Η Θεσσαλονίκη τίμησε την απελευθέρωση από τους ναζί – «Να αποζημιωθεί η Ελλάδα»
Η Θεσσαλονίκη τίμησε την απελευθέρωσή της από τη γερμανική κατοχή που σημειώθηκε σαν σήμερα το 1944
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Καταθέτοντας κόκκινα λουλούδια και στεφάνια στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πολίτες, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, πολιτικοί και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης τίμησαν την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τις ναζιστικές δυνάμεις, που σημειώθηκε σαν σήμερα το 1944.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ 1940-1974) και πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, έκανε λόγο για μια ιστορική επέτειο μνήμη και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς κατακτητές.
«Η σημερινή επέτειος στέλνει το μήνυμα στο σύγχρονο γερμανικό κράτος ότι οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τις συμφωνίες του 1953»
«Είναι μια ένδοξη επέτειος για τη Θεσσαλονίκη, η οποία απαλλάχθηκε από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ ταυτόχρονα σώθηκαν οι υποδομές που οι Γερμανοί είχαν φροντίσει να παγιδεύσουν για να τις ανατινάξουν. Είναι η 9η φορά που τιμούμε τη μνήμη των απελευθερωτών του ΕΛΑΣ καθώς από το 2014 η ημέρα της 30ης Οκτωβρίου έχει ενταχθεί στο δημοτικό εορτολόγιο», υπογράμμισε, σύμφωνα με τη voria.gr, ο κ. Μηταφίδης.
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η σημερινή επέτειος στέλνει το μήνυμα στο σύγχρονο γερμανικό κράτος ότι οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τις συμφωνίες του 1953 και να αποζημιώσει τη χώρα μας και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.
«Δρόμοι να πάρουν τα ονόματα των ηγετών της απελευθέρωσης»
Πέραν τούτου όπως τόνισε ο κ. Μηταφίδης είναι καιρός 79 χρόνια μετά να αποκατασταθεί στην πράξη η ιστορική αλήθεια και να αρθεί η σκόπιμη λήθη.
«Να γίνει αφορμή η επέτειος αυτή για διάφορες δράσεις τιμής και μνήμης όπως επιτέλους η μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας από πάρκινγκ σε πάρκο μνήμης. Μια πρώτη συμβολική χειρονομία θα ήταν η αποκαθήλωση των ονομάτων των κατοχικών δημάρχων και η ονοματοθεσία δρόμων με τους ηγέτες της απελευθέρωσης Ευριπίδη Μπακιρτζή, Μάρκου Βαφειάδη και του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ», πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κόμματος και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.
Δείτε φωτογραφίες:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις