40 χρόνια πριν, η Tetra Pak ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα με τη δέσμευση  να εξασφαλίζει πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα παντού και να προστατεύει ό,τι είναι καλό: τα τρόφιμα, τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Εργάζεται συνεχώς για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για το δίκτυο πελατών της και οδηγώντας την εξέλιξη.

Όλα ξεκίνησαν το 1983. Από τότε έχουν περάσει 40 χρόνια σταθερής και αδιάκοπης παρουσίας στην Ελλάδα. Η Tetra Pak Ελλάδας, πλέον αριθμεί 50 διοικητικά στελέχη στους τομείς των πωλήσεων, της επικοινωνίας, του marketing, της βιωσιμότητας,  της επεξεργασίας, της συσκευασίας καθώς και τεχνικούς που υποστηρίζουν τους πελάτες της 24/7, project engineers και στελέχη λογιστηρίου.

Οι δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον 

Στόχος της Tetra Pak είναι η διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή τρόφιμα και η μείωση της σπατάλης τους. Για δεκαετίες, οι ασηπτικές τεχνολογίες επεξεργασίας και συσκευασίας που αναπτύσσει καθιστούν εφικτή την προστασία τροφίμων με μικρή διάρκεια ζωής και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τους. Αυτό συμβαίνει γιατί προστατεύουν τα ευαίσθητα τρόφιμα από την υγρασία, την ζέστη και την πιθανή ανάπτυξη μικροοργανισμών που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία. Επίσης, η Tetra Pak έχει αναπτύξει συνεργασίες με ένα ευρύ δίκτυο παραγωγών τροφίμων και ποτών, βρίσκοντας καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους για την αξιοποίηση θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη. Μετατρέπει, λοιπόν, τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από την παραγωγή τροφίμων σε συστατικά προστιθέμενης αξίας, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων.

Εκτός από την προστασία των τροφίμων, η Tetra Pak επικεντρώνει τις δράσεις της στην κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Σε αυτό το πλαίσιο, οραματίζεται τη δημιουργία μίας ακόμη πιο βιώσιμης χάρτινης συσκευασίας, ενώ ήδη σχεδιάζει τις συσκευασίες της ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία της ανακύκλωσης, αυξάνοντας τις ίνες και μειώνοντας το ποσοστό πλαστικού και αλουμινίου. Επιπλέον, οι χάρτινες συσκευασίες της διαθέτουν πιστοποίηση FSC® (Forest Stewardship Council), καθώς το χαρτί προέρχεται από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση και από άλλες ελεγχόμενες πηγές, πιστοποίηση Bonsucro για τη χρήση ζαχαροκάλαμου υπεύθυνης προέλευσης και πιστοποίηση Carbon Trust™ για το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, συνεργάζεται με τοπικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και την βελτίωση των υποδομών συλλογής και διαλογής, ενώ επενδύει από κοινού με φορείς ανακύκλωσης σε νέο εξοπλισμό και υποδομές για να ενισχύσει το ποσοστό ανακύκλωσης.

Ενισχύοντας το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η Tetra Pak συνεργάζεται με φορείς ανακύκλωσης, επενδύοντας στον εξοπλισμό, την ενίσχυση της δυνατότητας διαχωρισμού των υλικών και τη βελτιστοποίηση των λύσεων που προσφέρει. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο των μπλε κάδων ανακύκλωσης και το εργοστάσιο ανακύκλωσης LM ECΟ, το οποίο δίνει νέα ζωή στις συσκευασίες της, μετατρέποντάς τες σε νέα προϊόντα.  Από κοινού με τους συνεργάτες της, έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών που «αγγίζει» το 28% στην Ελλάδα (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, 2022), ξεπερνώντας την ανακύκλωση 2.200 τόνων χάρτινων συσκευασιών τα έτη 2021- 2022 στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της LM Eco στη Καρδίτσα, μεταξύ των ανακυκλωτών της.

Μάθετε περισσότερα για την πορεία της Tetra Pak εδώ: https://www.tetrapak.com/en-gr/about-tetra-pak/who-we-are/heritage