Οι αγωνίες του Μαξίμου
Οι τρεις δρόμοι που χαράζει ο Πρωθυπουργός για τη διαχείριση της καθημερινότητας - Η ακρίβεια και τα άλλα πέντε πεδία στα οποία εστιάζει η κυβέρνηση - Οδηγίες Μητσοτάκη για λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερα «παραδοτέα» προς τους πολίτες
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Δημόσια αναγνώριση των προβλημάτων των πολιτών, συνεχής επεξήγησή τους με τακτικές εμφανίσεις και διυπουργικός συντονισμός απέναντι στις δυσκολίες της κοινωνίας μαζί με ενιαία υπεράσπιση κάθε κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Αυτούς τους τρεις δρόμους χαράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την ομάδα του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της καθημερινότητας, από την οποία άλλωστε προκύπτουν και δημοσκοπικά οι ισχυρότερες προειδοποιήσεις στην κυβέρνηση.
Με κυρίαρχο πεδίο αγωνίας την αντιμετώπιση της ακρίβειας (ιδίως στα τρόφιμα και στο ρεύμα), η προσοχή της Ηρώδου Αττικού εστιάζει σε τουλάχιστον άλλα πέντε πεδία, στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μαζευτούν «σκιές» ανεπάρκειας ή καθυστερήσεων: ασφάλεια, εργασία, υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη. Ενδεικτικές οι επαναλαμβανόμενες οδηγίες του Πρωθυπουργού στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, τα τελευταία 24ωρα, για… λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερα «παραδοτέα» – κοινώς, για προσήλωση σε εκείνα που επηρεάζουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό τοπίο.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι κυρίαρχη η πεποίθηση ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί ενόψει της επόμενης αναμέτρησης στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου θα διαμορφωθούν αφενός από τη συνέπεια έργων – λόγου στις μεταρρυθμίσεις, αφετέρου από το αποτέλεσμα που θα παρουσιάζει η κυβέρνηση στα «μικρά» και «μεγαλύτερα» τα οποία ταλαιπωρούν την καθημερινότητα.
Tο Μαξίμου έχει νιώσει πολιτικές πιέσεις από μέτωπα της καθημερινότητας, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίζει «πληγές» της κυβέρνησής του στη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων, ζητώντας κάθε περισσότερη τόλμη για αλλαγές
Το «χαρτί» της οικονομίας αντιμετωπίζεται ως το πιο καθοριστικό σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στη μεγάλη εικόνα ως το ισχυρότερο της κυβέρνησης έναντι των πολιτικών αντιπάλων της. Όμως με δεδομένη την ακρίβεια και ενόψει ενός απαιτητικού χειμώνα (με τον πόλεμο στο Ισραήλ να προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις), κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι οι θετικές ειδήσεις για τις αντοχές και την προοπτική της οικονομίας δεν αρκούν εάν δεν υπάρχει χειροπιαστό αποτύπωμα στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι δημοσκοπικές προειδοποιήσεις
Οι κυλιόμενες μετρήσεις που τρέχουν στο Μαξίμου αλλά και τα φανερά γκάλοπ των τελευταίων εβδομάδων εκπέμπουν καθαρά μηνύματα για όλα τα… SOS της καθημερινότητας. Με διαφορά αποτυπώνονται η ακρίβεια και η οικονομία ως τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην πρόσφατη έρευνα της GPO (Star) με απαντήσεις επίσης μεταξύ άλλων για την ασφάλεια / εγκληματικότητα και την κλιματική κρίση.
Ακρίβεια, ανάπτυξη, φυσικές καταστροφές, υγεία και ανεργία είναι κατά σειρά τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB (Open), στην οποία το ποσοστό των πολιτών (55,2%) που αξιολογούν ως αναποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια είναι υψηλότερο εκείνου (40,6% σωρευτικά) που τα κρίνουν ως μερικώς ή πλήρως αποτελεσματικά. Την ακρίβεια αποτυπώνει ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και γκάλοπ της Metron Analysis (Mega), με επιπλέον αναφορές των πολιτών στην ανεργία και την ανασφάλεια.
«Κυρίως οι ασθενέστεροι είναι σταθερά στην προσοχή μας, ο Μητσοτάκης έχει πει ο ίδιος ότι θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού χωρίς να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά» σχολιάζει πρωθυπουργός συνεργάτης, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική έκτακτων παροχών ειδικά από τη στιγμή που δημιουργηθούν νέες εφεδρείες έως το τέλος του έτους.
Το μισό Υπουργικό στην «πρέσα»
Το γεγονός ότι η μάχη της καθημερινότητας έχει κρίσιμη θέση – αν όχι τη σημαντικότερη – στο «εγχειρίδιο» της νέας περιόδου διακυβέρνησης βάζει μοιραία στην… πρέσα το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, που καλείται στην πρώτη γραμμή για ορατά αποτελέσματα ως το τέλος του 2023 και για «ωρίμαση» παρεμβάσεων του 2024. Από τους επικεφαλής των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί δουλειά πεδίου με αυτοψίες αλλά και προβολή πεπραγμένων στη δημόσια σφαίρα.
Εξάλλου ήδη το Μαξίμου έχει νιώσει πολιτικές πιέσεις από μέτωπα της καθημερινότητας, ενώ προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αναγνωρίζει «πληγές» της κυβέρνησής του στη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων, ζητώντας κάθε τόσο ταχύτερη υλοποίηση αποφάσεων και περισσότερη τόλμη για αλλαγές. Για παράδειγμα η δημόσια υγεία και οι ρυθμοί της Δικαιοσύνης είναι βασικοί πυλώνες καθημερινότητας (και κεντρικοί άξονες στις προεκλογικές δεσμεύσεις), εξού και ο Μητσοτάκης επιδιώκει να προτεραιοποιεί τη συζήτηση πρωτοβουλιών σε αυτούς τους τομείς.
Εξίσου ψηλά βρίσκονται τα θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης, ως ατζέντα που σταθερά ενδιαφέρει τη ΝΔ αλλά και στην οποία ο Μητσοτάκης παραδέχεται στους συνεργάτες του ότι μένει να γίνει «πολλή δουλειά».
Σε 34 µέρες, 3 συνεδριάσεις
Την αγωνία του Μαξίμου για προσήλωση στα «μεγάλα» και «μικρά» της καθημερινότητας πιστοποιεί και η πρόσκληση προς τους υπουργούς για τρεις συνεδριάσεις μέσα σε 34 μέρες.
Έπειτα από το Υπουργικό της περασμένης εβδομάδας και με δεδομένο το καμπανάκι που πρωτοχτύπησε ο Μητσοτάκης στους υπουργούς στο τέλος Σεπτεμβρίου ότι στραβοπατήματα ή έκτακτα γεγονότα δεν μπορούν να εμφανίζονται ως άλλοθι για καχεκτικό όγκο έργου, πόσω μάλλον για απομάκρυνση της κυβέρνησης από «τον πυρήνα του λόγου» για τον οποίο κέρδισε τις διπλές εθνικές εκλογές, στο Μαξίμου θα εγκριθούν την προσεχή Τρίτη νέες πρωτοβουλίες, Οι παρεμβάσεις για τη φοροδιαφυγή, για παράδειγμα – θέμα που ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζει ως «στοίχημα» της νέας εποχής.
Πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι κύρια ανησυχία είναι τυχόν «σύρσιμο» εκκρεμοτήτων στο επόμενο έτος. Είναι ο λόγος που το Μαξίμου ποντάρει σε έντονους κοινοβουλευτικά μήνες, ώστε τον Δεκέμβριο να ενταχθούν νέες πολιτικές στα υπουργικά σχέδια δράσης για το 2024.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις