Το Ισραήλ ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ ότι είναι διατεθειμένο να δώσει κάτι σε αντάλλαγμα, για την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού ομήρων από τη Γάζα, όπως μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Καν του Ισραήλ.

Το ρεπορτάζ που επικαλείται ανώνυμη πολιτική πηγή δεν διευκρινίζει τι θα ήταν διατεθειμένο να προσφέρει το Ισραήλ και η Ιερουσαλήμ έχει ήδη ειπωθεί ότι απορρίπτει προτάσεις, που απαιτούσαν να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα λόγω φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς.

Ο Καν αναφέρει ότι το Ισραήλ μετέφερε τις κόκκινες γραμμές του για τις διαπραγματεύσεις στους διαμεσολαβητές του Κατάρ

Το Ισραήλ έχει επιμείνει δημοσίως ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων και δεν είναι σαφές αν έδωσαν κάτι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των πρώτων τεσσάρων ομήρων την περασμένη εβδομάδα.

Το ζητούμενο είναι τα καύσιμα

Η Χαμάς φέρεται να επιδιώκει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα καθώς και την απελευθέρωση κρατουμένων ασφαλείας από τις ισραηλινές φυλακές μαζί με την κατάπαυση του πυρός.

Η πηγή που μίλησε στον Καν εικάζει ότι σύντομα θα ξεδιπλωθεί μια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες.

O ρόλος του Κατάρ

Την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Τζάτσι Χανέγκμπι, εν μέσω συνομιλιών για μια σημαντική ανακάλυψη στην απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων από τη Γάζαμ έκανε λόγο πως η διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ στις ανθρωπιστικές πτυχές του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα είναι «ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το Κατάρ γίνεται ένα ουσιαστικό μέρος και ενδιαφερόμενος για τη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών λύσεων», ανέφερε ο Χανέγκμπι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.