Άρης: Τι προκάλεσε τον ισχυρότερο σεισμό που κατέγραψε το InSight της NASA
Οι επιστήμονες αρχικά υπέθεσαν ότι η δόνηση προήλθε από πρόσκρουση αστεροειδή, έκαναν όμως λάθος.
Στις 4 Μαΐου 2022, η ρομποτική αποστολή InSight της NASA, η πρώτη που μετέφερε σεισμογράφο σε άλλον πλανήτη, ανίχνευσε στον Άρη μια ασυνήθιστη δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – έναν μέτριο σεισμό για τα δεδομένα της Γης, αλλά ένα πραγματικό χτύπημα του Εγκέλαδου για τον γειτονικό πλανήτη.
Δεδομένου ότι ο Άρης είναι γεωλογικά ήσυχος συγκριτικά με τη Γη, οι επιστήμονες αρχικά υποψιάστηκαν ότι η δόνηση προκλήθηκε από πτώση μετεωρίτη, όπως είχε συμβεί και σε τουλάχιστον δύο άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Σε αντίθεση με τον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τεκτονικές πλάκες, ο φλοιός του Αρη είναι ένα μονοκόμματο, ενιαίο στρώμα
Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της NASA και των διαστημικών υπηρεσιών της Ευρώπης, της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να αναζητήσουν ενδείξεις νέων κρατήρων στα δεδομένα όλων των δορυφόρων που παρακολουθούν τον Άρη.
Η αναζήτηση όμως ήταν άκαρπη, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «ο μεγαλύτερος σεισμός που κατέγραψε το InSight ήταν τεκτονικής φύσης και δεν προήλθε από πρόσκρουση» δήλωσε ο Μπεν Φερνάντο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο στο Geophysical Research Letters.
Σε αντίθεση με τον φλοιό της Γης, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τεκτονικές πλάκες, ο φλοιός του Αρη είναι ένα μονοκόμματο, ενιαίο στρώμα.
Όπως φαίνεται, όμως, ο πλανήτης συνεχίζει να ψύχεται μετά τον σχηματισμό του πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. To ίδιο ισχύει εξάλλου και για τη Γη, η οποία ακόμα συγκρατεί μεγάλες ποσότητες θερμότητας στο εσωτερικό του.
Καθώς ο πλανήτης ψύχεται σταδιακά συστέλλεται, κάτι που παραμορφώνει τα εσωτερικά του στρώματα και τελικά προκαλεί σεισμούς, λένε οι ερευνητές.
Τα ευρήματα προσφέρουν έτσι νέα στοιχεία για την εσωτερική δομή και την εξέλιξη του Άρη.
Είναι επίσης το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των σεισμικά ενεργών περιοχών του πλανήτη, τις οποίες θα πρέπει να πρέπει να αποφύγουν οι μελλοντικές αποστολές ανθρώπων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις