Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθερή προστασία στην καρδιά από το συμπλήρωμα Olivomed

Σταθερή προστασία στην καρδιά από το συμπλήρωμα Olivomed

Σύμμαχο στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων αποτελεί συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει τις πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, στις σταθερές ποσότητες που χρειάζεται ο οργανισμός μας

Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής, που θα μπορούσε να συμβάλλει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών επιπλοκών και των επιπτώσεων του μεταβολικού συνδρόμου, μιας κατάστασης που περιλαμβάνει μεταβολικές διαταραχές οι οποίες σχετίζονται με την παχυσαρκία, τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία μας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τους έντονους ρυθμούς και την διατροφή χαμηλής αξίας, δρα επιβαρυντικά.

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά εδώ και πολλά έτη, αναδεικνύοντας τη σημαντική μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια και θνησιμότητα.

Τα ευεργετικά στοιχεία

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι αυτό που επιφέρει τα ευεργετικά της αποτελέσματα, με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τις πολυφαινόλες που έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Οι πολυφαινόλες της ελιάς είναι η υδροξυτυροσόλη και τα παράγωγά της, η τυροσόλη και η ελαιοευρωπαΐνη.

Καθώς όμως το ελαιόλαδο είναι προϊόν φυτικής προέλευσης, η περιεκτικότητά του στις παραπάνω πολυφαινόλες δεν είναι σταθερή. Η υδορξυτυροσόλη περιέχεται σε συγκέντρωση 0,93 mg ανά κιλό ελαιολάδου, η τυροσόλη σε συγκέντρωση 0,25-14,97 mg ανά κιλό και η ελαιοευρωπαΐνη από 0-4,7 mg ανά κιλό παρθένου ελαιολάδου. Οι συγκεντρώσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της ελιάς, την ωρίμανσή της, τον τρόπο επεξεργασίας της και το είδος του ελαιολάδου, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ημερήσιες ανάγκες

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει αναγνωρίσει πως η υδροξυτυροσόλη μειώνει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, δηλαδή της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), αρκεί να λαμβάνεται σε δοσολογία 5 mg ημερησίως.

Προστασία στην καρδιά…

Σε μια μεγάλη μελέτη (PREDIMED) φάνηκε πως τα άτομα που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο (καθημερινή κατανάλωση περίπου 20 ml έξτρα παρθένου ελαιόλαδου), έχουν 30% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια συγκριτικά με τη διατροφή χαμηλών λιπαρών.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, συστήνεται η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση ελαιόλαδου, σε άτομα που έχουν αρτηριακή πίεση υψηλή ή στα ανώτατα φυσιολογικά όρια.

… και στη στεφανιαία νόσο

Αν και υπάρχουν δεδομένα για τα οφέλη της χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα από τον καρπό της ελιάς στην ενδοθηλιακή λειτουργία των ασθενών υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, δεν είχε εξακριβωθεί μέχρι σήμερα αν μπορούν να είναι ωφέλιμα και σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο.

Πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. «Αττικόν», την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. Λάρισας και το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ, εξέτασε την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής με εκχυλίσματα από τον καρπό της ελιάς-πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη (Olivomed®, InterMed), στην αγγειακή λειτουργία 30 ασθενών με χρόνια Στεφανιαία Νόσο.

Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής, δύο φορές ημερησίως (10mg υδροξυτυροσόλης) ή εικονικό σκεύασμα για 30 ημέρες, με διασταυρούμενη μετάβαση στην εναλλακτική αγωγή για 30 ημέρες ακόμα.

Οι ασθενείς που έλαβαν το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed® (10mg υδροξυτυροσόλης), παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην αγγειακή και καρδιακή λειτουργία, καθώς και σημαντική μείωση στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και των δεικτών οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Οι θετικές αυτές μεταβολές δεν ήταν εμφανείς στους ασθενείς που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Investigation και αποτελεί την πρώτη μελέτη με δεδομένα που υποστηρίζουν τη θετική επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής με εκχυλίσματα από τον καρπό της ελιάς-πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη και δόση χορήγησης 10mg ημερησίως, σε ασθενείς με χρόνια Στεφανιαία Νόσο.


Το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed®

Το Olivomed® περιέχει ελληνικό ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας και τυποποιημένο εκχύλισμα επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Αμφίσσης, ιδιαίτερο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Δύο κάψουλες Olivomed® περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υδροξυτυροσόλης (>5mg ΥΤ), από όση μπορεί να λάβει κάποιος από 20mg ελαιόλαδου άριστης ποιότητας – το κατώφλι για την εκδήλωση της καρδιοπροστατευτικής δράσης.

Το Olivomed® με την μοναδική του σύνθεση συμβάλλει στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες, βασική αιτία σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας και στην διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

Το σκεύασμα δεν περιέχει νάτριο ή αλάτι, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και οι κάψουλες επιτρέπουν τη σταθερή προστασία της καρδιάς, χωρίς την πικρή γεύση και τις πρόσθετες θερμίδες.

Το συμπλήρωμα διατροφής Olivomed® παράγεται και κυκλοφορεί από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία InterMed, εταιρεία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024