοβαρά τις κρίσιμες λειτουργίες σε όλα τα νοσοκομεία, θέτοντας σε κίνδυνο, μεταξύ άλλων, και τη ζωή τουλάχιστον 130 πρόωρων μωρών σε θερμοκοιτίδες.