Αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον Μάιο του 2022 κλάπηκε η κάσκα και τα γάντια του αεροπόρου και τον Σεπτέμβριο του 2023 η γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη κάλυψε το Μνημείο με αλεξίπτωτο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι παρουσιαζόταν ακρωτηριασμένο.

«Αρνούμαι να εξοικειωθώ με ένα περιβάλλον καταστροφής που ζημιώνει τις πόλεις μας», λέει η γλύπτρια

«Χάρη στην άμεση ανταπόκριση και με χορηγία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδώσουμε το έργο ολοκληρωμένο ξανά στην πόλη», δήλωσε κ. Παπατζανάκη και ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη και τον πρώην πρόεδρο Αθανάσιο Σαββάκη για την υποστήριξή τους.

Η πλάκα για τη χορηγία του ΣΒΕ


«Ευτυχώς, είμαι εν ζωή και με τη βοήθεια του ΣΒΕ κατάφερα να επιληφθώ της αποκατάστασής του Μνημείου. Προσωπικά, αρνούμαι να εξοικειωθώ με ένα περιβάλλον καταστροφής που ζημιώνει τις πόλεις μας και στερεί το δικαίωμα των πολιτών να ζουν σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Oι δήμοι οφείλουν να συντηρούν και να προστατεύουν τη δημοσία τέχνη, που είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα δημόσια μνημεία υπερβαίνουν το εύρος της ζωής και της εξουσίας του κάθε Δημάρχου, για αυτό και η προστασία τους πρέπει να θεσμοθετηθεί.  Η δημόσια τέχνη είναι πολύ σημαντική για να αφήσουμε την επιβίωση της στην τύχη, καθώς συμβάλει στη διαμόρφωση της συλλογικής μας συνείδησης, της κοινωνικής συνοχής και της ταυτότητάς μας», πρόσθεσε η Αντωνία Παπατζανάκη.

Πώς είναι πλέον το μνημείο στη Θεσσαλονίκη:

Το μνημείο μετά την αποκατάσταση