Μητσοτάκης: Εκτός κλίματος για τη Χαμάς ο Ερντογάν – Πολιτική λύση δύο κρατών
Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον «κοινό τόπο» στον οποίο κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
«Η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χρειάζεται «μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών. Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, αλλά και με πολιτική λύση».
«Θα απαιτηθεί μία πολιτική λύση και η μόνιμη οριστική πολιτική λύση μπορεί να είναι μία λύση δύο κρατών που θα επιτρέψει στους πολίτες του Ισραήλ και στης Παλαιστινης να ζήσουν ειρηνικά», είπε χαρακτηριστικά.
Για την Σύνοδο, σημείωσε πως «καταλήξαμε σε έναν ικανοποιητικό κοινό τόπο. Από τη μία, αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός των πλαισίων και ορίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και, από την άλλη, εκφράζει την έντονη ανησυχία η απόφασή μας για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Γάζα».
«Η αναφορά σε ανθρωπιστικές παύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «στέλνει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του την κατάσταση στη Γάζα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».
«Εκτός κλίματος ο Ερντογάν για τη Χαμάς»
Αναφορικά με την στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε χαρακτηριστικά πως είναι «εκτός κλίματος».
«Είμαι κατηγορηματικός ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι εκτός κλίματος, όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα σε σχέση με τη Χαμάς».
Σημείωσε, ωστόσο, πως «το ότι διαφωνούμε δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την πρόοδο που έχει γίνει».
«Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και στο χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί με σαφήνεια από το Υπουργείο Εξωτερικών για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας την 7η Δεκεμβρίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού ΕΕ και το μεταναστευτικό
«Κάναμε μια πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, του προϋπολογισμού δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, διότι αφενός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναδείξει – και σωστά κατά την άποψή μου – μια νέα πραγματικότητα η οποία απαιτεί πρόσθετους πόρους. Έρχεται και λέει η Ευρώπη ότι εκτός από τα 50 δισεκατομμύρια που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό, για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο έχει ήδη εξαντληθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το Step, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προφανώς υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα για αύξηση του προϋπολογισμού, πέραν της δέσμευσης της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία. Εγώ κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση: η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο. Είναι απολύτως εύλογη η επιχειρηματολογία της Επιτροπής, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος ως χώρα – εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, χώρα πρώτης υποδοχής, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό».
«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με γειτονικές χώρες, οι οποίες φιλοξενούν πολλούς μετανάστες και προφανώς χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τις φυσικές καταστροφές. Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακατανομή κονδυλίων, η οποία έγινε από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε γρήγορα τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας. Αλλά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να λέμε ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και χώρες οι οποίες πλήττονται από φυσικές καταστροφές δεν μπορούν να διεκδικήσουν νέους πόρους, επειδή πολύ απλά τέτοιοι ευρωπαϊκοί πόροι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.
Για να καταλήξει πως θεωρεί ότι «πριν το τέλος του έτους είναι επιβεβλημένο μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει βρεθεί μια λύση στα προβλήματα αυτά. Και νομίζω ότι υπάρχει και μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι όταν πρέπει να προτεραιοποίησουμε τις άμεσες παρεμβάσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
Έρχεται νέο πλαίσιο στήριξης όσων θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια
«Η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει μέσα από την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών μας για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο με φυσικό αέριο, θα μπορούν να καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση, ανάλογα πάντα με το πού βρίσκονται και το πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Ανέφερε, επίσης, ότι «μια σημαντική πρόοδος η οποία έχει επιτελεστεί επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, είναι ακριβώς αυτή η μεγαλύτερη εξειδίκευση στη στήριξη, ανάλογα με το πού κάνει περισσότερο ή λιγότερο κρύο. Όμως έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μια μεγάλη αδικία σε αυτήν τη στήριξη και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκείνα τα νοικοκυριά τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, ουσιαστικά δεν είχαν καμία στήριξη», τόνισε, ανακοινώνοντας πως «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών, των νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια».
«Θεωρώ ότι είναι μια δίκαιη και σωστή παρέμβαση, ειδικά από τη στιγμή που, καθώς φτάνουμε προς το τέλος του έτους και υποθέτοντας ότι δεν θα έχουμε κάποια άλλη έκρηξη στις τιμές, οι οριζόντιες επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια θα φθίνουν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα ο πρωθυπουργός απάντησε πως «είναι μια σύντομη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής, η οποία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό».
«Θα βρεθώ λοιπόν στο Πεκίνο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την επόμενη Παρασκευή για συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό. Δεν είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία επισκέπτεται την Κίνα, αλλά ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες. Θα φροντίσω όμως να την κάνω πιο σύντομη, ακριβώς επειδή δεν θέλω να λείψω από την Ελλάδα για περισσότερες μέρες από όσες είναι απαραίτητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στην Σύνοδο της Ευρωζώνης η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και η επενδυτική βαθμίδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως «τόσο η πρόεδρος της ΕΚΤ, όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την προσπάθεια της χώρα μας να μετατραπεί από ‘μαύρο πρόβατο’ σε πρωταθλήτρια».
Τόνισε πως «η επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της κρίσης» και προσέθεσε πως «ως προς τους δημοσιονομικούς κανόνες, έχουμε ήδη υποβάλει τις προτάσεις μας. Η Ελλάδα έχει τους καλύτερους δείκτες».
«Να έχουμε εμείς την ιδιοκτησία των αλλαγών», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε «την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στην εξαίρεση την αμυντικών δαπανών. Ελπίζω ότι αυτή η εξαίρεση θα υιοθετηθεί», σημείωσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις