Μητσοτάκης από Economist: Ο Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας
Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, τα ελληνοτουρκικά, την Κίνα και τις εξελίξεις στην Ελλάδα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτησή του στο πλαίσιο του 27ου συνεδρίου του Economist με τον πολιτικό επιστήμονα και οικονομολόγο Φράνσις Φουκουγιάμα με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο».
Ξεκινώντας από τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να περιοριστούν οι απώλειες στη Γάζα στο μέγιστο βαθμό», τονίζοντας πως «το Ισραήλ είναι δημοκρατικό κράτος και για αυτό οι απαιτήσεις απέναντί του είναι αυξημένες.
«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα»
Ερωτηθείς για τον επόμενο συνομιλητή που θα αναλάβει την Παλαιστίνη σε περίπτωση που ηττηθεί η Χαμάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θεωρώ όμως ότι θα προσπαθήσουμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο του πυλώνα της περιοχής», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι αν καταστεί δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια η Ελλάδα θα συμμετάσχει.
«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Φράνσις Φουκουγιάμα από την πλευρά του ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόφοιτος του Στάνφορντ, πανεπιστημίου που διευθύνει. «Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι σήμερα στο πάνελ με τον ίδιο», είπε και πρόσθεσε πως μια μεγάλη αλλαγή στον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ανέφερε πως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτός ο πόλεμος αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.
«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες, κάτι που το έχουμε πληρώσει δημοσιονομικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα κράτη πρέπει να είναι κυρίαρχα και η ΕΕ να μπορεί να συγκεντρώσει πόρους ώστε να υπερασπιστεί τα Ευρωπαϊκά σύνορα.
Για τις ΗΠΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.
Ο κ. Φουκουγιάμα σε εκείνο το σημείο είπε πως «προσεύχεται να μην βγει ο Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές» και το χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ως «καταστροφή».
«Η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια»
Η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια. Χαρακτήρισε, όμως, την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά ως «πετυχημένη».
Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Κίνα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Κίνας.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Ήταν η Τουρκία που έκανε στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν. Δεν είναι εύκολο να βρούμε χώρο για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη»», τόνισε για τα ελληνοτουρκικά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επισήμανε επίσης πως θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι όλοι, όπως και η Τουρκία, έχουν συμφέρον να μην κλιμακωθεί η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Έφερε ως παραδείγματα την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Μητσοτάκης: Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση
Ο κ. Φουκογιάμα είπε ότι το 2023 δεν περίμενε η κατάσταση στον κόσμο θα είναι έτσι. Εκτίμησε ότι σε αυτό ευθύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Η πιθανότητα να επανεκλεγεί ο Τραμπ είναι πολύ ισχυρή, υπογράμμισε ο οικονομολόγος και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή σε αυτό. «Σε τελική ανάλυση μέρος της δύναμης του Τραμπ είναι αδυναμία του Μπάιντεν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε για τις εξελίξεις στη χώρα πως «η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εστιάζει στην ανάπτυξη μπορεί να κερδίσει στις εκλογές με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση», είπε.
Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών τις ανισότητες. «Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να προσφέρουμε τις λύσεις στα προβλήματα που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλα τα υπόλοιπα κόμματα στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένα», είπε ακόμη.
Μίλησε για τις εκλογές στην Πολωνία, λέγοντας πως η κυβέρνηση που διάβρωσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχασε και κέρδισε μια πιο σύγχρονη. «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισήμανε.
Για τις πολιτιστικές διαφορές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το κράτος-έθνος δεν θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην πολιτική σκηνή. «Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας χωρίς να είμαστε σε συνεχή σύγκρουση ο ένας με τον άλλον» τόνισε για τις πολιτιστικές διαφορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Φουκογιάμα ανέφερε ότι οι πολιτιστικές αλλαγές έχει να κάνει με το πως σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλον. «Υπάρχουν μεγάλες πολιτιστικές αλλαγές τα τελευταία 15 χρόνια», είπε.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις