Την ανησυχία του για την πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να πυροδοτήσει ένας λανθασμένος υπολογισμός, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν εκφράζει στη συνέντευξή του στα «ΝEA Σαββατοκύριακο» ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Εναντι της εκτίμησης αυτής ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ – και αντιπρόεδρος για τις παγκόσμιες υποθέσεις του ομίλου Carlyle σήμερα – τονίζει την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την κατάσταση στη Γάζα.

«Πιστεύω ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να είναι σε θέση απλώς να αφανίσει τη Χαμάς»

Κατά την άποψή του το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αφανίσει τη Χαμάς, ενώ συνιστά στο Ισραήλ μόλις οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώσουν ή συλλάβουν όσο περισσότερους τρομοκράτες της Χαμάς να εξέλθουν από τη Γάζα αφήνοντας τη διακυβέρνηση σε μια άλλη οντότητα.

Καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες από τις ΗΠΑ και τους ηγέτες άλλων κρατών για να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Ανησυχείτε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ανησυχώ πολύ για την πιθανότητα ενός ευρύτερου πολέμου, ειδικά τώρα που σημαντικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φτάσει στην περιοχή. Οι πιθανότητες να συμβεί κάποιος λανθασμένος υπολογισμός θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ, για παράδειγμα, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να διασφαλίσει ότι ο λαός του είναι ασφαλής, αλλά η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την κατάσταση.

Το Ισραήλ είπε ότι το Ιράν ήταν πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και ακούμε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε ένα προληπτικό χτύπημα από το Ισραήλ. Ποια θα ήταν η καλύτερη πορεία δράσης από την πλευρά του Ισραήλ;

Νομίζω ότι το Ισραήλ πιθανότατα θα εισβάλει στη Γάζα και θα επιδιώξει να σκοτώσει ή να συλλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους τρομοκράτες της Χαμάς. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό και να περάσουν τη διακυβέρνηση της περιοχής σε άλλη οντότητα. Δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να είναι αυτή η οντότητα, αλλά ίσως να περιλαμβάνει την Παλαιστινιακή Αρχή, μια ομάδα αραβικών κρατών ή μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και η επιρροή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση;

Ως ο κύριος υποστηρικτής του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να εξισορροπήσει ανάμεσα στους ομήρους, την ανάγκη να είναι ασφαλές το Ισραήλ και τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου. Θα είναι χωρίς υπερβολή μια πολύ απαιτητική διπλωματική προσπάθεια.

Θα μπορούσε η Χαμάς να εξαλειφθεί ή να ηττηθεί από το Ισραήλ και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμβεί μετά τον πόλεμο;

Πιστεύω ότι είναι απίθανο το Ισραήλ να είναι σε θέση απλώς να αφανίσει τη Χαμάς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να καταστρέψουν εντελώς το Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα, που εξακολουθούν να υπάρχουν και οι δύο. Αλλά σίγουρα η δύναμη και η εμβέλεια της Χαμάς μπορεί να υποβαθμιστούν σοβαρά αφαιρώντας τους τη βάση υποστήριξης που απολαμβάνουν στη Γάζα. Αυτό νομίζω ότι είναι ο στρατιωτικός στόχος του Ισραήλ. Οσον αφορά το πού πάει όλο αυτό πολιτικά, είναι πολύ ασαφές και πολύ επικίνδυνο.

Ποιους κινδύνους θα μπορούσε να αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και η Ελλάδα εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης και ποιες μακροπρόθεσμες συνέπειες βλέπετε για την περιοχή;

Σίγουρα η πιθανότητα αυτή (η σύρραξη) να διαχυθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους που κυμαίνονται από επιθέσεις της Χαμάς στην Ευρώπη έως κύματα προσφύγων που θα φεύγουν από τον Λίβανο ή τη Γάζα όπως έκαναν από τη Συρία. Αναπόφευκτα κάποιοι από αυτούς πιθανότατα θα βρουν τον δρόμο για την Ελλάδα, δημιουργώντας μια κατάσταση της οποίας η διαχείριση θα είναι δύσκολη. Ας ελπίσουμε ότι η σύγκρουση μπορεί να περιοριστεί.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»