Πώς δείχνω στον σκύλο μου ότι τον αγαπάω;
Μαθαίνουμε ποιες συμπεριφορές μας ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται ως αγάπη
Αγκαλιάζουμε τον σκύλο μας σφιχτά, και του λέμε με πάθος, πόσο μα πόσο πολύ τον αγαπάμε.
Του αγοράζουμε το τελευταίο μοντέλο κρεβατιού για σκύλους, που είναι πιο μαλακό κι από το δικό μας κρεβάτι!
Διαλέγουμε το ωραιότερο αδιάβροχο, για να είναι πλήρως εξοπλισμένος τις βροχερές ημέρες. Του αγοράζουμε και φοβερά, πολύχρωμα παπουτσάκια για τα χιόνια!
Και φανταζόμαστε ότι καταλαβαίνει το πόσο τον αγαπάμε. Και βεβαίως, ότι μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι εκείνος.
«Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο μας να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για εμάς, ούτε το πόσο πολύ τον αγαπάμε», ξεκαθαρίζει η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου.
Και τότε, αν δεν μπορεί να το καταλάβει με το πόσο τον φροντίζουμε, πώς θα του δείξουμε ότι όντως τον αγαπάμε;
Κρατάμε τη μαγική λέξη «φροντίζω», όπως μάς λέει η κα Καραμπέτσου, και εξηγεί ότιαγαπώ τον σκύλο μου σημαίνει, πρώτιστα, ότι τον σέβομαι και τον φροντίζω. Σέβομαι τη φύση του και τον φροντίζω καλύπτοντας τις ανάγκες που έχει ως σκύλος. Όχι τις ανάγκες που εμείς θεωρούμε πως έχει, αλλά τις πραγματικές του ανάγκες.
Επικοινωνία +Εμπιστοσύνη+ Σεβασμός=Αγάπη
Ο σκύλος μας είναι διαφορετικό είδος από τον άνθρωπο και τόσο ο τρόπος σκέψης του, αλλά και οι βασικές του ανάγκες, είναι διαφορετικές από τις δικές μας.
Τι είναι ο ανθρωπομορφισμός
Συνηθίζουμε να συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας, όπως θα συμπεριφερόμασταν σε έναν συνάνθρωπο μας ή σε ένα παιδί.
Αυτό ονομάζεται ανθρωπομορφισμός και στην ουσία είναι η τάση των ανθρώπων να προσδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, και συμπεριφορές, σε άτομα που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Στην περίπτωση μας, σε έναν σκύλο.
«Πόσο άδικος όμως, είναι ο ανθρωπομορφισμός; Διότι αν εμείς συμπεριφερόμαστε σε έναν σκύλο σαν να ήταν άνθρωπος, τότε αναμένουμε και από εκείνον να συμπεριφερθεί ανάλογα. Κάτι το οποίο δεν πρόκειται, φυσικά, να συμβεί. Έτσι, βλέπουμε συχνά κηδεμόνες σκύλων να μάς διαβεβαιώνουν πως ενώ εκείνοι είναι οι τέλειοι κηδεμόνες, ο σκύλος τους είναι «αχάριστος» ή «χαζός». Χαρακτηρισμοί, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», αναφέρει η κα Καραμπέτσου.
Πώς καταλαβαίνει ένας σκύλος ότι τον αγαπάμε;
«Χρειάζεται να νιώθει ασφαλής. Να ζει σε ένα περιβάλλον ήρεμο, καθαρό, στο οποίο δεν κινδυνεύει. Να σιτίζεται, να έχει πάντα καθαρό νερό. Να εκτονώνεται σωματικά και πνευματικά και να περνάει ποιοτικό χρόνο με τον κηδεμόνα του. Αυτές είναι οι πιο βασικές ανάγκες ενός κατοικίδιου σκύλου. Όταν οι ανάγκες του αυτές καλύπτονται τότε ο σκύλος νιώθει ασφαλής, μας εμπιστεύεται και αισθάνεται πλήρης. Ο μόνος τρόπος λοιπόν, για να δείξουμε στον σκύλο μας πόσο τον αγαπάμε είναι να τον βοηθήσουμε να μας εμπιστευτεί», διευκρινίζει η κα Καραμπέτσου.
Φυσικά, όπως λέει, και ένα μαλακό κρεβάτι είναι άνετο, αλλά όχι για όλους τους σκύλους! Αγαπώ τον σκύλο μου σημαίνει ξέρω ποιο κρεβάτι θα τον κάνει να νιώσει όμορφα, κι ας μην είναι χνουδωτό.
Επίσης, υπάρχουν σκύλοι, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί ή δεν ανέχονται ρούχα για σκύλους. Αν τον αγαπώ λοιπόν, δεν θα πρέπει να τον πιέζω για να φορέσει κάτι που εγώ έχω επιλέξει. Εξάλλου, τα ρούχα είναι ανθρώπινη ανάγκη και όχι σκυλίσια! Σαφέστατα, υπάρχουν σκύλοι που μπορεί να κρυώνουν τον χειμώνα, και να απολαμβάνουν ένα ρούχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει για όλους τους σκύλους.
Αγαπώ τον σκύλου μου σημαίνει …
Αγαπώ τον σκύλο μου σημαίνει «μπαίνω στον κόπο» να μάθω πώς μπορώ να επικοινωνώ μαζί του. Να είμαι σε θέση να κατανοώ, ανά πάσα στιγμή, τη διάθεση και τις ανάγκες του.
Αν συμβιώνω με έναν σκύλο που γονιδιακά, για παράδειγμα, ανήκει σε μία κυνηγετική φυλή οφείλω να καλύπτω τις καθημερινές ανάγκες του για εκτόνωση. Υπάρχουν σκύλοι που χρειάζονται αρκετή σωματική και πνευματική εκτόνωση. Δηλαδή, δύο ή και περισσότερους περιπάτους, που ξεπερνούν τη μισή ώρα ανά φορά και δραστηριότητες κατάλληλες για εκείνους. Αυτοί οι σκύλοι θα είναι ευτυχισμένοι αν καλύπτονται οι ανάγκες τους και όχι αν τους βγάζουμε βόλτα μόνο δέκα λεπτά και κοιμούνται σε έναν βελούδινο καναπέ, που τον παραγγείλαμε ειδικά για εκείνους.
Τέλος, η κα Κραμπέτσου υποστηρίζει ότι: «Η αρμονική συμβίωσή μας, με τον σκύλο μας, στηρίζεται στο τρίπτυχο «Επικοινωνία, Εμπιστοσύνη, Σεβασμός». Μαθαίνω να επικοινωνώ ουσιαστικά με τον σκύλο μου, τον βοηθάω να με εμπιστεύεται σε οποιαδήποτε συνθήκη και σέβομαι τη φύση του».
● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer byMalena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).
Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
- Είναι αυτό το αρχαιότερο αλφάβητο του κόσμου;
- ΣτΕ: Σφραγίδα νομιμότητας στην προσωρινή διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
- Μαρία Ζαχάροβα: Το τηλεφώνημα που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση – «Μην σχολιάσεις το πλήγμα στην Ουκρανία»
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας