Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μαλάουι: Επιδημία ψώρας συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Μαλάουι: Επιδημία ψώρας συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Ασθένεια μάλλον ξεχασμένη στην Ελλάδα, η ψώρα οφείλεται σε μικροσκοπικά ακάρεα που σκάβουν στοές στο δέρμα και προκαλούν έντονο κνυσμό και δυσφορία.

Λίγους μήνες μετά την επιδημία χολέρας που προσέβαλε σχεδόν 60.000 ανθρώπους και προκάλεσε περισσότερους από 1.800 θανάτους, η αφρικανική χώρα του Μαλάουι βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με επιδημία ψώρας την οποία οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Ασθένεια μάλλον ξεχασμένη στην Ελλάδα, η ψώρα οφείλεται σε μικροσκοπικά ακάρεα που σκάβουν στοές στο δέρμα και προκαλούν έντονο κνυσμό και δυσφορία. Το παράσιτο μεταδίδεται από τη στενή σωματική επαφή.

Το Μαλάουι πλήττεται αυτή την εποχή από καύσωνα, υψηλά επίπεδα υγρασίας και λειψυδρία

Στην πόλη Μζούζου στα βόρεια και την επαρχία Νσάντζε στο νότο καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα 4.152 κρούσματα, από τα οποία τα 1.600 αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας, αναφέρει ο Guardian.

Παιδί στο Μαλάουι δείχνει τις δερματικές αλλοιώσεις της ψώρας στα χέρια του (Medicines Sans Frontiers)

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτουμε αρκετά φάρμακα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Βασιζόμαστε σε συνεργασίες με άλλους οργανισμούς για να διαχειριστούμε τους ασθενείς» δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Νσάντζε.

«Πραγματοποιούμε εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού […] επειδή πρόκειται για ασθένεια που συνδέεται με τις συνθήκες υγιεινής, και οι κακές συνθήκες υγιεινής είναι αυτό που οδηγεί και στη χολέρα» είπε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022 στο Journal of Climate Change and Health, η ψώρα είναι μια από τις δερματικές ασθένειες που ευνοούνται σε έναν κόσμο που θερμαίνεται. Το Μαλάουι πλήττεται αυτή την εποχή από καύσωνα, υψηλά επίπεδα υγρασίας και λειψυδρία, παράγοντες που αφήνουν τον πληθυσμό πιο ευάλωτο στις επιδημίες.

«Όσον αφορά την ψώρα, η οποία επηρέασε την πόλη Μζούκου και την περιφέρεια Νσάντζε, πιστεύω ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας Μαζίκο Μαζέμπα.

Σύμφωνα με την οργάνωση WaterAid Malawi, ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας, συνολικά 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Περίπου 1.300 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής.

Sports in

«Ξεσάλωσε» ο Γιόκιτς σε γάμο συμπαίκτη του – Χόρευε με ανοιχτό πουκάμισο (vid)

Ο Νίκολα Γιόκιτς έχει δείξει πολλές φορές τις αρετές του και στον χορό. Και στον γάμο του Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς του έδωσε να καταλάβει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024