30.000 εγκεφαλικά ετησίως στην Ελλάδα – Το 90% μπορεί να αποφευχθεί
Οι ασθενείς μπορούν να ελέγξουν τους παράγοντες κινδύνου, εφόσον η ιατρική κοινότητα στέκεται με υπευθυνότητα απέναντι στον ασθενή και το περιβάλλον του
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Κάθε μέρα περίπου 85 Έλληνες υφίστανται ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και δυστυχώς 30 από αυτούς θα καταλήξουν. Στη χώρα μας, με βάση στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, υπολογίζεται ότι συμβαίνουν περίπου 30.000 εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως.
Ένα εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, οποτεδήποτε. Η γήρανση του πληθυσμού και η αλλαγή του τρόπου ζωής, έχουν αυξήσει τη συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων δραματικά.
Από το 1990 μέχρι σήμερα η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί κατά 70% και οι θάνατοι από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κατά 43%. Σήμερα, ένας στους τέσσερις από εμάς, θα υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο στη ζωή του, με δυστυχώς, δραματικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής του, στην οικογένεια του, στο φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον του.
Κι όμως, το 90% των εγκεφαλικών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, απλά και μόνο, αν βελτιώναμε ένα μικρό αριθμό παραγόντων κινδύνου που αποτελούν τα βασικά αίτια για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
H ιατρική κοινότητα οφείλει να στηρίξει τον ασθενή, την οικογένεια και το περιβάλλον του από την οξεία φάση μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και αποκατάσταση
Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, Επεμβατικός Καρδιολόγος, Δρ Δημήτρης Ν. Νίκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού που έχει καθιερωθεί για τις 29 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικού, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία και η Ομάδα Εργασίας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, απευθύνεται στο κοινό με σκοπό να ενημερώσει και να αφυπνίσει την κοινωνία σχετικά με την πρόληψη, πρώιμη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση, ταχύτερη θεραπεία και αποτελεσματική αποθεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Παράγοντες κινδύνου
Η σωστή και αυστηρή τροποποίηση των κλασικών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαβήτης, κάπνισμα) αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης του εγκεφαλικού.
- Καθημερινή άσκηση και σωστή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού σε άνδρες και γυναίκες.
- Η ρύθμιση της υπέρτασης εντός των φυσιολογικών ορίων, και η ελάττωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στα χαμηλότερα επίπεδα, μαζί με την διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν απλά, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικά, μέτρα περιορισμού της εμφάνισης εγκεφαλικού στο μέλλον.
Η ιατρική κοινότητα
Όσον αφορά την ιατρική κοινότητα, η παγκόσμια ημέρα εγκεφαλικού, της υπενθυμίζει ότι οφείλει:
- Να σταθεί με αξιώσεις και υπευθυνότητα δίπλα στον ασθενή με εγκεφαλικό.
- Να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή όλων των σύγχρονων μεθόδων θεραπείας στην επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό (θρομβόλυση – μηχανική θρομβεκτομή).
- Να καταβάλει όλες της δυνάμεις και να προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση στις οικογένειες και στο περιβάλλον ασθενών με εγκεφαλικό για την γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση τους.
- Η μέρα αυτή, θα πρέπει να αποτελεί για όλους τους λειτουργούς Υγείας, μία επισήμανση υπευθυνότητας και προσφοράς στον ασθενή με εγκεφαλικό.
- Επιπλέον, ολόκληρη η ιατρική κοινότητα οφείλει να στηρίξει τον ασθενή, την οικογένεια και το περιβάλλον του ασθενούς σε όλες τις φάσεις του εγκεφαλίκού, από την οξεία εισβολή του, μέχρι την πλήρη αποθεραπεία και αποκατάσταση.
Καταλήγοντας, ο κ. Νίκας ευχήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού, ας είναι η αρχή επαναπροσδιορισμού της προσέγγισης μας, ως κοινωνία, στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και η έναρξη μιας συλλογικής κοινωνικής, ιατρικής και προσωπικής προσπάθειας πρόληψης, περιορισμού αυτής της «μάστιγας» αναπηρίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις