Στην οφθαλμολογία μπαίνει η Boehringer Ingelheim σε συνεργασία με την Zeiss
Με οδηγό την καινοτομία, η Boehringer Ingelheim εγκαινιάζει την εισαγωγή της στην ψυχιατρική, την οφθαλμολογία και τις αντικαρκινικές θεραπείες
Εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας για την αντιμετώπιση σημαντικών ψυχικών και οφθαλμολογικών παθήσεων, αλλά και δύσκολων μορφών καρκίνου, επιχειρεί η γερμανική φαρμακευτική Boehringer Ingelheim, μπαίνοντας με το ερευνητικό της πρόγραμμα στους τομείς της ψυχιατρικής και οφθαλμολογίας.
Ειδικά για την τελευταία μάλιστα, προχώρησε και σε συνεργασία με την Zeiss Medical Technology, με στόχο την ανάπτυξη προγνωστικής ανάλυσης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για την πρώιμη διάγνωση οφθαλμικών παθήσεων και την πρόληψη της τύφλωσης σε ασθενείς με σοβαρές οφθαλμικές νόσους.
Συνολικά, το ερευνητικό πρόγραμμα της γερμανικής φαρμακευτικής στηρίζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, μέσω της αναζήτησης της αιτίας των παθήσεων.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα εστιάζει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής πριν οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες
Σε πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων που βρίσκονται πλέον σε στάδιο κλινικών μελετών, στελέχη της Boehringer Ingelheim επεσήμαναν ότι οι μελέτες αφορούν παθήσεις για τις οποίες οι ανάγκες παραμένουν εν πολλοίς ακάλυπτες.
Σε ότι αφορά τον τομέα της ψυχιατρικής, επιχειρείται η ψυχιατρική ακριβείας, με την ενδεδειγμένη λύση, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή. Για να συμβεί αυτό, αναλύονται πολλαπλά συμπτώματα σε ετερογενείς ομάδες ασθενών, αναγνωρίζονται ομάδες ασθενών με κοινά συμπτώματα και αναζητείται η βιολογία που οδηγεί στα συγκεκριμένα συμπτώματα.
Στην ανάλυση των βιολογικών δεδομένων, μπαίνει και απεικόνιση του εγκεφάλου των ασθενών, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία, για την επιβεβαίωση της υποκείμενης βιολογίας στην κάθε κατηγορία ψυχικής πάθησης. Τα βιολογικά δεδομένα ενισχύονται και από εγκεφαλογραφήματα.
Η έρευνα στο κεντρικό νευρικό σύστημα αφορά τις γνωστικές λειτουργίες, το συναίσθημα, την παρόρμηση και το σύστημα κινήτρου και ανταμοιβής.
Οι θεραπείες αφορούν παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες.
Οφθαλμολογία
Σε ότι αφορά την οφθαλμολογία, η έρευνα εστιάζει στις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, οι οποίες λόγω δημογραφικών τάσεων θα αυξηθούν ασκώντας έντονες πιέσεις στα συστήματα υγείας, διεθνώς. Εδώ, αιχμή του δόρατος της έρευνας, είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, και η γεωγραφική ατροφία.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης στον ενεργό πληθυσμό 20-65 ετών, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αναμένεται να πλήξει 288 εκατομμύρια ανθρώπους ως το 2040 και η γεωγραφική ατροφία που σήμερα πλήττει 5 εκατομμύρια ανθρώπους αναμένεται να τετραπλασιαστεί ως το 2040.
Οι ερευνητές, με την εξειδίκευση της εταιρείας στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη επιλέγουν διαφορετική προσέγγιση στις παθήσεις του αμφιβληστροειδή του ματιού, εστιάζοντας στις βλάβες που προκαλούνται τόσο από τον διαβήτη, όσο και από τη φλεγμονή, πολύ πριν την ανάπτυξη της νόσου. «Τότε είναι ήδη αργά», επισημαίνουν οι ειδικοί της ΒΙ, «γιατί η βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», αν και σε πολλές παθήσεις δεν υπάρχουν θεραπείες.
Έτσι προτείνουν την έγκαιρη διερεύνηση και παρέμβαση για περισσότερες επιλογές, όπως η προστασία των αγγείων των ματιών για την εκφύλιση της ωχράς, η ρύθμιση των φωσφολιπιδίων για τη γεωγραφική ατροφία και η ρύθμιση της ισχαιμίας για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Στην οφθαλμολογία, η ΒΙ έχει προχωρήσει σε συνεργασία με μια σειρά εταιρείες τόσο για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση πριν την απώλεια της όρασης, όσο και για την χρήση τεχνητής νοημοσύνης που θα οδηγήσει σε πρόβλεψη, ώστε να γίνει η έγκαιρη διάγνωση πριν η ασθένεια προχωρήσει.
Πνευμονολογία – ανοσολογία
Στην αντιμετώπιση σημαντικών ασθενειών για τις οποίες σήμερα οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες, στοχεύει το τμήμα πνευμονολογίας και ανοσολογίας της εταιρείας, στοχεύοντας σε θεραπείες ιατρικής ακριβείας.
Η έρευνα αφορά:
- την πνευμονική ίνωση η οποία πλήττει 3 – 45 ανθρώπους ανά 100.000 πληθυσμού και καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, η νόσος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Διεθνώς, πάνω από 40 κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη θεραπεία της νόσου, μετά την κυκλοφορία, πρόσφατα, δύο νέων φαρμάκων που άλλαξαν την πορεία της νόσου. Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα προϊόντα φάσης 1 και 3. Ήδη, τα αποτελέσματα από τη φάση ΙΙ για το τελευταίο φάρμακο (που πέρασε σε φάση ΙΙΙ), έδειξαν ότι πρόκειται για το πιο επιλεκτικό αναστολέα που πετυχαίνει σημαντική μείωση της έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας.
- το σκληρόδερμα που επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής του ασθενή και επηρεάζει περίπου 18 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, διεθνώς. Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία φάρμακα φάσης Ι και ΙΙ.
- τη νόσο του Crohn που μειώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και η οποία αναπτύσσει με το χρόνο μειωμένη ευαισθησία στους βιολογικούς παράγοντες. Η συχνότητά της είναι 121 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού και το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα φάρμακο σε στάδιο κλινικής μελέτης φάσης ΙΙ.
- τις σπάνιες δερματολογικές παθήσεις που εκτιμάται ότι πλήττουν περίπου 3-46 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.
Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων βασίζεται στη βαθιά γνώση της ασθένειας και της ετερογένειας των ασθενών μεταξύ τους, στην αναγνώριση μονοπατιών – στόχων που μπορούν να δεχθούν φαρμακευτική παρέμβαση, στην ανάπτυξη νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης στη βάση βιοδεικτών και κλινικών φαινοτύπων κλπ.
Καρκίνος
Σε ότι αφορά τον καρκίνο, η έρευνα αφορά γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, με έμφαση:
- στο γονίδιο KRasπου είναι μεταλλαγμένο σε 1 ανά 7 καρκίνους, δηλαδή στο 14% των καρκίνων,
- το γονίδιο ΜDΜ2 που εμφανίζει ενίσχυση στο 3% περίπουτωνκαρκίνων σε συνδυασμό με τον αναστολέα p53, που αποτελεί τον πιο σημαντικό «εχθρό» του καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό και δυστυχώς εμφανίζεται απενεργοποιημένος στο 50% των καρκίνων, καθώς και
- στην προσθήκη exon 20 στο HER2 γονίδιο που απαντάται στο 2-3% των περιστατικών μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.
Ο στόχος είναι η προσέγγιση του καρκίνου με μικρά μόρια τα οποία βάλλουν κατά των πρωτεϊνών που προκαλούν την ασθένεια.
Ειδικά στις κυτταρικές θεραπείες ο στόχος είναι η πρόκληση θανάτου των καρκινικών κυττάρων, αναστολή του καρκινογόνου σήματος και αναστροφή της ογκογενούς έκφρασης των γονιδίων. Στις ανοσολογικές θεραπείες, μέσω αντιγόνων και εμβολίων η ενεργοποίηση Τ – κυττάρων κατά των όγκων, η καθοδήγησή τους να σκοτώνουν τους όγκους και η ενίσχυση της ενδογενούς ανοσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους βιοδείκτες για να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός της θεραπείες και η αναστολή των μηχανισμών αντίστασης των όγκων.
Στην Ελλάδα
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της μητρικής εταιρείας, ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ελλάς δήλωσε: «Η Boehringer Ingelheim αγκαλιάζει την καινοτομία, και δημιουργεί νέες συμμαχίες έξω από τα καθιερωμένα, με στόχο την ισχυροποίηση των θεραπευτικών συμμαχιών που θα κάνουν την πραγματική διαφορά στις ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας των ασθενών. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των συνεργασιών αυτών για την εισαγωγή των καινοτόμων θεραπειών για τον Έλληνα ασθενή. Η Boehringer Ingelheim πιστεύει σε μια μια Ευρώπη που να είναι μπροστά στην έρευνα και ανάπτυξη, και ταυτόχρονα αυτάρκης στην παραγωγή».
Σημειώνουμε ότι στη χώρα μας, η Boehringer Ingelheim αποτελεί τη μοναδική πολυεθνική φαρμακευτική που διατηρεί παραγωγική μονάδα και στην οποία παράγονται σκευάσματα για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας, τα οποία εξάγονται σε 90 χώρες.
Πρόκειται για μια επένδυση 100 εκατ.ευρώ, για την παραγωγή των καινοτόμων αντιδιαβητικών φαρμάκων της.
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea