Σόμπα Pellet ή Σόμπα ξύλου να διαλέξω;
Μπήκαν τα κρύα και ήρθε η ώρα να (ξανα)δούμε σοβαρά το πώς θα ζεσταθούμε.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα και αυτό το νιώθουμε καθημερινά, εντός και εκτός σπιτιού. Και καλά το εκτός, αλλά και εντός; Για αυτό, η θέρμανση είναι στα πιο hot θέματα που κυριαρχούν στις κουβέντες, γιατί το hot είναι και το ζητούμενο. Πώς μπορούμε να ζεσταθούμε, πέραν του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μία από τις επιλογές είναι οι κλασικές σόμπες που για αιώνες ζεσταίνουν τους ανθρώπους και συνεχίζουν να το κάνουν με πολλή αγάπη. Μόνο που τώρα πέραν από τις κλασικές έχουμε επιπλέον σόμπες ξύλου ενεργειακές, πέλλετ και σόμπες υγραερίου.
Το θέμα είναι πόσα έχετε να επενδύσετε για την αγορά της, έχοντας πάντα στο μυαλό ότι πέραν της απόκτησης θα πρέπει να δείτε πόσο θα καίει. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση μία πολύ πιο καλή σόμπα από αυτή που έχετε σκοπό να αγοράσετε να αποσβεσθεί σε 2-3 χρόνια, οπότε θέλει σκέψη.
Οι τιμές αγοράς για μία ξυλόσομπα μπορεί να ξεκινάει από τα 150 ευρώ και να φτάνει τις πολλές χιλιάδες. Το υλικό κατασκευής που μπορεί να είναι μαντέμι, εμαγιέ ήατσάλι, καθώς επίσης ο τύπος της (καλοριφέρ, αερόθερμη, κλασική και φούρνος για ωραιότατα ψησίματα) όπως και ο χώρος κάλυψης καθορίζουν την τιμή της.
Αντίστοιχα, οι σόμπες πέλλετ ξεκινάνε από 780 ευρώ και φτάνουν πάλι τις πολλές χιλιάδες. Οι σόμπες αυτές βγαίνουν σε διαφορετικούς τύπους (καλοριφέρ, αεραγωγών, κλασική και κουζίνας που ψήνεις επίσης κανονικά) και καλύπτουν χώρους διαφορετικών διαστάσεων. Οι μεγάλης ισχύος μπορούν να ζεστάνουν χώρους ακόμα μεγαλύτερους των 200 τετραγωνικών.
Οι πιο οικονομικές είναι οι σόμπες υγραερίου που ξεκινάνε από τα 60 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 700 ευρώ. Όπως και οι σόμπες αλογόνου – χαλαζία. Αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτές γιατί η απόδοσή τους δεν συγκρίνεται με τις παραπάνω και αφορά σε πολύ μικρότερους χώρους.
Αυτό που θα πρέπει να κοιτάμε πριν την αγορά κάθε σόμπας είναι τι κατανάλωση έχει. Ο κανόνας θέλει τα πιο ποιοτικά μοντέλα να καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο, αλλά να κοστίζουν και περισσότερο. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του καυσίμου καθότι χαμηλή ποιότητα μπορεί να σημαίνει και ταχύτερη καύση, άρα μεγαλύτερη κατανάλωση.
Οι ξυλόσομπες έχουν το μεγαλύτερο εύρος κατανάλωσης ξεκινώντας από 2,50 κιλά και φτάνοντας τα 7 κιλά ξύλα την ώρα. Αυτή η διαφορά σχετίζεται με την ποιότητα του ξύλου γιατί ένα καλό είδος ξύλου θα καίει για περισσότερη ώρα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση.
Οι σόμπες πέλλετ καταναλώνουν από 1,5 έως 2 κιλά πέλλετ την ώρα, ενώ οι σόμπες υγραερίου καταναλώνουν περίπου από 0,5 έως 1 κιλό υγραέριο την ώρα.
Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσετε τη μόνωση αλλά και τους χώρους του σπιτιού σας. Όσο καλύτερα μονωμένος ένας χώρος, τόσο λιγότερες απώλειες έχει που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση καυσίμου για να τον θερμάνεις.
Οπότε, ποιο είναι το πιο οικονομικό; Αυτό εξαρτάται από το κόστος κάθε καυσίμου και σε αυτό νικητής βγαίνει το πέλλετ, εκτός αν κόβεται τα δικά σας ξύλα… Αν αγοράζετε πάντως, να γνωρίζετε ότι το πέλλετ κοστίζει τουλάχιστον τα μισά από ό,τι τα άλλα καύσιμα. Οπότε θα πληρώσετε πολλά παραπάνω για την αγορά της σόμπας πέλλετ αλλά θα δείτε την απόσβεση σύντομα, από τα πρώτα χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις