Ύπνος: To πείραμα που αποδεικνύει ότι κοιμόμαστε με το ένα αφτί ανοιχτό
Οι εθελοντές της μελέτης μπορούσαν να απαντούν «ναι» ή «όχι» με νοήματα ενώ ήταν κοιμισμένοι.
Όταν βυθιζόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα, ο εγκέφαλος υποτίθεται ότι κατεβάζει ρολά και απομονώνεται από το περιβάλλον.
Έτσι νομίζαμε τουλάχιστον, αφού τώρα προκύπτουν ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να ακούμε τι μας λένε όταν κοιμόμαστε, ακόμα και να απαντάμε με νοήματα χωρίς να το θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε.
Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί αρχικά σε ανθρώπους με ναρκοληψία, διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπνηλίας και συχνά «συνειδητά όνειρα», στα οποία ο κοιμώμενος έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται.
Στη διάρκεια του ύπνου τους, οι ασθενείς αυτοί μπορούν συχνά να απαντούν σε απλές ερωτήσεις με κινήσεις των ματιών ή μορφασμούς του προσώπου, είχε δείξει προηγούμενη μελέτη.
Η ίδια ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τώρα στο Nature Neuroscience τα αποτελέσματα νέου πειράματος, το εξετάζει το φαινόμενο σε 27 ασθενείς με ναρκοληψία και 22 υγιείς εθελοντές χωρίς συνειδητά όνειρα.
Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χαμογελούν για να απαντήσουν «ναι» και να συνοφρυώνονται για να πουν «όχι» στις ερωτήσεις που έθεταν οι ερευνητές.
Και πράγματι, οι εθελοντές και των δύο ομάδων αποκρίνονταν στο 70% των περιπτώσεων, απόδειξη ότι ακόμα και οι υγιείς άνθρωποι κοιμούνται με το ένα αφτί ανοιχτό.
Αυτό συμβαίνει πιο συχνά στη φάση REM όπου εκδηλώνονται τα περισσότερα όνειρα, έδειξαν μετρήσεις με ηλεκτροεγκεφαλογράφο.
Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως βοηθήσουν στη βαθύτερη κατανόηση του ύπνου και των ονείρων, ενδεχομένως και της βιολογικής βάσης της συνείδησης.
Υποδεικνύουν επίσης ότι καλό είναι να προσέχουμε τι λέμε ακόμα και ενώπιον κοιμισμένων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις