Νέος μακαρθισμός; Στο στόχαστρο οι φιλοπαλαιστινιακές φωνές στις ΗΠΑ
Πανίσχυροι πολιτικοί, υποψήφιοι προεδρικών εκλογών, δισεκατομμυριούχοι και η Wall Street στρέφονται εναντίον όσων υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους
Το 2021 ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Tim Scott ήταν από τους μπροστάρηδες στην προώθηση ψηφίσματος που καλούσε τα κολέγια και τα πανεπιστήμια να «διευκολύνουν και να δεσμευτούν εκ νέου για τη προστασία της ελεύθερης και ανοιχτής ανταλλαγής ιδεών» και ότι «οι περιοριστικοί κώδικες ομιλίας εναντιώνονται εγγενώς στην ελευθερία του λόγου που εγγυάται η 1η Τροποποίηση».
Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα Doug Burgum είχε υποστηρίξει νομοθεσία που απαγόρευε στα πανεπιστήμια της Πολιτείας να κάνουν διακρίσεις σε βάρος φοιτητικών οργανώσεων ή ομιλητών με βάση την άποψή τους.
Φαίνεται, ότι εκείνες οι δημοκρατικές πολιτικές που υποστήριξαν όμως, δεν ισχύουν στην περίπτωση του Ισραήλ.
Μετά τη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι δύο πολιτικοί, ακολουθούν ένα ευρύτερο ρεύμα στις ΗΠΑ που απαιτεί όχι να σιωπήσει οποιαδήποτε φωνή επικριτική στο Ισραήλ, αλλά ακόμη και να εκδιωχθούν από τη χώρα αλλοδαποί φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές.
Το φιτίλι του διχασμού στα αμερικανικά αμφιθέατρα είχε ανάψει πριν μέρες, ο σάλος που προκάλεσε η δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής κατά του Ισραήλ από έναν συνασπισμό περίπου 30 φοιτητικών ομάδων. Κατηγορούσαν αποκλειστικά το Ισραήλ για τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Η επιστολή μάλιστα είχε υιοθετήσει και τη θέση του γγ του ΟΗΕ ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε από του πουθενά» αναφέροντας στη συνέχεια ότι το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για την έκρηξη της βίας. Προσέθεσε μάλιστα ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να ζουν σε μια υπαίθρια φυλακή, χωρίς κανέναν τρόπο διαφυγής. Πρόκειται δηλαδή για περιγραφή της πραγματικότητας.
Εβραίοι που κάνουν κριτική στο Ισραήλ κατηγορούνται για… αντισημιτισμό
Το Εβραϊκό κέντρο του Πανεπιστημίου, το Χάρβαρντ Χίλελ, ισχυρίστηκε ότι η δήλωση ήταν ένδειξη «περαιτέρου μίσους και αντισημιτισμού».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ανάμεσα στις ομάδες που υπέγραψαν την επιστολή ήταν και οι Εβραίοι του Χάρβαρντ για την Απελευθέρωση. Όπως επίσης ήταν από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ «Justice for Palestine» και την Ένωση Φοιτητών Νομικής Νότιας Ασίας του Χάρβαρντ.
«Αυτοί και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι μπαίνουν σε μια συναισθηματική συζήτηση στις πανεπιστημιουπόλεις για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και την ευρύτερη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση — μετατρέποντας απόψεις μεμονωμένων φοιτητών και ομάδων, σε εθνικά ζητήματα που προκαλώντας ανάφλεξη» σημειώνει η Maggie Astor στους New York Times.
«Ημέρες ταυτόχρονων διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ έχουν αποκαλύψει επώδυνες διαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών και δυνητικά επακόλουθων ιδεολογικών ρωγμών μεταξύ χορηγών, φοιτητών και μελών ΔΕΠ. Η πρόταση τιμωρίας των αντι-ισραηλινών απόψεων είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας ενάντια στα φιλελεύθερα περιβάλλοντα πανεπιστημιουπόλεων, τα οποία πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι κατηχούν φοιτητές» σχολιάζει η Astor.
Επίσης ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, έχουν ζητήσει από τη κυβέρνηση να ανακαλέσει τις βίζες των φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ άλλοι έχουν προτείνει ότι τα πανεπιστήμια που ασκούν κριτική στο Ισραήλ να χάνουν χρηματοδότηση.
Φαίνεται ότι στο τελευταίο έχουν εισακουστεί πριν ακόμα το ζητήσουν από δισεκατομμυριούχους και την ίδια τη Wall Street.
Ο Κένεθ Γκρίφιν δώρισε περισσότερα από μισό δισ. δολ. στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δεσμεύοντας 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος. O ίδιος κάλεσε τον επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Χάρβαρντ να υπερασπιστεί το ίδρυμα δυναμικά το Ισραήλ.
Μην τους παίρνετε στη δουλειά σας
Οι πιο έντονες πιέσεις στα πανεπιστήμια λειτουργούν παρασκηνιακά -σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ- και προέρχονται από χρηματοδότες της Wall Street που αποτελούν ένα ισχυρό μπλοκ δωρητών σε σχολές, όπως του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία της Νέας Υόρκης, του Στάνφορντ και του Κορνέλ.
Περισσότεροι από δώδεκα δωρητές που μίλησαν ανώνυμα στους New York Times, είπαν ότι ένιωθαν ότι είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να σταθμίσουν το ζήτημα. Μερικοί, εξ’ αυτών, είναι Εβραίοι, αν και έχουν μια σειρά από θρησκευτικές πεποιθήσεις και δεν έχουν όλοι ιστορικό συμμετοχής σε φιλο-ισραηλινούς σκοπούς.
Επί εποχής πολέμου στη Βιετνάμ, η πανεπιστημιακή κοινότητα είχε κρατήσει και πάλι αμφιλεγόμενη στάση, καταπνίγοντας φωνές φοιτητών που ήταν ενάντια στον πόλεμο και στους βομβαρδισμούς των Αμερικάνων.
Πολλές πανεπιστημιακές αρχές, όπως του Μίσιγκαν, επέτρεπαν ακόμα και την άσκηση αστυνομικής βίας εναντίον φοιτητών που εμπόδιζαν της επιστράτευση σπουδαστών από τις αρχές στους χώρους του πανεπιστημίου.
Ο επικεφαλής της Pershing Square Capital Management και πρώην απόφοιτος του Χάρβαρντ William Ackman, κάλεσε μάλιστα τα στελέχη της εταιρείας να αρνηθούν να προσλάβουν φοιτητές που είναι μέλη ομάδων που έχουν υπογράψει δηλώσεις που ξεχωρίζουν την ισραηλινή βία ως αιτία της σύγκρουσης
Απαίτησε μάλιστα από το Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει λίστα με τα μέλη οποιωνδήποτε φοιτητικών οργανώσεων που έγραψαν την επιστολή κατηγορώντας το Ισραήλ για την επίθεση της Χαμάς. Τέτοιες ακραίες θέσεις όμως βρήκαν βρήκαν αντίθετο τον πρώην πρόεδρο του Χάρβαρντ Λάρι Σάμερς, ο οποίος θεωρεί ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για δαιμονοποίηση των φοιτητών», ενώ περιέγραψε την ακραία ιδέα ως «μακαρθική».
- Βασίλης Καρράς: Τι αποκαλύπτει ο βιογράφος του τραγουδιστή έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Τα είχα χαμένα! Ο Ρέιφ Φάινς για τη συνεργασία του με τη Τζένιφερ Λόπεζ
- Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου – Μπήκε από την καμινάδα
- Επίδομα θέρμανσης: Αύριο η καταβολή της πρώτης δόσης
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά