Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε με οδύνη τον φωτισμένο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη
«Πολύτιμη κληρονομιά του το φως που φρόντισε να εκπέμπει πάντα στον χρόνο η εθνική μας κληρονομιά», σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Πέτρο Θέμελη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μήνυμα για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Η Ελλάδα, η Μεσσηνία και όλοι μας αποχαιρετούμε με οδύνη τον Πέτρο Θέμελη. Τον φωτισμένο αρχαιολόγο, που έλεγε ότι ‘το κάρμα μου είναι το σκάμμα μου’. Και τον επιστήμονα που έκανε στοίχημα της ζωής του την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί, όπου και πάλι ο ίδιος τόνιζε πως ‘έζησε πολλή ευτυχία’», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης
Και προσθέτει: «Ο Θέμελης υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας. Γιατί αφήνει πολύτιμη κληρονομιά του το φως που εκείνος φρόντισε να εκπέμπει πάντα στον χρόνο η εθνική μας κληρονομιά».
«Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια, στους συνεργάτες, στους μαθητές και στους πολλούς φίλους του σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Οι σταθμοί στο έργο του Πέτρου Θέμελη
Από το 1963 ως το 1980, ο Πέτρος Θέμελης υπηρέτησε ως Eπιμελητής και Έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής -Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aιτωλοακαρνανίας.
- 1977 – 1980: Διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών.
- 1980 – 1984: Προϊστάμενος της Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.
- 1984 – 2003: Καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης, όπου διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.
Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας.
Από το 1986 έως το τέλος της ζωής του διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με δύο ευρωπαϊκά βραβεία (Europa Nostra) το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις