Αύξηση 27% των καρκίνων στην Ελλάδα ως το 2035
Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της ογκολογικής φροντίδας πρέπει να δοθεί από το σύστημα υγείας, καθώς είναι σημαντικά τα οφέλη από τις νέες θεραπείες
Ενας στους έξι θανάτους διεθνώς, οφείλονται στον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο.
Μόνο στην Ευρώπη προβλέπεται αύξηση περίπου 31% στα νέα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2035.
Στην Ελλάδα η επιβάρυνση από τη νοσο είναι ήδη εξαιρετικά μεγάλη και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 27% σε σχέση με το 2012.
Στη χώρα μας μάλιστα, δεδομένων των προβλημάτων στο σύστημα υγείας, πέρα από τις συνέπειες σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, οι ογκολογικοί ασθενείς οδηγούνται σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας, οι οποίες είναι αυξανόμενες και ορισμένες φορές αποβαίνουν καταστροφικές για τα νοικοκυριά, αναδεικνύοντας έτσι την κοινωνικοοικονομική διάσταση των ανισοτήτων και στην ογκολογική περίθαλψη.
Η διαπίστωση αυτή φέρνει σε προτεραιότητα την ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα.
Τα κακοήθη νεοπλάσματα αποτελούν τη σημαντικότερη προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων υγείας στην Ελλάδα
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο 5ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Οκτωβρίου 2023 στη Λάρισα και τονίστηκε ότι η ζήτηση των ογκολογικών υπηρεσιών υγείας συχνά μεταφράζεται ως οικονομικό κόστος, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο ως μία δαπάνη υγείας -κυρίως φαρμακευτική.
Στα οφέλη από τις καινοτόμες θεραπείες στην ογκολογία και στην επένδυση που χρειάζεται να γίνει από το κράτος, ώστε οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη των καινοτόμων θεραπειών, επιχειρεί να απαντήσει μελέτη με τίτλο «Αποτίμηση του κλινικού και οικονομικού αντίκτυπου των θεραπειών αντι-PD-1/PD-L1 στην ογκολογική φροντίδα υγείας στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο.
Η μελέτη, που έχει δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Value in Health, βασίστηκε στο μοντέλο Προβολής Επιπτώσεων Υγείας (Health Impact Projection – ΗΙΡ).
Πραγματοποιήθηκε σε 40 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και συνέκρινε έναν κόσμο με και χωρίς καινοτόμες θεραπείες όπως τα anti-PD-(L)1, κατηγορία φαρμάκων που στη χώρα μας καλύπτονται ήδη από την κοινωνική ασφάλιση, για σημαντικό αριθμό ογκολογικών ενδείξεων. Το μοντέλο ΗΙΡ στην παρούσα μελέτη, επιχείρησε να αξιολογήσει την επίδραση της εφαρμογής αυτών των θεραπειών σε πέντε τύπους καρκίνου (πνεύμονα, μελάνωμα, νεφρού, ουροθηλίου και κεφαλής και τραχήλου), τόσο σε όρους έκβασης υγείας, όσο και σε οικονομικούς.
Τα ευρήματα της μελέτης
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η χρήση των καινοτόμων θεραπειών, θα μπορούσε να αυξήσει κατά 34% σε πέντε χρόνια (2021-2025) τα κερδισμένα έτη ζωής (life years gained) προσφέροντας, με άλλα λόγια, στους ογκολογικούς ασθενείς στην Ελλάδα την ευκαιρία να ζήσουν όχι μόνο περισσότερο, αλλά και με κατά 40% καλύτερη ποιότητα ζωής, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς υποτροπή της νόσου. Τα οφέλη αυτά μπορούν να καταστούν εμφανή με μία επιπρόσθετη επένδυση της τάξης του 1,2% της συνολικής δαπάνης υγείας.
Παράλληλα, μία παράμετρος που συχνά παραβλέπεται, είναι το κοινωνικό κόστος του καρκίνου, το κόστος της χαμένης παραγωγικότητας, το οποίο αφορά όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους φροντιστές τους. Η παρούσα ανάλυση έδειξε ότι με τη χρήση των καινοτόμων αυτών θεραπειών, το Σύστημα Υγείας θα μπορούσε να μειώσει κατά 260 εκατ. ευρώ το έμμεσο κόστος του καρκίνου μέσα σε μια πενταετία. Δηλαδή, ένας ασθενής με καρκίνο μπορεί να παραμείνει ενεργός και παραγωγικός, με αποτέλεσμα η κοινωνία να κερδίζει περίπου 9 εκατ. ώρες εργασίας το χρόνο.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα μίας άλλης μελέτης για την Ελλάδα, η οποία αναλύοντας μία σειρά κριτηρίων (φορτίο της νόσου, δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των πασχόντων, άμεσο και έμμεσο κόστος κ.α.) ανέδειξε τα κακοήθη νεοπλάσματα ως τη σημαντικότερη προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων υγείας στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πρέπει να αφορούν στο σύνολο του συνεχούς της νόσου.
Η μελέτη καταλήγει ότι, «επιβεβαιώνοντας την εμπειρική γνώση, τα αποτελέσματα της ανάλυσης, δείχνουν ότι η υγεία δεν αποτελεί κόστος, αλλά επένδυση για κάθε σύστημα υγείας, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον στη διαχείριση της περίθαλψης του καρκίνου στην Ελλάδα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις