ΟΗΕ-ΓΓ Γκουτέρες: Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας – Η ιστορία θα μας κρίνει όλους
«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», δήλωσε πριν λίγες ώρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Προειδοποίησε ακόμη ότι το ανθρωπιστικό σύστημα στη Γάζα «αντιμετωπίζει την πλήρη κατάρρευση με αδιανόητες συνέπειες για περισσότερους από 2 εκατομμύρια αμάχους».
Με το ανθρωπιστικό σύστημα στη Γάζα να βρίσκεται στα πρόθυρα «ολικής κατάρρευσης», ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε την Παρασκευή εκ νέου έκκληση για μεγαλύτερη πρόσβαση βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα, όπου «η δυστυχία αυξάνεται λεπτό προς λεπτό».
«Η ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές – τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα – πρέπει να επιτραπεί να φτάσει σε όλους τους πολίτες γρήγορα, με ασφάλεια και σε κλίμακα»
Σημείωσε ότι περίπου 500 φορτηγά την ημέρα περνούσαν στη Γάζα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών, σε σύγκριση με τον πρόσφατο μέσο όρο των 12 φορτηγών την ημέρα «παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν».
Ο ΟΗΕ ζητάει την ρύθμιση της γραφειοκρατίας για την καλύτερη ροή της βοήθειας
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση ο έλεγχος των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας να «ρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί η είσοδος πολύ περισσότερων φορτηγών στη Γάζα γρήγορα».
«Το σύστημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση με συνέπειες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς για περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους», δήλωσε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση
«Χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών» προειδοποίησε.
I repeat my call for a humanitarian ceasefire in the Middle East, the unconditional release of all hostages, and the delivery of life-saving supplies at the scale needed.
Everyone must assume their responsibilities.
This is a moment of truth.
History will judge us all. pic.twitter.com/z562jVDKri
— António Guterres (@antonioguterres) October 27, 2023
Χωρίς καύσιμα, χωρίς τρόφιμα
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τόνισε επίσης, πως η σοβαρή έλλειψη καυσίμων απειλεί τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα.«Χωρίς πρόσθετες προμήθειες καυσίμων, τα αρτοποιεία που συνεργάζονται με το ΠΕΠ δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν ψωμί.
Μόνο δύο από τα συμβεβλημένα με εμάς αρτοποιεία έχουν καύσιμα για να παράγουν ψωμί αυτή τη στιγμή και αύριο μπορεί να μην υπάρχει κανένα», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ΠΕΠ στην Παλαιστίνη Σάμερ Αμπντελτζαμπέρ.
«Αυτό θα ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε καταφύγια και οι οποίες βασίζονται στις καθημερινές παραδόσεις ψωμιού» συνέχισε.
Το WFP επανέλαβε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή παράδοση βοήθειας στη Γάζα.
Έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας: Απαιτούνται 80 εκατομμυρίων δολαρίων για την υγεία
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζητά 80 εκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα και να προβεί σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.
Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την κλιμάκωση των υπηρεσιών τραυμάτων και επείγουσας περίθαλψης, τη διατήρηση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, τη θέσπιση μέτρων επιτήρησης ασθενειών και ελέγχου επιδημιών και τη διασφάλιση του συντονισμού της αντιμετώπισης.
Ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η σύγκρουση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφηέχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θανάτων και τραυματισμών αμάχων.
Φόβος για κρούσματα, διάχυση της σύγκρουσης
Τα νοσοκομεία στη Γάζα λειτουργούν πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους λόγω της αύξησης του αριθμού των ασθενών καθώς και των εκτοπισμένων που αναζητούν καταφύγιο. Η κατάσταση εξελίσσεται εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και έλλειψης ιατρικών προμηθειών, τροφίμων, νερού και καυσίμων.Συνολικά, 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί και «ο μαζικός εκτοπισμός σε καταφύγια με ανεπαρκείς πόρους θα οδηγήσει σε επιδημίες ασθενειών», δήλωσε ο ΠΟΥ.
Επιπλέον, από την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 171 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες οδήγησαν σε 493 θανάτους και 387 τραυματισμούς, με 56 επιθέσεις να πλήττουν εγκαταστάσεις υγείας και 130 επιθέσεις να πλήττουν το υγειονομικό προσωπικό.
«Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει ήδη επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία, με κίνδυνο να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και του Ιράκ», προειδοποίησε ο οργανισμός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις