Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψετε την οδήγηση
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να θέτει όριο στην ηλικία οδήγησης
Όσο και να αγαπάμε ορισμένοι από εμάς την οδήγηση, θεωρώντας μάλιστα το αυτοκίνητο προέκταση του εαυτού μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα έρθει κάποτε η ώρα που θα αναγκαστούμε να μην ξαναπιάσουμε τιμόνι πρωτίστως για το δικό μας καλό και κατ’ επέκταση και των συνανθρώπων μας.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να βάζει όριο στην ηλικία οδήγησης, ωστόσο από τα 65 έτη και ύστερα, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά τρία χρόνια, με τους οδηγούς να πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο. Μετά τα 80 έτη, η ανανέωση γίνεται ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου & νευρολόγου ή ψυχίατρου.
Στην περίπτωση βέβαια που οι εξετάσεις συνεχίζουν να μας καθιστούν ικανούς για οδήγηση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε, καθώς μας υποδεικνύουν τη θέση του… συνοδηγού ή την επιλογή ενός άλλου μεταφορικού μέσου.
1. Ζημιές
Σαφώς και το αμάξι δεν μπορεί να μην φέρει ζημιές επάνω του, ωστόσο εάν πλέον αυτές έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο καλό θα ήταν να επιλέγουμε πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
2. Κλήσεις από την Τροχαία
Επίσης στην περίπτωση που δείτε ότι οι κλήσεις από την Τροχαία ολοένα και πληθαίνουν, τότε ίσως αυτό σημαίνει ότι αποτελούμε δημόσιο κίνδυνο και καλό είναι να κλειδώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας στο συρτάρι.
3. Αποπροσανατολισμός
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο στα 10 άτομα άνω των 65 μπορεί να έχουν ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive impairment, MCI), ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι ο αποπροσανατολισμός, σύμφωνα με το carandmotor.gr. Όπως είναι κατανοητό, η σύγχυση σχετικά με το χρόνο και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, μιας και μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.
4. Προβλήματα όρασης
Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, αφού το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών. Ακόμα και αν έχουμε λάβει το «πράσινο φως» από τον οφθαλμίατρο, όταν αισθανόμαστε ότι τα μάτια μας μάς προδίδουν καλό είναι να απομακρυνθούμε από το τιμόνι.
5. Προβλήματα ακοής
Κρίσιμα κατά την οδήγηση είναι και τα ακουστικά ερεθίσματα, όπως είναι μία κόρνα, ο ήχος από ένα διερχόμενο δίκυκλο, από ένα τρένο κ.ο.κ. Αν αυτοί ήχοι προϊόντος του χρόνου αρχίζουν να μάς γίνονται άγνωστοι, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσουμε το αυτοκίνητο.
6. Η οικογένειά μας ανησυχεί
Όσο μεγαλώνουμε είναι λογικό η οικογένειά μας να διακατέχεται από ένα αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το γεγονός ότι συνεχίζουμε να οδηγούμε. Αν, ωστόσο, αυτοί οι φόβοι γίνονται… εμμονή, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους και να επισκεφτούμε έναν γιατρό για μια διάγνωση.
7. Πόνοι
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) το 49.6% των ανθρώπων 65 ετών και άνω πάσχουν από αρθρίτιδα. Πρόκειται για την ασθένεια της Τρίτης Ηλικίας που αφορά στην προοδευτική αλλοίωση και φλεγμονή των χόνδρων των αρθρώσεων. Πολλές φορές εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, στη ράχη ή στην οσφυϊκή χώρα, οι οποίοι, φυσικά, δεν αποτελούν καλό σύμμαχό μας όταν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι.
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ