Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Washington Post: HΠΑ-Κατάρ θα αναθεωρήσουν τις σχέσεις του εμιράτου με την Χαμάς μόλις λήξει η ομηρία

Washington Post: HΠΑ-Κατάρ θα αναθεωρήσουν τις σχέσεις του εμιράτου με την Χαμάς μόλις λήξει η ομηρία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρα από τη διάσωση των ομήρων έχει ως στόχο να απομονώσει και να αποδυναμώσει την Χαμάς, μετά το πέρας των εχθροπραξιών. Στερώντας της την φιλία του Κατάρ.

Τέσσερις διπλωμάτες μίλησαν στην Washington Post και επιβεβαίωσαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη σχέση του κράτους του Περσικού Κόλπου με τη Χαμάς μετά την επίλυση της διεθνούς κρίσης ομηρίας για περισσότερους από 220 ανθρώπους στη Γάζα.

Η συμφωνία που βγαίνει απόψε, σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Ντόχα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ αλ-Θάνι. Οι πηγές δεν έχουν γνώση αν θα απελαθεί από το εμιράτο η πολιτική ηγεσία της Χαμάς που διατηρεί γραφεία στο Κατάρ.

«Το μόνο που μπορώ να πω όσον αφορά το Κατάρ είναι ότι, σε αυτή την περίπτωση, εκτιμούμε πολύ τη βοήθειά τους»

Σύμφωνα με την Post, η συμφωνία αποτελεί μια προσπάθεια εξισορρόπησης του βραχυπρόθεσμου στόχου της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων με τον μακροπρόθεσμο στόχο της να προσπαθήσει να απομονώσει τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το «ανατολίτικο παζάρι» Μπλίνκεν με τον Εμίρη αλ-Θάνι

Είναι χαρακτηριστικό πως  όταν ρωτήθηκε ο Α. Μπλίνκεν αν πιστεύει ότι η φιλοξενία του γραφείου της Χαμάς από το Κατάρ αξίζει τον κόπο, ανέφερε πως εκτιμάται πολύ η βοήθειά τους. Για να συμπληρώσει πως «θέλουμε να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε αυτούς που παραμένουν όμηροι πίσω στα σπίτια τους και με τους αγαπημένους τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Το Κατάρ, μια μικροσκοπική χερσόνησος στον Περσικό Κόλπο, με ορυκτά καύσιμα έχει συμβάλει καθοριστικά στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ενώ τηρεί διαμεσολαβητικό ρόλο και επικοινωνία με τη Χαμάς για άλλα επείγοντα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και της ασφαλούς διέλευσης των Παλαιστινίων Αμερικανών από τον πολιορκημένο θύλακα.

Αλλά η απόφασή της να παρέχει καταφύγιο στους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς και να φιλοξενεί ένα γραφείο για τις δραστηριότητές τους.

Κάτι που χρονολογείται εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, έχει τεθεί υπό έλεγχο από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και άλλους αμερικανούς πολιτικούς με άτεγκτες θέσεις υπέρ του Ισραήλ.

Οι αντιπροσωπίες των ΗΠΑ και του Κατάρ κατά την συνάντηση της 13ης Οκτωβρίου. 

Χαρακτηριστικά της πίεσης που ασκείται προς το Κατάρ

«Θέλω να δω τον Πρόεδρο Μπάιντεν να κυνηγάει τους συμμάχους μας που έχουμε, όπως το Κατάρ … και να εκδίδει αυτούς τους τρομοκράτες της Χαμάς», δήλωσε ο βουλευτής Μαξ Λ. Μίλερ (Ρεπουμπλικανός από το Οχάιο) στους δημοσιογράφους αυτό το μήνα.

Μετά την επίθεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν υιοθέτησε την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης να παρομοιάζει τη Χαμάς με το ISIS.

Ταυτόχρονα πιέζει ξένες κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διακόψουν τους δεσμούς με την οργάνωση, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

«Δεν μπορεί να υπάρξει πλέον business as usual με τη Χαμάς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ στις 13 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, επιβάλλοντας κυρώσεις σε μέλη της Χαμάς και οικονομικούς διαμεσολαβητές στην Αλγερία, το Σουδάν, την Τουρκία, το Κατάρ και σε άλλα μέρη. Η οργάνωση λαμβάνει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν, τον κύριο αντίπαλο του Ισραήλ.

Στον κόσμο της μικροπολιτικής

Η πολιτική μηδενικής ανοχής στις σχέσεις της Χαμάς απειλεί τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους μεταξύ της οργάνωσης και του Κατάρ. Συνομιλίες που είδαν την Παρασκευή την πρώτη τους σημαντική πρόοδο με την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων που είχαν απαχθεί κατά την επίθεση.Έκτοτε, απελευθερώθηκαν επίσης δύο Ισραηλινές γυναίκες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από τους μισούς ομήρους της Χαμάς έχουν διαβατήρια από ξένες χώρες. Ανάμεσά τους 54 υπηκόων της Ταϊλάνδης, 15 Αργεντινών, 12 Γερμανών, 12 Αμερικανών, έξι Γάλλων και έξι Ρώσων.

Περισσότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δοκιμάζει την ικανότητα του Κατάρ να διαχειρίζεται το ποικίλο χαρτοφυλάκιο επαφών του χωρίς να ξεπερνάει κόκκινες γραμμές με βασικούς εταίρους.

Στιγμιότυπο από την συνάντηση Μπλίνκεν αλ-Θάνι.

Οι πρόσφατες διαμεσολαβητικές του προσπάθειες έχουν αποσπάσει το χειροκρότημα των Ηνωμένων Πολιτειών και σπάνια επαίνους από το Ισραήλ.

Αυτό βέβαια αποτελεί μομφή κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλαδή «πως συνομιλεί με συνεργάτες τρομοκρατών» από τους Ρεπουμπλικάνους, Στην πράξη όμως θα μείωνε τις διαπραγματευτικές επαφές της Δύσης με την Χαμάς. Αν η ηγεσία της Χαμάς μετεγκατασταθεί στο Ιράν για παράδειγμα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Να τονίσουμε πως το Κατάρ, πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα, ως ένας έμπρακτος τρόπος να δείξει την στήριξή του. Ταυτόχρονα, ο προκάτοχος του σημερινού εμίρη, ο Χαμάντ αλ Θάνι έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε την Γάζα υπό την διοίκηση της Χαμάς.

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο με το Ιράν, με αποτέλεσμα να ακολουθεί μια ανεκτική πολιτική απέναντι στην Τεχεράνη, όντας μεσάζοντας για την Δύση και με τους…Πέρσες.

Οι Μπλίκεν και αλ-Θάνι λίγο πριν την ιδιαίτερη συνομιλία τους.

Όπως για παράδειγμα με την ανταλλαγή αιχμαλώτων αμερικανών με τα 6 δις κατεσχεμένου ιρανικού πετρελαίου, τα οποία ήταν μονάχα για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, μέχρι που πάγωσαν ξανά με τον πόλεμο. Την ώρα που ταυτόχρονα φιλοξενούν αμερικανική βάση.

Το Κατάρ, ένα έθνος 2.6 εκατομμυρίων ανθρώπων ανάμεσα σε γίγαντες, είναι συνηθισμένο στην διπλωματία και στα ανταλλάγματα, οπότε δύσκολα κάτι θα γίνει με πολύ εχθρικό τρόπο.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024