Είναι δεδομένο ότι στο ντέρμπι «αιωνίων» της Δευτέρας και οι δύο ομάδες έχουν σημαντικές απουσίες (ΜακΚίσικ, Σίκμα και Παπαπέτρου εκατέρωθεν).

Είναι επίσης δεδομένο ότι (ακόμα) και οι δύο δεν βρίσκονται στην ετοιμότητα που θέλουν οι προπονητές τους και αυτό είναι λογικό καθώς βρισκόμαστε μόλις στον ένα μήνα από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Ναι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν βγάζει πρωταθλητή, ούτε κρίνει κάποιο άλλο τίτλο, όπως το σούπερ καπ της Ρόδου.

Δίνει απλά ένα προβάδισμα στο νικητή (μεγαλύτερο στον φιλοξενούμενο) κατάκτησης της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο.

Και όμως παράλληλα με τους δύο βαθμούς η ομάδα που θα φύγει νικήτρια θα έχει αποκτήσει ένα σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα για τη συνέχεια της σεζόν όχι μόνο για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις αλλά και γενικότερα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέτυχαν σημαντικές νίκες επί της Εφές και της Μπασκόνια αντίστοιχα οι οποίες όμως ήταν στο όριο του «Πρέπει» καθώς θα ήταν μεγάλο πισωγύρισμα εάν έχασαν ένα ακόμα παιχνίδι στην έδρα τους και όχι από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν βγάζει πρωταθλητή, ούτε κρίνει κάποιο άλλο τίτλο, όπως το σούπερ καπ της Ρόδου

Οι Ερυθρόλευκοι συνδύασαν τη νίκη τους και με εξαιρετικό μπάσκετ προσφέροντας θέαμα στο κοινό τους που ήδη έχει αρχίσει να καταγράφει συνεχόμενα sold out.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μην είχε αντίστοιχη απόδοση αλλά επιθετικά ήταν κοντά σε αυτό που θέλει ο κόουτς Αταμάν και η άμυνα είναι το ζητούμενοι ιδιαίτερα τη Δευτέρα.

«Στα αποδυτήρια τους έδωσα συγχαρητήρια, τους θύμισα ότι η νίκη είναι σημαντική αλλά την πραγματικότητά μας θα τη δούμε κόντρα στον Ολυμπιακό. Είναι δυνατή ομάδα και σκληρή, ήρθε και μας κέρδισε μπροστά σε 20.000 κόσμο. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε «καυτή» ατμόσφαιρα και στο ΣΕΦ. Αν είμαστε καλή ομάδα και μπορούμε να παλέψουμε γιατί όχι, αλλά πρέπει να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο που παίζει ο Ολυμπιακός» είπε ο Τούρκος τεχνικός μετά τη νίκη επί της Μπασκόνια πετώντας το…μπαλάκι στους παίκτες του για να παίξουν το ίδιο «σκληρά» με τον αντίπαλό τους.

Στα έξτρα όπλα του τριφυλιού είναι αναμφίβολλα ο παίκτης που του έλειψε περισσότερο απ’ όλους τόσο για τον τρόπο που παίζει, όσο και για τις θέσεις που μπορεί να καλύψει.

Ο Ντίνος Μήτογλου στα λίγα παιχνίδια που έχει επιστρέψει μετά τον τραυματισμό του (ειχε υποστεί θλάση στην τελευταία προπόνηση παραμονές του πρώτου επίσημου αγώνα της χρονιάς, του ημιτελικού του σούπερ καπ στη Ρόδο με τον ΠΑΟΚ) είναι σταθερά μέσα στους mvp του Παναθηναϊκου και την Παρασκευή το βράδυ συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο (με τον όγκο που δίνει μέσα στη ρακέτα) τον εξαιρετικό Ματίας Λεσόρ.

Με το Γάλλο σέντερ να πηγαίνει στο ΣΕΦ βελτιωμένος πάνω από 70% σε σχέση με το πώς παρουσιάστηκε στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς πριν κανά μήνα στη Ρόδο και αυτό – μαζί με την προσθήκη του Μήτογλου είναι το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού.

Που ήδη – ο κόουτς Αταμάν το είπε – ψάχνει δύο παίκτες και γκάρντ (Το καμπανάκι χτυπάει για τον Βιλντόζα) ενόψει της συνέχειας ώστε να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός.
Αλλωστε με ένα πρόγραμμα…λουκούμι μέσα στο Νοέμβριο στην Ευρωλίγκα (εκτός με Άλμπα και τρία σερί εντός με Ζάλγκιρις, Βίρτους και Βαλένθια) το 4/4 είναι κάτι παραπάνω από εφικτό και οδηγεί αυτόματα στην οκτάδα.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει έναν αρχηγό να τον πιείς στο ποτήρι (αν και ο Παπανικολάου είναι ο πλέον επιβεβαρημένος μαζί με τον Γουόκαπ) και έχει αρχίσει να βρίσκει τους αυτοματισμούς του αν και ακόμα απέχει αρκετά από αυτό που θέλει να βλέπει στη σεζόν ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Όπως και να έχει τη Δευτέρα το βράδυ μια από τις δύο ομάδες θα φύγει από το ΣΕΦ με δύο βαθμούς, με ένα πλατύ χαμόγελο και την ψυχολογία στα ύψη.
Υ.Γ. Η συμπεριφορά του κόσμου επιβάλλεται να είναι άψογη καθώς με την πρόσφατη απόφαση στο ποδόσφαιρο άνοιξε ο ασκός του αιόλου. Βέβαια εάν τηρηθεί σε όλα τα γήπεδα και σε όλες τις ομάδες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μην ξαναδούμε κροτίδα στα γήπεδά μας όλοι θα είναι υπέρ. Επειδή όμως και το παρελθόν έχει δείξει άλλα πράγματα οφείλουμε να είμαστε ακόμα σε αναμονή για το μέλλον.